Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator iesire Carmen 3

nicu82

Postări Recomandate

Nu-i vorba dacă-i benefică sau nu reducerea benzii audio,ci (după cum am pomenit anterior) de însuşi principiulmodulaţiei de amplitudine.În fond, chiar şi un aparat tranzistorizat (fără transformatorde ieşire !) nu poate oferi decât aceeaşi "lărgime" a benzii !Aşadar, (atenţie, mă refer exclusiv la situaţia recepţiei AM !)cauza principală de limitare a benzii redate nu o constituietransformatorul de ieşire, ci principiul modulaţiei.Cred (fără să fi făcut vreodată determinări în acest sens) căpractic acel transformator este totuşi capabil de ceva mai mult(respectând totodată specificaţiile privind puterea şi distorsiunile).Altminteri, cum explicaţi banda mult mai largă în cazul aparatelor(prevăzute şi cu gama MF) atunci când se ascultă o emisiune cu modulaţiede frecvenţă (etajul final şi transformatorul de ieşire fiind aceleaşi) ?

Vad ca nici acum nu s-a inteles: am spus foarte clar ca, ce rost ar fi avut ca la un RR cu modulatie in amplittudine sa utilizam in AAF un traf performant atata timp cat nu este nevoie de o banda audio 20Hz....20Khz ???

Am pus mai devreme o intrebare,daca puteti imi raspundeti: ce banda de frecvente poate avea un traf de iesire pentru un Ra de 7Kohmi,o sectiune de 2,5cm^2,o inductanta primara de 6H,o inductanta de pierderi de 0,7H si la puterea pe sarcina (difuzor) de 2W ???

Ca sa fim in topic,tot ce vreau sa spun este ca aceste trafuri nu pot fi utilizate niciodata intr-un amplificator performant,intr-o pocnitoare sau o flasneta fara pretentii da,punct.

P.S de la aceste trafuri se pot utiliza cu succes miezul de tole si carcasele (care le mai au),se recalculeaza ,se stabileste clar numarul de primare si secundare si garantat se pot obtine trafuri de calitate din ele,mai ales trafurile din RR romanesti aveau tole de foarte buna calitate,din punctul meu de vedere tolele cele mai bune pe care le-am gasit pana acum au fost cele de la BUCURESTI 500,exceptionale miezuri.Imi aduc aminte ca pe doua astfel de miezuri am facut doua trafuri de iesire pentru o clona de amplificator de chitara MESSA 20-20 (stereo),un PP stereo cu EL84.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

:rade: Intrebare capcana, probabil ca e un algoritm de calcul pe care nu-l stiu dar apreciez pentru 6-7H  si inductanta de scapari mentionata o banda de 150Hz -7Khz asta din experienta capatata in timp.

Poate ma insel dar la traful de Carmen asta apreciez.

Citez din "Cartea albastra" pentru SELECT S-625A

-Fidelitatea electrica: 100-3000Hz sunt redate cu o neuniformitate de maximum 6dB in pozitia ton deschis (a intregului lant de amplificare RF/.IF+ detectie+Audio)

-Fidelitatea electrica a amplificatorului audio-frecventa: pentru frecventele 200-7000Hz se admite o neuniformitate de maximum 6 dB :rade:

-Puterea nominala la iesire: pentru distorsiuni de maximum 10% :1,5W

Am ales datele de la Select pe motiv ca aparatele Carmen nu au borna de intrare in etajul audio

Editat de mila
Link spre comentariu

:rade: Intrebare capcana, probabil ca e un algoritm de calcul pe care nu-l stiu dar apreciez pentru 6-7H  si inductanta de scapari mentionata o banda de 150Hz -7Khz asta din experienta capatata in timp.

Poate ma insel dar la traful de Carmen asta apreciez.

Citez din "Cartea albastra" pentru SELECT S-625A

-Fidelitatea electrica: 100-3000Hz sunt redate cu o neuniformitate de maximum 6dB in pozitia ton deschis (a intregului lant de amplificare RF/.IF+ detectie+Audio)

-Fidelitatea electrica a amplificatorului audio-frecventa: pentru frecventele 200-7000Hz se admite o neuniformitate de maximum 6 dB :rade:

-Puterea nominala la iesire: pentru distorsiuni de maximum 10% :1,5W

Am ales datele de la Select pe motiv ca aparatele Carmen nu au borna de intrare in etajul audio

Foarte la obiect,multumesc @mila !

Nu-i intrebare capcana, pentru calcularea benzi de frecventa la :  0dB, -3dB,-6dB,exista o formula ce nu poate fi contestata si face parte din gama de formule utilizate in proiectarea si calculul unui transformator de iesire.

Doua xemple din "cartea albastra" in pozele de mai jos :

-performante audio CARMEN 3

-performante audio RR BELARUS cu un final PP cu 6P3S si date pentru OT si traful de alimntare.

-schema etaj final RR BELARUS 53

post-175212-0-83677800-1442158097_thumb.jpg

post-175212-0-86557500-1442158117_thumb.jpg

post-175212-0-93797300-1442158124_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări