Marius84 Postat Septembrie 15, 2015 Partajează Postat Septembrie 15, 2015 (editat) Salutare! Am construit un bottom heater pentru statia mea home made de reballing din elemente de radiator, a carui putere este de vreo 2000w. Statia face comanda acestui incalzitor printr-un pin al atmega32 care are fie tensiunea de 2,5v, fie 0v. Atasez schema folosita pentru comanda triacului, fiindca mie nu imi iese deloc. Am facut ca in schema si la proba pe un bec de 100w, acesta sta aprins non stop. Pe optotriac este tensiunea de 0,6v, dar chiar cu partea de control (atmega32) nealimentata, triacul tot in conductie este. Intrebarea este CE GRESESC la partea cu triacul. In alta ordine de idei, eu am pus tranzistorul acolo in ideea de a avea 5v in emitor, dar am tot 2,5v. Am gandit bine tranzistorul acolo? Eu ma gandesc ca nu. Desi inainte de rezistenta de dinainte de dioda optotriacului am 2,5v, dupa ea am cadere pana la 0,6. Astept cu interes orice sfat, am zis ca mi-as desface si statia gordak cu aer cald sa vad cum se face comanda triacului din procesor, ca stiu ca este tot cu ceva MOC30xx. Editat Septembrie 15, 2015 de Marius84 Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 15, 2015 Partajează Postat Septembrie 15, 2015 O primă posibilitate - nu zic că e chiar așa - optocuplor defect : scurt între 4 și 6. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 15, 2015 Partajează Postat Septembrie 15, 2015 (editat) ........................................................................................... In alta ordine de idei, eu am pus tranzistorul acolo in ideea de a avea 5v in emitor, dar am tot 2,5v. Am gandit bine tranzistorul acolo? Eu ma gandesc ca nu. Desi inainte de rezistenta de dinainte de dioda optotriacului am 2,5v, dupa ea am cadere pana la 0,6. ............................................................................................ Pt a comanda cu 5V pe LED-ul din triac, trebuie sa pui emitorul la masa iar LED-ul sa-l pui in colector cu sensul corect si rezistenta aferenta. Daca optotriacul este MOC3010M/1M/2M nu o sa mearga bine, trebuie sa fie MOC3020M/1M/2M/3M, dar cred ca stiai. Editat Septembrie 16, 2015 de ratza Am corectat textul la cererea autorului. Link spre comentariu
Marius84 Postat Septembrie 15, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2015 O, multumesc pentru raspunsuri. Triacul masurat intre pinii 4 si 6 nu este in scurt. Deci pentru a comanda optotriacul, il alimentez direct la 5v ai montajului si inchid circuitul la masa cu acelasi tranzistor, bc 338 cu baza comandata de pinul microcontrolerului, nu? Optotriac am folosit MOC 3062, de pe ebay din pacate. Acum, nefiind in scurt, nu vad de ce este totusi circuitul inchis. Valorile rezistentelor si condul de pe langa bta 16 cum vi se par? Am vazut in alta schema in locul rezistentei de 2w de 39 de ohmi, una de 360.... Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 16, 2015 Partajează Postat Septembrie 16, 2015 (editat) Rezistența aia nu are , deocamdată , relevanță. Dacă optotriacul nu e în scurt , încearcă pur și simplu fără el . Sigur ”pe teren” e ca în schemă ? Editat Septembrie 16, 2015 de UDAR Link spre comentariu
bobinatorul Postat Septembrie 16, 2015 Partajează Postat Septembrie 16, 2015 Triacul sigur e bun?Am avut și eu probleme în "duetul" MOC/BTA16.Am rezolvat schimbând cu il410.Îți dau mai târziu schemă pe care o folosesc eu pentru controlul unui boiler(2200w) de vreo 4 ani fără nici o problema Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 16, 2015 Partajează Postat Septembrie 16, 2015 Ar mai exista posibilitatea ca triacul în sine să fie defect sau să aibă anozii pe dos, caz în care ar conduce veşnic. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 16, 2015 Partajează Postat Septembrie 16, 2015 (editat) Eu folosesc asa ceva de peste 10 ani. Schema de comanda a mai suferit in timp modificari dar partea de comanda a triacului a ramas nechimbata si cu exact aceleasi piese (refolosite) de la prima varianta de prin 2004-2005. Din pacate nu mai stiu tipul optotriacului sau al triacului de forta (dar erau recuperate dintr-un copiator vechi dezasamblat).... Editat Septembrie 16, 2015 de sesebe Link spre comentariu
Marius84 Postat Septembrie 16, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 16, 2015 (editat) Ar mai exista posibilitatea ca triacul în sine să fie defect sau să aibă anozii pe dos, caz în care ar conduce veşnic. Cum adica anozii pe dos? Eu folosesc asa ceva de peste 10 ani. 123.png Schema de comanda a mai suferit in timp modificari dar partea de comanda a triacului a ramas nechimbata si cu exact aceleasi piese (refolosite) de la prima varianta de prin 2004-2005. Din pacate nu mai stiu tipul optotriacului sau al triacului de forta (dar erau recuperate dintr-un copiator vechi dezasamblat).... Daca as construi montajul cu piesele pe care la am acum, dar nu as conecta optotriacul la montaj, ar trebui sa fie in conductie? Banuiesc ca nu... Vreau sa fac asta fiindca montajul dvs. este testat si asa pot determina componenta defecta, dat fiind ca momentan nu am un tester pentru triace. @udar Am incercat fara optotriac conectat, dar face exact la fel. Sau va refereati sa incerc fara rezistenta de putere? Editat Septembrie 16, 2015 de Marius84 Link spre comentariu
bobinatorul Postat Septembrie 17, 2015 Partajează Postat Septembrie 17, 2015 Mai simpla dar merge de mult timp fara probleme. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 18, 2015 Partajează Postat Septembrie 18, 2015 @udar Am incercat fara optotriac conectat, dar face exact la fel. Sau va refereati sa incerc fara rezistenta de putere? In acest caz e clar că problema e în zona triacului ( de putere) . Reverifică tot - componente și conexiuni . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum