Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare udarea florilor


Ionut Remus

Postări Recomandate

De aproximativ 1 luna am cautat o metoda mai sigura pentru udarea automata a florilor si din mai multe incercari am avut esecuri unul dupa altul.

 

Am incercat masurarea rezistentei si/sau a capacitatii pamantului umed si a celui uscat, dar pentru toate cele 4 cazuri am avut tot timpul valori diferite. Adica?! Pai...substratul din ghiveci(pamantul) este o compozitie  din mai multe tipuri si cand dau sa masor fie rezistenta fie capacitatea , fie umed sau uscat, valoarea fie creste incontinu fie scade incontinu, practic nu se stabilizeaza nicicum. Si cand se stabilizeaza si o notez si fac ninca o data testul, valoare finala este departe de cea notata.

 

Am folosit ca sonda cablaj imprimat si cositorit , dar am realizat si o sonda cu 2 cuie...sub acelasi rezultat. Am incercat chiar sa ma folosesc de un tranzistor si un led dar dupa o "calibrare" cand infingeam sonda in pamant imi arata o valoare, si lumina ledul...dar cand udam....ledul se stingea dar dupa 5 minute....se reaprindea....semn ca valoarea rezistentei se schimba si la fel facesi im pamant uscat si in pamant umed. 

 

Ideea este ca am nevoie sa imi aprind un led atunci cand umiditatea solului e la o anumita valoare, valoare care trebuie stabilita pentru fiecare planta(fiecare planta cu necesarul ei) iar de acolo ii fac o automatizare mai complexa cu MCU....deci mai pe scurt senzorul ma intereseaza, deoarece restul este destul de simplu.

 

Am vazut destule disozitive pe net, unele mai ieftine (dar la cate plante am in casa ies destul de scump), altele mai scumpe...care oarecum folosesc aceleasi metode....adica masoara rezistenta si/sau capacitatea si temperatura....practic ce am incercat sa fac si eu...

 

Ceva idei, cum pot gasi o valoare stabila a umiditatii din solul ghiveciului? eu am ramas fara idei...o idee ar fi sa cantaresc ghiveciul....dar nu e prea relevant avand in vedere ca planta creste si devine mai grea......

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Ionut Remus

    5

  • loleksibolek

    2

  • validae

    1

  • sebip

    1

Top autori în acest subiect

Incearca senzori din materiale care nu oxideaza ...se vor modifica valorile in timp din cauza aceasta. Ca sa obtii valori cat de cat stabile o solutie ar fi si medierea citirilor pe o durata de timp, de exemplu faci media pe ultimele 100 de citiri si la fiecare 100 de citiri faci o medie ...fluctuatia va fi mai mica ...dar si modificarile vor fi mai putin rapide.

Electrozii au o dimensiune care sa fie suficient de mare ca sa nu masoare doar "punctual" ? daca electrozii au doar 1-2cm lungime un diametru de 2mm ... vor masura doar intr-un strat foarte subtire de pamant, e si stratul de la suprafata care se umezeste primul dar se si usca primul, cu tranzitii rapide in ceea ce priveste umiditatea.

Link spre comentariu
Vizitator Hartabala

N-am niciun răspuns care să vă ajute efectiv însă aș sugera o temă de cercetare:

Implantarea unor electrozi f. subțiri (și inoxidabili) ÎN plantă. S-ar putea ca în acest fel să se obțină date mai relevante.

Nu mă îndoiesc că știți deja că nu este recomandată udarea plantelor în soare canicular căci de acestă problemă vă veți lovi oricum veți măsura umiditatea (o soluție simplă este amînarea udării pînă după apus, pe bază de ceas sau altcumva).

Link spre comentariu

Stiu ca nu trebuie udata pe soare canicular...asta nu ar fi o problema! Partea cu electrozi inoxidabili am luat-o in calcul de mult dar inainte sa ma apuc sa cumpar pentru 23 de plante, sa fac senzorii....mai bine sa am niste date relevante. In legatura cu mai multe citiri e si asta o problema ca datele sunt la "o distanta" prea mare si exista 80% posibilitatea sa ma apuc sa ud cand nu trebuie si sa nu ud cand trebuie!

Eu m-am gandit la un astfel de sensor deoarece toate plantele sunt diferite si fiecare planta are un anumit necesar de apa, unele "bea" mai multa si vor apa mai multa si mai rapid, altele trebuie pamantul sa se usuce intre udari.....Spre exemplu am udat trandafirii vineri, iar abia ieri a trebuit sa ii ud inca o data....o iasomie am udat-o saptamana trecuta si inca nu-I trebuie apa, ciudat fiind ca iasomia are mai multa caldura ca trandafirii..... iar pamantul este exact la fel pentru ambele plante. Determinarea cand le ud sau nu o fac prin pipairea la 3-4 cm in pamant cand bag degetul..... si nuai pamant fac si eu si sotia cand fac lucrul asta in fiecare zi...sa nu mai spun ca se si pierde asa si continu trebuie sa completez in vas. Acum la atmosfera asta nu e o problema, dar problema este pe timp de iarna....unde udarile trebuiesc mai putine si la interval mai lung.... ca si pamantul se usuca mai greu, sau planta intra in repaos.....

 

M-am gandit sa folosesc un material (burete, spuma, bumbac.....nu stiu inca) si care la acel material sa-I masor rezistenta, cat mai constant, si sa fac un fel de sensor mic care sa-l introduce in vasul cu pamant si pamantul uda materialul...cand pamantul se usuca automat trage si din material umiditatea si se usuca si el...crescand rezistenta...

Oare ce material sa folosesc pentru teste?

Link spre comentariu

Nu. Dar e o idee....chiar am sa incerc! nu m-am gandit la asta pana acum....Multumesc.

Dar daca merge treaba asa....atunci deja mi se complica treaba ca pe baterii poate va fi ceva mai greu....dar acum sa functioneze ca solutii se vor gasi pe urma.

Editat de Ionut Remus
Link spre comentariu

Aveti aici un articol care da detalii constructive pentru senzor capacitiv, circuit electric care se preteaza la conectare MCU, calibrare, eu tot aman sa-l abordez...

 

http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-69162011000200006&script=sci_arttext

 

O varianta rezistiva imuna la tipul de sol ar fi sa turnati intr-un bigudiu, gips pentru ornamente, peste doi electrozi din inox.

Absoarbe destul de repede umiditatea si retine sarurile inainte sa ajunga la electrozi, uscarea e mai lenta dar este o varianta ieftina si buna.

Link spre comentariu

  Pana la urma vreti sa masurati punctual in toate ghivecele sau doar in doua trei si in functie de asta sa ude instalatia?Pentru ca daca masurati doar in cateva  si aveti diferite feluri de flori in 23 ghivece udarea nu e selectiva si  s-ar putea ori sa udati prea mult plante care n-au nevoie de apa ori prea putin cele care au nevoie.Solutia cu masurarea in parte in fiecare ghiveci e prea costisitoare dupa parerea mea,ar trebui 23 de electroventile ,23 furtunase,23 cablari,etc.Si nu cred ca se justifica.Udarea fiecaruia in functie de doua masuratori merge dar doar daca sunteti plecat de acasa o saptamana sau ca automatizare si sa mai bagati niste apa daca mai trebuie cand sunteti.Trebuie sa tineti seama daca duceti un singur furtunas la mai multe si sa le udati in derivatie din el ca primele plante vor primi apa imediat iar ultimele dupa un timp deci trebuie si o asezare a plantelor pentru stilul asta de udare ,asezare care nu totdeauna e convenabila ca aspect.Asa ca s-ar putea sa balteasca apa in primele ghivece iar in ultimele sa fie doar putina umezeala.Varianta adoptata de mine si cea care a dat cele mai ok rezultate e cea cu vas suspendat umplut de o pompita la intervale de timp reglabile,de acolo apa curge gravitational prin furtunase cu t-uri de derivatie la fiecare ghiveci.Practic apa picura din niste duze pe suprafata pamantului  dar asa cum spunem mai sus sunt multi factori care influenteaza udarea conform cu ce vrem noi,eu o folosesc doar cand sunt plecat.

Spor

Link spre comentariu

Vreau in fiecare ghiveci in parte!!! am cel putin 5-6 plante ceva mai pretentioase, dar sunt si cele care infloresc mult si frumos, iar toate au necesitati diferite, chiar si restul la fel sunt toate au necesitati diferite, desi m-am gandit sa fac masuratoare doar in 2-3 puncte...dar nu va functiona corect. Pana la furtunase si fire insirate, vreau sa am senzorul correct conceput....chiar si daca trebuie calibrat dupa fiecare planta in parte....iar pana la finalizarea instalatiei sa am deja idee cand sa ud sau nu fara a mai scormoni in pamant, ca cele pretentioase mi-au facut deja "figure" ca le-am deranjat radacinile, abia le-am recuperat, si nu vreau sa o iau de la capat.

cu furtunase si fire nu ar fi o problema, mai ales ca sunt cele mai multe, pe pervazul geamurilor dupa perdea. Priza o am intr-o laterala a geamurilor...deci energie am de unde...iar cum am dulap, bag tot sub dulap iar ca sa maschez tot pot folosi pad de cablu si imbrac in autocolant colorat....ceva idei am conturate....dar mai am pana acolo! Am sa incerc in CA sa vad cum merge si am incerc sa fac un sensor din gips in week-end. La restul linkurilor m-am gandit, ca le-am mai vazut dar datorita compozitiei de perlit in pamant, imi influenteaza masuratorile avand in vedere ca ala e folosit pentru aerarea si mentinerea umiditatii optime.

O alta variant la care ma mai gandisem ar fi fost sa cantaresc planta....dar nu e relevant decat pe o perioada scurta de timp (1 luna-maxim 2) pentru ca ele cresc si se ingreuneaza.....

Link spre comentariu

Ati incercat cu senzori de umiditate gata facuti?Sunt si pe olx macar ca idee puteti sa va inspirati,partea efectiva care se baga in pamant e facuta din cablaj cositorit dupa cum arata.Cu udatul in timpul zilei nu e cazul sa va faceti probleme mari,toata chestia e sa nu udati efectiv pe floare,daca se uda pamantul din jur majoritatea plantelor n-au nimic.Eu am gasit altceva care mi se pare ca da rezultate mai bune decat udatul clasic,umplu tavita fiecarui ghiveci in parte cu apa si ele isi trag cat e necesar.In plus,pentru a ajunge la apa isi dezvolta si radacinile in jos.

Link spre comentariu

Am vazut si eu acele module, chiar ma bate gandul sa iau unul mai mult sa-l am prin casa pentru diverse teste, dar ma indoiesc ca va avea rezultate, pentru ca asa am vazut si eu, practic e o placuta cositorita, sau ce stiu eu ce alt material, unde comanda un tranzistor sau AO, ce am incercat deja si eu, care da o valoare analogica pe iesire si/sau care da o valoare digitala....dar cum mie nu mi-e stabila valoarea....pai ma indoiesc ca acel modul va fi diferit. Totusi pentru linistea mea, sa fiu sigur ca nu am omis eu ceva, si dupa cum am spus mai sus, voi lua un modul din acela pentru teste....

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

  ADC-urile sunt perturbate serios la fire mai lungi de 1m, cel mai bine conversia se face local si se transmite digital mai departe si nu analogic.  

Recent am avut de facut un regulator pentru un proiect didactic in care am incercat sa folosesc senzori de umiditate a solului pe placi de tipul FR fara succes. Trag umezeala si toata calibrarea nu mai are nici o valoare in functionarea corecta . Am ajuns la doua sarme cositorite destul de apropiate, din ce am mai citit merge bine cu electrozi de inox, sau sarma inoxidabila. Pentru aproximare am folosit functia map din IDE-ul Arduino pe care am tot comparat-o la intervale de timp .

https://www.arduino.cc/en/Reference/Map

 

codul de aici e bun pentru a fi adaptat , senzorul nu http://www.instructables.com/id/Arduino-Modules-Rain-Sensor/step4/Arduino-Sketch-Example/

Editat de unuldinei
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări