Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Primul amplificator pe tuburi...după 20 de ani...

Dan Minciu

Postări Recomandate

Parca anod T2 vine la G2 T1 si invers ( din schita infasurarilor), ceea ce cite-odata nu-i rau dar ar putea fi o cauza. Apoi poti verifica daca renuntind la UL poate scapi de oscilatii, chiar trecind in mod trioda, dar grija la PSF-uri si tensiunea maxima pe G2.

Editat de RockDok
Link spre comentariu

In unele scheme poti vedea si 1-10nF intre anozii finalelor ... dar nu in cele ale amplificatoarelor hi-fi.

10pF la 100kHz prezinta un Xc de vreo 160kohmi, nu cred ca ar ajuta prea mult in situatia de fata.

Daca ai la indemana vreo punte rlc atunci masoara si datele bobinelor transformatorului de iesire, inclusiv inductanta de scapari si mai fa o postare, eventual include si rezistente in dc ale infasurarilor.

Din ce am reusit sa vad printr-o schema in paginile anterioare 6p3s-urile primesc 350V pe G2? (sa nu le sufoci ... doar zic, evident daca ai vreo lada de 100buc atunci chiar nu e bai :-0 ).

Asa zisele oscilatii pot proveni din amplificarea suitoare, cu un virf de rezonanta la 50KHz.

Adaugarea unui condensator de 1-10nF, ca in postarea lui @dark_angel, scade frecventa de rezonanta si factorul efectiv de calitate

al circuitului resonant. La o anumita valoare se poate obtine o caracteristica lineara pina pe la 25KHz.

post-238209-0-98828700-1507988600_thumb.png

Simularea in timp da acest raspuns echivalent.

post-238209-0-66670100-1507988857_thumb.png

PS. Uneori si modificarea valorii condensatorului din bucla de reactie negativa poate rezolva aceasta rezonanta

si in final sa se obtina o caracteristica lineara.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Transformatorul se verifica separat de amplificator, am aratat intr-un topic cum se procedeaza si care sint avantajele metodei dar din pacate ...NFB

Am cautat acel topic...dar...sunt sute de pagini cu scandal si mai putine cu informatii...daca mi-ati putea trimite ceea ce ati scris acolo... eventual in privat, v-as fi recunoscator. Nu caut "mura in gura" cum se zice, dar prefer 10 randuri de informatie pura chiar daca e greu de digerat unei povesti romantioase cu subiectul "cum s-a imperecheat Miezul cu Sarma"...scuze de divagatie...

Astazi am ceva timp si voi incerca sa atenuez oscilatiile astea incercand sa schimb frecventa aia de rezonanta....n-as vrea sa merg pe ideea NFB...

Voi incerca si ideea colegului RockDoc de a modifica schema din UL in pentoda...provizoriu, sa vad daca asta-i baiu'...

Link spre comentariu

Intamplator am un traf PP-UL pe masa. Uite un setup de test:

001.jpg

002.jpg

CH1---> oscilograma in secundarul OT

CH2---> oscilograme in partea primara OT

in A1, respectiv A2

IMG_0329.jpg

IMG_0332.jpg

IMG_0337.jpg

iar aici la prizele UL 40%

IMG_0339.jpg

IMG_0340.jpg

Link spre comentariu

Aşa am făcut, la indicaţiile colegului @blue...

asta am obţinut:

semnal la intrarea în amplificator

post-247947-0-64145700-1508093978_thumb.jpg

semnal pe secundarul OT

post-247947-0-06521900-1508094028_thumb.jpg

semnal în primar

post-247947-0-30833800-1508094312_thumb.jpg

rezistenţa serie cu secundarul=7,8ohm

rezistenţa de sarcină în primar=5k6/5W(măsurat 5k1)

frecvenţa generatorului=1000Hz.

Acum... e de observat că amplificatorul distorsionează puţin dreptunghiul...de fapt circuitul de intrare distorsionează...se vede că palierul este oleacă căzător...şi apoi se amplifică cu aceeaşi formă...deh... e un etaj de amplificare de Gloria3, cu TBA810AS....altceva n-am găsit prin casă...

Editat de Dan Minciu
Link spre comentariu

Aşa am făcut, la indicaţiile colegului @blue...

Ce inseamna "Asa"? E vorba de schema pusa de der_doktor?

Daca de acea metoda e vorba atunci trebuie stiut ca e gresita. De aia da rezultate diferite. In amplificator rezulta o oscilograma iar cu acea metoda da alta oscilograma.

De fapt nu metoda in sine ci modul de aplicare rezultat din intelegerea gresita a lucrurilor.

Eroarea pleaca de la confuzia dintre Ra si Ri.

Daca la un traf utilizat normal vom avea in primar Raa=5k6, atunci cind traful e probat ca si traf ridicator iar infasurarea de inalta tensiune devine secundar, sarcina pusa trebuie sa fie Ri+Ri nu 5k6 adica Raa. Sarcina tubului nu e egala cu rezistenta interna a tubului decit intimplator.

De obicei 2xRi > Raa

Amortizarea oscilatiei se face pe rezistoare si deci depinde de Rs(8Ω) si de 2xRi. Daca vom testa cu Raa in loc de 2xRi vom obtine rezultate diferite in amortizare, vizibile pe oscilograme, din moment ce 2xRi ≠ Raa

In practica, acelasi traf poate avea oscilatii diferite pe palier in functie de tuburile folosite.

Tocmai din cauza Ri diferit si deci a amortizarii diferite a oscilatiei.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Ce inseamna "Asa"? E vorba de schema pusa de der_doktor?

Daca de acea metoda e vorba atunci trebuie stiut ca e gresita. De aia da rezultate diferite. In amplificator rezulta o oscilograma iar cu acea metoda da alta oscilograma.

De fapt nu metoda in sine ci modul de aplicare rezultat din intelegerea gresita a lucrurilor.

Eroarea pleaca de la confuzia dintre Ra si Ri.

Daca la un traf utilizat normal vom avea in primar Raa=5k6, atunci cind traful e probat ca si traf ridicator iar infasurarea de inalta tensiune devine secundar, sarcina pusa trebuie sa fie Ri+Ri nu 5k6 adica Raa. Sarcina tubului nu e egala cu rezistenta interna a tubului decit intimplator.

De obicei 2xRi > Raa

Amortizarea oscilatiei se face pe rezistoare si deci depinde de Rs(8Ω) si de 2xRi. Daca vom testa cu Raa in loc de 2xRi vom obtine rezultate diferite in amortizare, vizibile pe oscilograme, din moment ce 2xRi ≠ Raa

In practica, acelasi traf poate avea oscilatii diferite pe palier in functie de tuburile folosite. Tocmai din cauza Ri diferit si a amortizarii oscilatiei diferite.

Ramane de ...vazut. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări