Vizitator Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 Intrebari : exista vreo diferenta notabila intre un potentiometru multitura si unul obisnuit cu demultiplicator ? (la reglarea tensiunii unui alimentator de exemplu) exista aplicatii unde prima varianta sa fie, sa zicem de neinlocuit ; daca da, care ? multumesc. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 (editat) Cele multitura sant bobinate ( daca te referi la potentiometrele " de panou " , folosite la reglajele curente ... ) , au o executie ingrijita si constructie pretentioasa . Foarte rezistente la uzura , stabile ca valoare , zgomot redus ( fata de cele cu piste " chimice " ) , toleranta foarte mica si liniaritate exceptionala , pentru a corespunde cu " scala " atasata de multe ori , care permite si blocarea temporara pe o valoare dorita si citirea rapida a valorii prescrise . Unele sant etanse , si rezistente la factori agresivi de mediu . Destinatia lor e aparatura profesionala si peste ... au preturi pe masura . Unele sant foarte scumpe . De aici , poti trage concluzii generale ... poate raspund si la intrebarile puse ! P .S . - ce intelegi prin " potentiometru obisnuit cu demultiplicator " ? Editat Septembrie 14, 2015 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 P .S . - ce intelegi prin " potentiometru obisnuit cu demultiplicator " ? un potentiometru al carui reglaj se face cu un buton cu demultiplicare (ca cel de acord la txrx, aici ma refer doar la buton !) poate nu am folosit cel mai corect termen . Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 (editat) Acordul la transceiverele foarte moderne se face ( de obicei ... ) cu : https://www.google.ro/search?q=rotative+encoder&client=opera&hs=a18&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoAmoVChMI2u6miLH2xwIVBTgUCh0PbAoA&biw=1600&bih=791 ( nu exclusiv , dar definitoriu ... ) Un potentiometru ar putea prescrie doar vreo tensiune de C . C . , buna pentru ceva varicapuri ... In fine ! Cauta ceva foto cu ce te - ai gandit ... sa vorbim mai la obiect ! Editat Septembrie 14, 2015 de gauss Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 La asta m-am gindit : http://www.radioamator.ro/mp/read.php?a=1&m=78613 Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 Am inteles . Probabil doriti sa substituiti vreun multitura . Daca aveti deja demultiplicarea , puteti incerca . Mai ales daca merge direct pe axul potentiometrului clasic . In rest ... n - as putea decat sa repet ce am scris la postarea 2 ! ... Link spre comentariu
Baditza Vasy Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 Am si eu o intrebare: toleranta la rezistori, potentiometre... etc. pentru a avea o precizie mai buna trebuie mai mare sau mai mica? (nu stiu ce rol are toleranta). Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 Pai ... mica ! https://www.google.ro/search?client=opera&q=toleranta+rezistori&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8 Link spre comentariu
PKP98 Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 Cu cat toleranta e mai mica ,cu atat rezistorul se apropie de valoarea marcata cu benzi colorate.De obicei rezistentele au toleranta de 5% ,dar sunt si cu toleranta de 10% si cu toleranta de 1%.De exeplu un rezistor cu codul: maro-negru-maro--auriu =100 ohmi si toleranta de +/- 5% ,poate sa aibe o valoare cuprinsa intre 95 ohmi si 105 ohmi ( 100x5/100 = +/-5 ohmi). Link spre comentariu
Baditza Vasy Postat Septembrie 14, 2015 Partajează Postat Septembrie 14, 2015 Multumesc pentru informatii! Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 24, 2015 Partajează Postat Septembrie 24, 2015 Există în scule militare şi de metrologie rez şi cond cu toleranţe de 0,1...0,5%. Foarte rare... Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 24, 2015 Partajează Postat Septembrie 24, 2015 Exista si potentiometre chimice cu reductor incorporat. Ai nostri au facut unul (cu codul P 34958) pentru acord cu varicapuri. Reglajul e mai putin precis decat la unul simplu cu buton de diametru mare. La cele bobinate multitur reglajul se poate face foarte precis, la limita unei spire, iar liniaritatea poate ajunge la 0,2%. Link spre comentariu
PKP98 Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 De rezistente cu toleranta de 0,1% am auzit ,dar de condensatori cu toleranta sub 1% nu am auzit,habar n-aveam ca exista. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 Rezistențe cu toleranțe de până la 0.01% sau chiar 0.005% sunt disponibile în comerț .... la prețuri corespunzătoare . Condensatori mai jos de 0.5% nu am văzut în comerț dar evident că există . Link spre comentariu
Baditza Vasy Postat Septembrie 26, 2015 Partajează Postat Septembrie 26, 2015 In ziua de azi aproape orice....exista! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum