Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator operational

lucian_v

Postări Recomandate

Va salut,

Doresc sa folosesc acest tip de senzor intr-un proiect

http://keli-cee.pl/dokumenty/2_SQB%20SQB-A-SS-ASS%20Datasheet.pdf

Din ce vad el scoate o tensiune de ordinul milivoltilor. Pentru a o citi folosesc un convertor analog digital care stie sa citeasca tensiuni de la 0 la 2.4v pe unele intrari si de la 0 la 10v pe 2 intrari.

Eu voi avea de masurat 4 astfel de senzori. 2 de 10t si 2 de 300kg. Ma gandeam sa ii pun pe intrarile de 10v pe cei de 10t si pe intrarile de 2.4v pe cei de 300kg.

In ideea aceasta am observat dupa ce am cautat ceva material pe net ca mi ar trebui un amplificator operational pt a ridica acei milivolti la tensiunea necesara mie.

Ma puteti ajuta cu o schema pentru asta? sau cu o documentatie despre cum se calculeaza un astfel de amplificator?

Senzorii se alimenetaza la 10v iar convertorul functioneaza cu 5v (usb). Ideal ar fi sa pot alimenta amplificatorul la 10v deoarece ma gandesc ca amplasarea lui ideala ar fi langa senzori.

Va multumesc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut!

Am vazut acest topic despre AO si am zis sa nu mai deschid altul pentru minuscula mea problema.

Deci am un transformator care are 2x9V si din el vreau sa alimentez un LM358 simetric.Dupa redresare si filtrare cu 2x1000uf am o tensiune de +12,5 si -12,1.Are ceva daca tensiunea de pe cele doua ramuri nu e identica?Adica acea diferenta de 400mV ar afecta buna functionare a AO-ului?

Multumesc!

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Nu , e OK . Dacă montajul nu are alte condiționări , operaționalul suportă fără probleme . De altfel , și când folosești integrate - să zicem 7812 și 7912 - nu obții fix aceeași valoare .

Link spre comentariu

A pus borna de la multimetru la masa si borna de + a plimbat-o la +12V si la -12V .Pentru masurarea tensiunii negative ,ar fi trebuit sa puna borna minus a multimetrului la -12V iar borna plus a multimetrului ,la masa.

Link spre comentariu

Nu are legatura, si oricum chiar asa masor si eu sursele simetrice, firul negru intotdeauna la masa, ala e punctul de referinta, dar chiar de ai inversa, valoarea afisata ar fi aceeasi, doar cu semn opus. Sunt curios ce redresare si filtrare s-a folosit...

Link spre comentariu

Diferenta de tensiune e din cauza transformatorului pe care eu l-am bobinat si probabil e o diferenta de o spira ,nu am numarat bine spirele cred ,dar daca nu e nicio problema ,il las asa.Pentru redresare am pus o punte RB155 si 2 condensatori de 1000uf/25v Nichicon de pe o placa de baza de la un PC mai vechi,nu cred ca sunt de vina condensatorii ca am pus alti noi si tot aceeasi tensiune am.

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Posted Image

Diferenta de 2V la secundare este anulata de condensatori asa cum se poate observa, iar daca sarcina este simetrica, contribuie si ea la egalizarea tensiunilor:

Posted Image

Ma indoiesc ca ai avut o diferenta asa mare la secundare, si de asta spun ca nu inteleg motivul acelei diferente de 0,4V pentru ca am testat candva si m-am lamurit practic de treaba asta cu un traf bobinat pentru un amplif, aveam diferenta de 1,5V intre secundare, si totusi iesirile catre amplif erau ok.

In fine pana la urma nu conteaza, oricum AO nu va fi influentat de 0,4V in minus pe ramura negativa, important este ca iesirea necesara sa nu fie aproape de cei 9V ai trafului si ar trebui sa fie in regula.

Link spre comentariu

Diferenta de 2V la secundare este anulata de condensatori asa cum se poate observa, iar daca sarcina este simetrica, contribuie si ea la egalizarea tensiunilor: 

Foarte interesant,nu stiam acest lucru ca diferenta  poate sa fie si de 2v la secundarele trafului si ca tensiunea dupa redresare si filtrare o sa fie egala pe ambele ramuri.O sa mai masor tensiunea inca o data,cred ca s-a dus bateria la multimetru si de asta ,maine va spun sigur ce si cum.

Pana atunci, numai bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări