Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

RGB slow flash


Eugen Chirila

Postări Recomandate

AM construit o statie de amplificare cu 4 VUmetre mari, pe care vreau sa le iluminez cu cate patru leduri independente rosu, galben, verde si albastru pe fiecare VUmetru in parte, iar acestea sa se aprinda in genul ledurilor RGB slow flash, dar pentru aceasta am nevoie de o schema.

 

Ma puteti ajuta cu o stfel de schema, dar sa nu fie cu PIC, pentru ca nu am posibilitatea sa il scriu.

 

Cam asa as vrea sa se aprinda ledurile, ca in graficul de mai jos. Nu stiu daca l-am facut bine.

 

post-238516-0-43685800-1442421194_thumb.gif

 

Multumiri anticipate.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • UDAR

    20

  • Eugen Chirila

    20

  • GeoMar

    3

  • vera

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu circuite logice CMOS te aranjează ? Dar vor fi 4-5 integrate probabil ....

Sau poate preferi să-ți scriu eu PIC-ul și să ți-l trimit gata scris . 

Ambele cu condiția să nu fi foarte grăbit ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Multumesc mult, Radu (daca imi permiti sa iti spun asa).

 

Daca mi-l scrii tu e ok, numai sa imi spui cat ma costa scrisul.

 

Ai schema cu pic pentru asa ceva?. Schema trebuie sa aprinda grupuri de cate 8 leduri pe fiecare culoare, pentru ca toate cele patru VUmetre sa fie iluminate cu aceeasi culora simultan.

 

As vrea sa se lumineze cam asa.

Link spre comentariu

OK , hai să lămurim lucrurile ca să putem trece la treabă. Ceea ce prezinți tu în videoclipuri e cu LED-uri speciale , care fac ele singure efectul respectiv . Sigur că ai putea face cu așa ceva doar că fiecare LED face ”de capul lui ” , nu există nicio sincronizare .

Ceea ce ai schițat mai sus se poate face destul de simplu cu logice sau cu microcontroler - cu aprindere/stingere bruscă a LED-urilor , ca în desen . 

Pentru aprindere/stingere lentă rămîne în discuție doar varianta cu PIC .

 

PS1 Comanda LED-urilor e oricum tratată separat , nu contează câte sunt pe culoare , se pune doar un tranzistor adecvat . 

PS2 Nu te costă nimic , desigur . Dacă vrei varianta simplă , cu aprindere bruscă , am și ceva microcontrolere . Dacă vrei cealaltă - care e mai de efect - trebuie să verific prin cutii , oricum vine la comandă în câteva zile . 

 

Deci , mai întâi , care variantă o discutăm ? 

Link spre comentariu

Ambele, daca se poate, si bineanteles cea care ar costa mai putin si ar fi mai usor de facut, atat pentru tine (scris, programat PICul) cat si pentru mine.

 

Totusi de preferat ar fi cea cu aprindere si stingere lenta ca in video clip, in varianta cu apridere si stingere brusca ar arata ca o orga de lumini.

 

Saru'mana.

 

Stima.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

OK, mâine încep să scriu codul să-l pun în simulator . O să-l postez și aici să-și dea și colegii cu părerea . Va fi cu PIC , la altele nu mă știu. ( Nu că aș fi avansat la PIC dar la codul ăsta sper că mă descurc ) 

 

EDIT Se pare că m-am grăbit . S-ar putea să nu pot simula µC-ul care îl doresc . O să găsesc o soluție , sper . Dacă nu , renunțăm la simulare . E un proiect destul de simplu și soft și hard ....

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Si ca sa simplificam problema, renunt la patru pasi, raman doar trei, R G B, cu aprindere si stingere lenta, in urmatoarele combinatii, R, R-B, B, B-G, G, G-R, R-G-B, se poate?.

 

Ar iesi cam asa, adica 7 culori.

 

post-238516-0-42396600-1442429319_thumb.jpg

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Nu simplifică fundamental lucrurile . Aș zice doar cantitativ , nu calitativ . 

Hai să stabilim niște cifre , plecând de la schița ta de mai înainte . Eu aș zice așa :

1. Arde numai Roșu 1 secundă .

2. Începe să scadă Roșu și să se aprindă Galben . Tranziția se face în 32 -64 pași , de la zero la maxim ( respectiv de la maxim la zero ) și durează circa 2 secunde.

3. Arde numai galben 1 secundă 

4. ș.a.m.d .

 

Asta dorești ?

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da , am citit și editarea . Se poate oricum dar timpii erau din schița ta . Aveai 5 secunde pentru o culoare din care 2 cu culoarea precedentă , una singura , doua cu culoarea următoare .

O să mai pun întrebări pe măsură ce lucrez , adică mâine .

Încă o întrebare totuși acum . Când luminează  mai multe LED-uri ( două sau trei ) dorești ca lumina totală să fie ( aproximativ ) egală cu cea produsă de un singur LED ? 

Eu în exemplul de mai sus , așa gândeam .  Deci : Rosu 100%, Galben 0% , apoi Roșu 90% , Galben 10% , ...... Roșu 50%, Galben 50% , ....... Roșu 0%, Galben 100% . Evident cu pași mai mici . Sigur asta complică puțin tranziția de la două la trei culori dar e fezabil .

Link spre comentariu

Aprinderea fiecarui led sa fie graduala de la 0 la maxim si inapoi la 0, dar la intensitate maxima sa se suprapuna doua si respectiv trei culori, toti pasii in timpi egali, adica R 5s la intensitate maxima, R-G 5s la int max, G 5s la int max si tot asa, nu stiu cum sa ma exprim ca sa ma fac inteles mai bine ce vreau.

 

Am o chestiune din asta, cumparata, si o sa incerc sa fac un filmulet si sa il pun aici pentru exemplificare.

Link spre comentariu

OK , așa m-am gândit și eu . O să încerc să scriu ceva cod pentru µC care le am și le pot simula . Între timp o să comand și PIC-ul la care m-am gîndit dar se pare că va veni numai pe vinerea viitoare . 

Cum am ceva concret o să postez.

Link spre comentariu

OK , bună treabă ! Tot la PIC12F675 ajunsesem și euîn final  dar mai aveam de lucru - scrisesem doar o prima versiune care urma să fie testată . Așa testăm întâi asta gata făcută.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări