Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator iesire Carmen 3

nicu82

Postări Recomandate

Salutare tuturor, doresc sa fac un amplificator micut cu 2 ecl82, pentru calculator. Uitandu-ma pe forum am gasit schema d-lui Valderama, http://oi52.tinypic.com/1zv49z6.jpg , am vazut ca este laudata de cei care au facut-o si vreau sa ma apuc de ea. Intrebarea mea este: sunt bune trafurile de iesire din carmen 3 pentru acest amplificator? Se ,,pupa" la fix? In carmen 3 tot ecl82 e finala si ma gandeam ca poate scap cu ele. Fiind facute pentru radio, ar merge dpdv al frecventelor reproduse pentru amplificator? Stiu ca nu scot decat 2 w din tuburi, dar as dori sa se auda bine.

Si inca ceva, nu am date despre trafuri, dar daca radiourile pe care le am sunt diferite , automat si trafurile sunt modele diferite? Un radio e asa:

http://www.radiomuseum.org/r/electronic_carmen_3_s632a1.html si unul asa :  Posted Image

Va multumesc.

Link spre comentariu

Cumva va suna si cu trafurile acelea. Parca radiourile romanesti nu exceleaza la capitolul traf de iesire. Dar pana cand veti gasi ceva mai bun... sa zicem.

Eu stiu ca se opresc la 12.000 Hz, ceea ce e modest pentru un amplificator audio.

Link spre comentariu

...parca ECL82 ar fi vreo minune de lampa audiofila...costa un pic mai mult decat un pachet de tigari si pt banii astia cred ca se aude destul de bine. Nu stiu daca pt montajul asta se merita investi in OT scumpe, oricum un up_grade de trafuri se poate face oricand.

Link spre comentariu

Eu stiu ca se opresc la 12.000 Hz, ceea ce e modest pentru un amplificator audio.

Daca studiati cartea "albastra" cu scheme RR de productie romaneasca sau straina,o sa constatati ca toate RR ce receptioneaza posturi cu modulatie AM,etajele finale au banda de audio de pana pe la 6000Hz iar daca RR erau mai de "stofa" si aveaau si receptia in FM,amplificatoarele audio aveau banda pana la maxim 10.000 Hz sau chiar la 12.000Hz la receptoarele de clasa gen : romanesti RR Modern,sau straine RR Capri...etc si chiar RR SOFIA un RR bulgaresc exceptional.

Trebuie luat in seama ca la vremea respectiva erau declarate in caietele service date absolut reale,fara minciuni sau chestii de marcheting.

O sa gasiti etaje AF cu  puteri audio de 1W...6W si mai rar de 8W dar cu THD=10% (!!).Un pickup TESLA mono cu ECL82 are o putere declarata de fabricant de 1.2W/4 ohmi cu THD>5%,sau chiar polonezul stereo cu un final de 2x4W/THD>5% sau varianta PP de 2X8W/THD>5% cu tuburile ECL86, ce sa mai spun de excelentul BELCANTO de 2x7W cu etaj final SS tranzistoare cu germaniu ce conducea doua difuzoare nemtesti RFT de 6W/6ohmi montate in doua boxe de dimensiuni un pic mai mari decat difuzoarele,dar sunetul era ceva de neegalat mai ales pe discuri RCA sau bulgaresti...

P.S repet,la intalnirea lamparilor a fost prezentat un amplificator SE cu ECL82,o realizare de exceptie si un design de bun simt,sunetul de calitate iar trafurile de iesire erau supradimensionate pentru a amplifica o banda de 30Hz...20Khz la puterea de 2W.

In poza o schema gasita pe net la repezeala,o schema cu ECL82 pentru calculator,montata in calculator si alimentata de la sursa de +12V a calculatorului,interesant,nu?...nu gasesc acum restul varbariei referitoare la aceasta schema,este ceva nemtesc unde se prezentau si cateva poze cu realizare si amplasarea acestui amplificator in PC.

post-175212-0-63467600-1442068877_thumb.jpg

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Referitor la aparatele de radio....in cele de clasa sau folosit electrostatele, semnal din anoda printr-un filtru trece sus si apoi in tweeter. Asta pt un compromis pret/calitate fiind vorba de aparate de serie si nu se justifica un OT care sa coste mai mult decat tot aparatul.

Link spre comentariu

Ca să fim riguroşi, în cazul transmisiilor modulate în amplitudinebanda de audiofrecvenţă este limitată la acea valoare mai ales pentrua putea asigura o demodulare corectă, adică frecvenţa purtătoarei săfie de cel puţin câteva zeci de ori mai mare decât frecvenţa audiomaximă. Deoarece modulaţia de amplitudine era utilizată şi în domeniulundelor lungi, este lesne de dedus motivul respectivei limitări (demulte ori chiar şi la 4 KHz, nu la 6 KHz cum aţi precizat).În comunicaţiile navale pe unde foarte lungi (chiar şi sub 100 KHz),banda audio superioară era limitată la circa 2,5 KHz (practic bandatelefonică) absolut din acelaşi motiv.Aşadar, nu datorită transformatorului de ieşire este redusă drasticlimita superioară a spectului audio ; limitarea într-adevăr are loc,dar în nici-un caz la modul descris anterior.

Link spre comentariu

Ca să fim riguroşi, în cazul transmisiilor modulate în amplitudinebanda de audiofrecvenţă este limitată la acea valoare mai ales pentrua putea asigura o demodulare corectă, adică frecvenţa purtătoarei săfie de cel puţin câteva zeci de ori mai mare decât frecvenţa audiomaximă. Deoarece modulaţia de amplitudine era utilizată şi în domeniulundelor lungi, este lesne de dedus motivul respectivei limitări (demulte ori chiar şi la 4 KHz, nu la 6 KHz cum aţi precizat).În comunicaţiile navale pe unde foarte lungi (chiar şi sub 100 KHz),banda audio superioară era limitată la circa 2,5 KHz (practic bandatelefonică) absolut din acelaşi motiv.Aşadar, nu datorită transformatorului de ieşire este redusă drasticlimita superioară a spectului audio ; limitarea într-adevăr are loc,dar în nici-un caz la modul descris anterior.

Cu tot respectul,dati-mi voie sa va contrazic si anume: transformatorul de iesire era fabricat sa functioneze liniar pana la acea frecventa TOCMAI pentru ca nu se justifica investitia intr-un transformator performant avand in vedere cele spuse de dv. mai sus.Si unele sunt proiectate pana la 6Khz pentru ca mai aveau (receptoarele) si o intrare de semnal exterior AFunde se putea aplica un semnal de la un pickup-ceramic sau magnetofon.

Vreau sa subliniez ,asta din foarte multe chestii practice probate cu trafuri de la RR ca sunt niste trafuri care nu-si depasesc performantele declarate de producator,spun asta intr-o foarte mare cunostinta de cauza,atentie!,vorbim de banda de frecventa raportata la puterea declarata,nu vorbim ca s-ar putea ca banda sa fie cu totul alta la a zecea parte din puterea nominala a amplificatorului.

Ca sa fiu si mai rau,trafurile de la RR cu modulatie in AM sunt foarte proaste pentru aplicatii audio de calitate sa nu mai spun de HI-FI,ce naiba putem scoate de un traf cu un miez foarte mic si care are doar o bobina primara si una secundara, o inductanta pentru un Ra=5k...7K de 6H...9H si o inductanta de scapari de 0.5H...0.7H,oare va inchipuiti ce performante poate avea un astfel de traf ????

...nu vreau sa pomenesc de frecventa minima ce poate "trece" prin aceste tipuri de transformatoare care si asta-i un dezastru.

@der_doktor : aici discutam doar de transformatoare de iesire recuperate de la RR si utilizate pentru niste amplificatoare cu pretentia unei calitati crescute,nu avem nicio treaba cu RR si cu echipamentele acustice ce le aveau in dotare sau tipurile de difuzoare,imi cer scuze dar atentionez aceasta fara proces de intentie.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dl.Lazaroiu, ce am scris anterior era in legatura cu trafurile de iesire din radio receptoare si solutia gasita de producatori pt a largi banda de frecvente audio reproduse de acestea.Din moment ce s-a folosit un difuzor electrostatic pt a reda si ''inaltele'' e clar ca OT nu poate face asta. Initiatorul topicului intreba daca ar putea folosi un traf de radio Carmen in amplificator si dupa toate discutiile astea cred ca poate trage o concluzie. Eu, unul, nu vad ce a fost off_topic aici...sau poate ...imbatranesc..

Link spre comentariu

Dl.Lazaroiu, ce am scris anterior era in legatura cu trafurile de iesire din radio receptoare si solutia gasita de producatori pt a largi banda de frecvente audio reproduse de acestea.Din moment ce s-a folosit un difuzor electrostatic pt a reda si ''inaltele'' e clar ca OT nu poate face asta. Initiatorul topicului intreba daca ar putea folosi un traf de radio Carmen in amplificator si dupa toate discutiile astea cred ca poate trage o concluzie. Eu, unul, nu vad ce a fost off_topic aici...sau poate ...imbatranesc..

NIcio problema,totul este OK si nu este off_topic si ati spus foarte bine,cine vrea sa traga o concluzie din aceste discutii sigur o s-o faca,iar argumentele dv. sunt foarte bune,imi cer scuze dar se pare ca eu imbatranesc... :84

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Pana la urma la ce era nevoie intr-un receptor precum Carmen la o banda foarte larga.Poate era chiar benefic receptiei sa se reduca banda redata!

Pe de alta parte aparatele de acest tip s-au construit in ideea de a fi ieftine, de larg consum.

Nu fabricile din Romania au inventat asta.Daca te uiti atent vei gasi sute de modele de aparate gen Select/Carmen la fabricanti de seama.

Link spre comentariu

Pana la urma la ce era nevoie intr-un receptor precum Carmen la o banda foarte larga.Poate era chiar benefic receptiei sa se reduca banda redata!

Nu-i vorba dacă-i benefică sau nu reducerea benzii audio,ci (după cum am pomenit anterior) de însuşi principiulmodulaţiei de amplitudine.În fond, chiar şi un aparat tranzistorizat (fără transformatorde ieşire !) nu poate oferi decât aceeaşi "lărgime" a benzii !Aşadar, (atenţie, mă refer exclusiv la situaţia recepţiei AM !)cauza principală de limitare a benzii redate nu o constituietransformatorul de ieşire, ci principiul modulaţiei.Cred (fără să fi făcut vreodată determinări în acest sens) căpractic acel transformator este totuşi capabil de ceva mai mult (respectând totodată specificaţiile privind puterea şi distorsiunile).Altminteri, cum explicaţi banda mult mai largă în cazul aparatelor(prevăzute şi cu gama MF) atunci când se ascultă o emisiune cu modulaţiede frecvenţă (etajul final şi transformatorul de ieşire fiind aceleaşi) ?
Link spre comentariu

În situaţia radioreceptoarelor destinate recepţiei UL -UM-US (modulaţie amplitudine) chiar dacă transformatorul de ieşire(adaptorul de sarcină etaj final) nu poate fi cotat ca fiind grozav asigură pe intrarea de joasă frecvenţă(AAF) o bandă aprox. 80hz-10.000hz cu atenuare circa -3db la capetele benzi(pentru o putere nominală în sarcină de 1W-1,5W-2W funcţie de tubul final).Cine are la dispoziţie astfel de transformatoare-ieşire poate proba/verifica relativ uşor banda.

Desigur/evident/clar în cazul recepţiei-radio(UL -UM-US) banda audio redată este limitată(superior 3khz-4khz) datorită tipului de modulaţie şi FI(aprox. 455khz) cu alte cuvinte etajul final AF este departe de a limita banda audio redată.

Oricum cu transformatoare de ieşire recuperate din Carmen 3 NU se poate obţine mare brânză în AF(AAF).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra. M-am convins ca nu este o solutie folosirea trafurilor de carmen, cum de altfel banuiam, deci o sa renunt la ele.

Stiu ca este putere mica, dar conteaza sa se auda bine. Am dorit sa fac in prima faza un amplificator cu gu-32 de 5 w, dar ma gandesc sa renunt la idee deoarece nu l-as putea folosi la maxim, desi iubesc cum arata borcanele alea. Momentan ascult muzica pe 2 difuzoare minuscule incorporate intr-un monitor, si nu cred sa mearga la mai mult de 0,3 w, si sincer imi este suficient, mai ales la ora asta.Atat doar ca vreau sa se auda si bine.

Pentru cand sunt singur si am chef, am cele necesare sa ,, mut bibelourile in vitrina".Dar sunt momente cand vreau doar sa ascult o muzica in surdina sau sa lucrez fara sa trezesc copilul si am zis sa fac ceva pe lampi. O sa fie primul meu amplificator pe lampi si nu vreau sa fiu dezamagit de rezultat, de asta am si intrebat de transformatoare. Il fac sa il folosesc mult timp si vreau sa iasa un lucru bun.

@LMOlimpiu, va multumesc pentru schema, dar doresc ceva independent de calculator. Vreau sa vad lampile, si sa fie cu totul separat.Calculatorul cu treaba lui, amplificatorul cu treaba lui.

Cam asta este ce as dori eu. Daca aveti cumva alte sugestii, daca lampa sau schema aleasa nu sunt bune pentru ce vreau sau aveti alte indrumari, va rog sa-mi spuneti.

Inca o data multumesc pentru timpul si rabdarea dumneavoastra.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări