Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor acordare incinta

Vizitator Catalin Olteanu

Postări Recomandate

Am nevoie de ajutor la acordarea unei incinte care are urmatoarele dimensiuni EXTERIOARE : Grosime material: 18 mm Inaltime: 1212 mm

Latime: 470 mm Adancime: 440 mm. Aceasta incinta contine doua difuzoare EW-1505 Blue Tech + 1 x driver Alien AN10. Are 4 porturi rotunde dar nu imi place cum suna la volum mic, parca nu are basul acela profund. La volum mare se aude mai bine. Eu cred ca poate sa coboare mult mai bine in frecventa. 
  Va rog cine poate sa imi spuna ce lungime trebuie sa aibe porturile la un diametru de 70mm pentru frecventa de  41Hz, dar si pentru 35Hz. 
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• [i_unit]

1

• tomalex

1

• vs98ady

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Incinta e gata, inclusiv porturile, dar cred ca suna prea sus, adica nu are acel bass profund la care ma asteptam decat la volum mare (de la 50% in sus). Inainte sa pun difuzoarele in aceste incinte le-am avut in doua incinte facute fara nici un calcul si parca sunau mai bine. Porturile sunt 4 si au 70mm diametru si 62mm lungime fiecare. In program zice ca e acordata la 41,22Hz. De aceea vroiam o alta parere. 

post-249530-0-75392500-1442157402_thumb.jpg

post-249530-0-05873300-1442157403_thumb.jpg

Link spre comentariu

Incinta are volum suficient, circa 100l pe difuzor, dar acordajul pare cam jos, daca din simulare iese undeva la 40hz (am verificat), garantat va fi mai jos in realitate, ceea ce nu prea e bine, pt ca difuzoarele vor atinge repede xmax-ul, fara sa obtii extensia pe care ti-o doresti. Mai degraba au un peak in zona de 100-200hz, care trebuie egalizat cu un peq (-3-5db, q 2-4), eventual se poate da suplimentar un boost la 50-60hz cu q=1-3, +3-4db, cu hpf-ul de rigoare, minim But12. Pe de alta parte, suprafata insumata a porturilor nu este chiar ideala. Daca ma intrebi pe mine, eu as asigura 180-240cmp pe difuzor si un acordaj (masurat) de 46-48hz pt o astfel de boxa.

Link spre comentariu

Acum fiind facute asa pot doar sa modific lungimea porturilor.  Se aud binisor si asa dar parca se misca mult membrana difuzoarelor, adica in jur de 6-7mm in loc de 3mm cat au Xmax-ul. Difuzoarele au 300w rms la 8 Ohmi fiecare, deci 600W la 4 Ohmi pe boxa plus driverul. Amplificatorul este 2 X 800W la 4 Ohmi. Deci ma intereseaza sa se miste mai putin membrana difuzoarelor si cred ca si sunetul o sa fie mai profund. Cam ce lungime sa fie fiecare port pentru a scurta cursa membranei?

Link spre comentariu

Baga valorile aici; 

http://www.vk2zay.net/calculators/helmholtz.php

Nu uita ca volumul net se determina scazand din volumul brut, ce mai ai "umplutura" pe acolo. Volumul dislocuit de difuzoare, fonoabsorbant, intarituri/ranforsari, etc...

In alta ordine de idei, nu te astepta la rezultate basoase din partea acestor difuzoare. Nu reproduc nativ precum cele Hi-Fi...

Ai grija sa fie fazate corect.

Am facut niste calcule... scoate te rog tuburile, si audiaza asa. Scoate-le pe rand, si spune-mi cand suna mai bine...

Trebuie scurtate tuburile, daca le pastrezi p-astea.

Link spre comentariu

Am lasat porturile exact cat grosimea peretelui incintei si se aude perfect. Acum tremura geamurile si nici macar nu se misca membrana difuzoarelor. La 80% din volum se misca in limita acelor 3mm. Deci e rezonabil. Sursa amplificatorului este un SMPS de la Leco (+/-95V la 2500W). Tensiunea la retea variaza in ritmul muzicii. :))

Link spre comentariu

Si as putea sa jur ca date fiind alte conditii de experiment si test, bani si timp in plus, ai putea scoate mult mai mult/bine.

E bine ca s-a rezolvat.

Audiaza-le si in aer liber. Sunt curios... in cele mai multe cazuri, si "acustica spatiului" are un "cuvant de spus"...

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări