Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Control tensiune si curent

keenox

Postări Recomandate

Salut!

As dori sa-mi fac un incarcator de baterii pb-acid in 3 trepte (asa am inteles ca e cel mai sanatos pentru baterii) si eventual sa-i fac si un mod de desulfare.

Primul obstacol de care m-am lovit e cum as putea sa controlez cat mai elegant tensiunea si curentul. Intreb aici, ca nu prea am gasit documentatie pe tema asta.

Prima metota la care ma gandesc e sa am un releu si 2 portiuni de circuit care sa controleze una curentul si cealalta tensiunea. Asta nu mi se pare foarte eleganta.

A 2-a. Ma gandesc sa folosesc 2 mosfeti sau un mosfet si un igbt, unul inainte de un condensator si celalalt inainte de bobina, adica in prima faza sa reglez tensiunea si in faza a 2-a curentul. Ar merge asa?

Voi ce spuneti? Alte idei?

As fi foarte recunoscator daca ma indrumati si catre ceva teorie/scheme de incarcatoare gata facute (neaparat in 3 trepte - curent constant, tensiune constanta, float).

Multumesc! :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• keenox

5

• UDAR

3

• QQme

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Depinde de scopul incarcarii. pt. intretinere egalizare e suficient un redresor ce debiteaza 2-3A la Umax 15,5-16V timp de 10-12 ore odata la 3 luni, pt incarcare de urgenta e necesar un curent mare 10-20A tot cu limitarea tens.la 16V(curentul scade cu evolutia starii de incarcare), pt desulfatare recomand generator impulsuri de 50-70A si durata mica 1/100.

Link spre comentariu

De obicei tensiunea este fixa(fie prin stabilizare, fie rezultand din secundarul trf. de alimentare 12,5-13v in gol,fie cu un comparator de tens. ce intrerupe incarcarea la tens. dorita)..eu am un fix cu limit. tens. pt. ca nu-mi place sa supraveghez bateria..desi cel mai bun semn ca s-a incarcat total este cresterea usoara a temperaturii bat. 5 grd.peste ambiant...Curentul se regleaza cu: rezistor serie reglabil 10-50W fie cu triac+tuj fie cu PWM  dupa buzunarul fiecaruia.

Link spre comentariu

Ca sa clarific...post-177633-0-65209100-1442297763_thumb.jpgDeci mie imi trebuie control separat si pe curent, si pe tensiune. Ideea e, pot sa am acelasi circuit cu care sa le controlez pe amandoua (pe rand, bine inteles) sau trebuie sa am 2 circuite complet separate?

Link spre comentariu

Este același montaj electronic dar circuitele sunt evident separate . În principiu este un stabilizator de tensiune cu limitare de curent . Acesta asigură primele două etape : mai întâi curent constant apoi tensiune constantă ( să zicem 14,4V ) . Apoi fie se sesizează scăderea curentului sub o anumită limită ( câteva procente din valoarea inițială ) fie se cronometrează un anumit timp de la trecerea în tensiune constantă ( câteva ore ) și se trece la regimul de egalizare ( float ) cu o tensiune de , să zicem , 13,5V . Curentul va scădea desigur la o valoare mică și bateria poate fi menținută un timp nelimitat în acest regim . 

Foarte simplificat ar fi cam așa :post-176515-0-81773300-1442300274_thumb.jpg

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Nu inteleg de ce va complicati.alegeti cea mai simpla varianta pe care o puteti  realiza acum apoi o puteti perfectiona,ori cum la acumulatorii moderni nu se pot face prea multe,intru-cat apar defecte iremediabile.

Link spre comentariu

@keenox

Schema aia e complet greșită. MOSFET-ul de sus încarcă condensatorul fără nicio limitare a curentului deci - teoretic și probabil practic - se va distruge.

Jos nu ai retur pentru curentul bobinei , nu există evidențiate circuitele de sesizare a tensiunii și curentului  etc.

Ca principiu - la un moment dat nu poți controla simultan curentul și tensiunea prin ceva - în cazul nostru prin baterie . Trebuie să existe un singur element de control ( liniar ca în schema mea sau PWM ) comandat după caz de curentul prin sau tensiunea pe baterie .

După cum rezultă și din diagrama pe care ai postat-o o ( una ) mărime deține controlul la un moment dat . La început curentul este cel care determină feedback-ul apoi tensiunea .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cu PWM cum ai face? 

Întrebarea e simplă , răspunsul complex.

Dacă se păstrează controlul tensiune/curent analogic ( ca mai sus ) atunci se intercalează un modulator PWM - să zicem TL494 - și se înlocuiește bipolarul cu un MOSFET + diodă + inductor + (eventual ) capacitor .

Dacă se dorește control digital ( cu µController ) atunci avem deja mai multe posibilități - cu generarea PWM în µC sau în afară , implementarea unui algoritm PID sau cu histerezis , etc.

Deja discutăm de o schemă completă și complexă , nu doar de un principiu .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări