Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RGB slow flash

Eugen Chirila

Postări Recomandate

Am reușit (!) să ard un PIC12F675 și pe al doilea evident că nu-l găsesc. Am portat pe PIC16F628A - a fost simplu, doar că ăsta nu are ADC pentru ce voiam să fac mai departe . În fine , cu 628A arată ca mai jos . Timpul de menținere calculat este de 3 s iar cel de tranziție de 1,44 s. În realitate timpii sunt ceva mai lungi pentru că nu am calculat decât menținerea efectivă a LED-urilor aprinse . Am ajustat oarecum rezistențele ca să lumineze cât de cât egal - Roșul era foarte tare iar Verdele foarte slab .

URL=http://tinypic.com/r/1jrh2u/8]View My Video[/url]

PS Scuze pentru filmare . Atâta s-a putut cu aparatul meu și cu priceperea mea la această artă.

PS2 În realitate tranzițiile sunt mai lente decât în fimare .

Editat de UDAR
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

20

• Eugen Chirila

20

• GeoMar

3

• vera

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Super tare, excelent.

Cred ca se pot folosi si mai multe leduri RGB legate in paralel, numai ca o sa rezulte un curent mai mare consumat, si mai ales cand se vor aprinde toate cele trei culori, dar asta nu este o problema, dar efectul ar fi mult mai mare.

Nu ai un led RGB, ca sa faci testele ?.

Filmuletul este excelent.

Felicitarile mele !.

Link spre comentariu

Din păcate nu am niciun LED RGB , am doar câteva bicolore , R-G dar dacă puneam așa și albastrul separat era mai aiurea.

Acum , eu pentru probe am comandat LED-urile direct din PIC . Pentru curent mai mare se vor folosi tranzistori. Curentul consumat nu depinde de faptul că avem o culoare , două sau trei pentru că de fapt doar o culoare arde la un moment dat - se folosește modulația PWM. 

Mă gândeam să-i adaug un potențiometru pentru reglarea vitezei dar asta doar cu PIC12F675 ( sau altul cu ADC ) pot s-o fac. De asemenea unul sau două butoane pentru alte opțiuni .O să comand luni ceva PIC-uri dar o să vină doar pe vineri după amiază.

Spune-mi - la faza asta - ce modificări să mai fac .

Link spre comentariu

Este foarte bine asa cum este, este perfect, doar timpii ar trebui mai mari, dupa cum spuneam, 8s pentru fiecare culoare (led) in parte si combinatie de 2 respectiv 3culori (leduri). iar tranzitia intre culori(combinatii led) 1,5-2s.

Link spre comentariu

Din diagramele pe care le-ai postat mai devreme înțeleg 8 secunde în total adică 1,5 + 5 + 1,5 . Deci , în termenii folosiți de program ar fi 1.5s tranziția ( acum e 1,44s) și 5 s faza fixă ( acum e 3s) . Am înțeles bine ? 

În altă ordine de idei : 

- pot să-ți trimit acest PIC , așa cum este , fără probleme . Ziceam însă că mă gîndeam la o variantă de modificat viteza din potențiometru ceea ce înseamnă să așteptăm PIC12F675 - adică încă o săptămână.

- eventuale modificări ”din mers” sunt greu de rezolvat cu poșta . Poate se oferă cineva din apropierea ta să-ți scrie PIC-urile , ar fi mult mai operativ .

Aștept lămuriri ca să știu ce am de făcut și ce să comand . ( Magazinul la care comand eu închide lista marți la 10:00 și primește marfa vineri după amiază ) 

Link spre comentariu

Corect, aprinderea lenta 1,5s (pot fi si 2 secunde), timp iluminare fectiv (la intensitate maxima) 5s, stingerea lenta 1,5s (pot fi si 2 secunde) daca este mai usor de scris/programat.

De grabit nu ma grabesc, astept varianta finala si completa (si cu posibilitate reglaj timp).

De platit, platesc tot, inclusiv munca de creatie, PICul si transportul.

Link spre comentariu

OK , atunci mergem pe varianta cu PIC12F675 . Până vine PIC-ul , scriu codul . O să aibă un potențiometru de viteză , și mai  am loc de două butoane . Te gândești ce să facă . De exemplu tranziție lungă = 100% timpul de staționare - tranziție scurtă = 33% din timpul de staționare - fără tranziție ( trece brusc din ROȘU în ROȘU-VERDE , de pildă ) sau inversarea ordinii de parcurgere a culorilor , etc. 

Ideea e să scoatem maxim din ce putem chiar dacă nu se va folosi tot.

Link spre comentariu

In urma și la ce am vorbit la telefon , am început ( din păcate doar ) azi să scriu codul pentru modificarea din butoane a vitezei . M-am lovit însă de următoarele probleme : 

1. Ca să am confirmarea apăsării butonului trebuie să întrerup ciclul normal al LED-urilor . Nu mai am pini și nici n-ar fi ergonomic să mai pun niște LED-uri doar pentru setare .

2. Dacă întrerup ciclul normal , nu mai am vizualizarea efectului . Ar trebui sau să știu pe dinafară secvența sau să măresc cu un pas , să aștept , să întrerup din nou...

3. Ar trebui salvată ultima setare . La problema asta i-am găsit rezolvarea , scriem în EEPROM . Am pus-o doar pentru confirmare .

Aștept păreri , în primul rând de la Eugen , desigur.

Între timp încep să scriu pe varianta cu potențiometru . Poate e mai simplă . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Sincer nu stiu cum functioneaza, cum se scrie PICul, dar ma gandesc asa, in momentul in care am apasat o data butonul de UP/DOWN, sa se modifice timpul cu "+/-x" secunde, iar PICul sa schimbe imediat timpii, fara a se intrerupe comanda ledurilor, nu poate sa functioneze asa?, mi se pare echivalent cu un potentiometru, adica in loc sa invart de potentiometru, sa dau un impuls din buton (un impuls = cu o valoare "+/-x" K sau ohmi = timp/"x"s).

Daca varianta cu potentiometru este mai simpla, nu este nicio problema, ca nu se poate face reglajul din butoane.

Am o traznaie chinezeasca care are un singur buton, iar la fiecare apasare a butonului schimba instantaneu ritmul schimbarii culorilor(ledurilor), fara a stinge/intrerupe comanda ledurilor.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Se poate face ca în ”trăznaia chinezească” fără probleme dacă plecăm de la premiza că butonul acționează fără greș . Eu mi-am făcut probleme că nu sunt sigur că am apăsat bine butonul , trebuie să aștept schimbarea să văd că-i așa. OK , o să dăm drumul și la o variantă așa. O să fac pentru început cu , să zicem , opt viteze fixe . Cred că e suficient , nu ? 

Întrebare , totuși . Trăznaia chinezească , dacă ești , de exemplu , la tranziția din verde în turcoaz , când apeși butonul continuă tot de-acolo cu viteză schimbată sau o ia de la început ?

Link spre comentariu

OK , am prins o pauză și am scris ceva și la varianta asta . După masă/deseară  , în limita timpului , o să încerc una sau ambele variante . ( Cu butoane și cu potențiometru ) 

Link spre comentariu

Am testat varianta cu potențiometru . Merge , una peste alta . Am găsit un bug pe care îl voi corecta în seara asta . Ar mai fi o problemă care s-ar putea dovedi ceva mai dificilă dar sper că voi reuși măcar s-o estompez. La vitezele mari ( timpi mici ) tranziția pare sacadată , în doar trei - patru trepte față de 60 . Asta probabil doar mâine cu mintea limpede . Tot mâine sper că voi testa și cealaltă variantă - trebuie să-mi găsesc cutia cu push-butoane !

Link spre comentariu

Nu am inteles partea asta:

La vitezele mari ( timpi mici ) tranziția pare sacadată , în doar trei - patru trepte față de 60 .

Ce insemna viteze mici (timpi mici), cate secunde pe tranzitie/culoare ?. Cum adica trei-patru trepte fata de 60 ?. Care 60 ?.

Succes la cautat si gasit cutia push-butoane !.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări