lulu Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 Mi-am dorit, probabil ca si dvs, sa am un voltmetru digital de referinta. Credeam ca aparatul rubricat , desi numai voltmetru DC, este o sansa ieftina sa-mi indeplinesc dorinta. E0303, meu este fabricat in 1978, are probabil 70% importuri de completare din USA, UK, Franta, afiseaza 4 1/2 cifre ( 19 999 unitati) cu o eroare de 0.01%. Are un singur defect minor: nu functioneaza! Schema este revolutionara pana si in partea de alimentare avand pana si transformator separator de retea. Am gasit in regula puzderia de tensiuni ale blocului de alimentare( + 30 v , -30V, +15V, _15V, +15V flotant, -22V, +24V, +5V. Un defect este cu certitudine in convertorul cu dubla integrare, unde am gasit vandalizata zona sursei de referinta 9V cu incinta termica ptr zenner. Doresc sfatul dvs in urmatoarele chestiuni, mai ales daca am sansa unui coleg elforum care sa fi depanat anterior un E0303, : - sursa de referinta era un zener de 9 v de precizie 1N 389 intr-o incinta termoizolata incalzita la 90 grade Celsius de o rezistenta alimentata la 24V, pentru a rezolva definitiv erorile din temperatura ambianta. Cum incinta si dioda au fost vandalizate, am cautat inlocuitori. Farnell are incinte cu dioda dar numai ptr 7.8V, nu 9 v. Ce ma sfatuiti? Diodele zenner obisnuite din comert au 9.1 v, iar diode de referinta nu am gasit la nici-o tensiune. - toate placile sunt in socluri cu 18 pini si ca urmare va trebui sa gandesc extensii prelungitoare, ca sa pot face masuratori pe placi. Ce solutie ma sfatuiti? - pentru cei care au depanat deja un E0303 , eu nu am inteles nimic din cartea tehnica la procedura pentru depanarea convertorului cu dubla integrare P5 , in absenta placii amplificatorului de intrare P3 si recabland ceva in atenuatorul P4. Astept sfaturile dvs! Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 (editat) Eu am depanat E 0303 . Destule , a fost un aparat nereusit . Prima serie de productie a ajuns in institutia unde lucram acum fffff . multi ani . Sfaturi nu prea exista . Sau nu le posed eu . Aparatele sant vechi , au tot felul de betesuguri . Se vor accentua in timp ... Fara componentele care lipsesc , e destul de greu . Nu imposibil , dar cu multa munca ... Defectul , din ce descrieti , e in zona " vitala " a aparatului . Cineva l - a macelarit ... si de plictiseala n - a mai planta componentele la loc . Inlocuirea referintei nu e imposibila , dar poate fi problematica . Trebuie gasita alta solutie, care nu e ieftina . La limita , cautati un altul mai complet , pastrati - l pe acesta de piese ... Pentru extenderul de cartele , e o singura solutie . Sa posedati unul , procurat sau manufacturat ( sau de imprumut ) . La final , eu as avea o problema . Reparat , functional , toate bune . Verificarea ? sa stiti daca n - ati muncit degeaba ... trebuie ceva macar la fel de precis , si neconditionat " in parametri " . Teoretic , cu o clasa de precizie mai bun . Asta e chestie de INM ... In fine , asa vad eu problema . Nu e obligatoriu o sentiinta " de condamnare " . Sper sa nu va fi dezamagit ... P .S . - la vremea respectiva , instructiunile de depanare mi s - au parut suficiente , m - am descurcat onorabil . Adica marca pe rama carcasei aparatului , aia mica , cu vopsea alba , cu " ROxx " . In fine ... Editat Septembrie 12, 2015 de gauss Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Septembrie 12, 2015 Partajează Postat Septembrie 12, 2015 Referinta de 9v se poate face usor... (dar nu ieftin) cu integrate actuale... Max,ref, etc...cu sau fara incinta termostatata..Dar restul funcționează? Sau are si alte defecte. . Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 Eu fara sa supar nu cred ca merita investit in asa ceva .Poate de amorul artei.Se gasesc acum la pret ok aparate mai precise ca asta. 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 De dragul depanarii,cred ca se poate trece peste termostatarea acelei referinte,se poate depana aparatul pana in faza de calibrare,dupa care daca mai merita se poate rezolva si referinta termostatata.Nu deriva termica e principalul inconvenient de acum al aparatului...orice referinta de 9V isi va face treaba in regim de avarie. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 Completeaza-ti locatia, poate te mai pot ajuta si eu cu cite ceva (sint din Iasi). Link spre comentariu
SOLDAN CONSTANTIN Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 Va salut, personal am doua multimetre E0303 plus manualul service,unul este functional si am facut urmatoarele masuratori : pe domeniul de 2V am masurat un element de referinta si imi indica 1,0179 iar schimbind polaritatea imi indica 1,0174 cauza ? pe domeniul de 20V am masurat 9,994 V la un circuit integrat de tensiune de referinta , pe domeniul de200V am masurat 10,02 V iar pe domeniul 1000V am masurat 10,3V Cu stima Soldan. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 13, 2015 Partajează Postat Septembrie 13, 2015 La masurarea elementului de referinta , poate fi neliniaritatea convertorului cu dubla panta ... si multimetrele moderne , cu convertor integrat monocip mai au boala asta ( unele exemplare ... ) , sau pur si simplu tensiuni generate de contactul intre cordoanele de masura si bornele elementului ( se aduna si se scad ... functie de polaritate ) . Puteti verifica schimband cordoanele intre ele , la aparat . Pare mai greu credibil , eu am patit asa ceva . Diferenta intre masuratori la dvs . este de 500 microvolti ... La celelalte masuratori , e problema de calibrare ... sau rezistentele din divizor si - au schimbat valoarea . Comutatorul de domenii mai face figuri ... o verificare nu strica ... Link spre comentariu
walldemar Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Oricum elementul de referinta e obosit - ar trebui sa produca 1,0183 v la 20 grade;in plus elementul Weston pierde din potentialul mentionat la fiecare microamper livrat pe circuitul de masura. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 28, 2015 Partajează Postat Septembrie 28, 2015 (editat) De unde s - a tras concluzia ca elementul e obosit ? ... Cred ca nu ati citit topicul . Autorul spune ca inversand " polaritatea " masurarii , obtine rezultate diferite . De asemenea , la masurari pe alte scale rezulta erori . Vorbim cumva de o masuratoare cu aparat functional ( in parametri dati de producator ) , si verificat metrologic ? ... Elementul Weston " oboseste " foarte greu ... ca de - aia s - a inventat , sa fie ceva referinta ... Daca sant dubii , se verifica cu " altceva " . Multimetre relativ banale au impedanta de ordinul Gigaohmilor pe scalele inferioare , si precizie mult peste ce ofera elementul de referinta . A se vedea si impedanta de intrare pe domeniul de masura 2V ( cap de scala ) la E 0303 . In fine ... Editat Septembrie 28, 2015 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum