MifTy Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 lasă testerul, că mai mult te încurcă la măsurat tranzistori cu germaniu.electroliticii aia au peste 25 de ani vechime, din nou, dacă-i măsori cu testerul, ăla o să-ţi servească aiureli! dacă ai cumva un aparat de măsură analogic, gen mavo35 sau de genul ăsta, poţi verifica electroliticii măsurându-i pe rangul de rezistenţe. un condensator bun va face acul să ajungă rapid la 0, apoi va începe să revină treptat spre infinit, până când va ajunge (ideal) la infinit. pe tine te interesează să ajungă cât mai aproape de reperul ăla de pe scală. după care inversezi terminalele, şi ar trebui să se repete povestea. nu, nu indică nici un fel de capacitate, poate doar "ochimetricotimpanologic", în schimb îţi arată dacă mai are capacitate, şi dacă nu cumva e în scurt... în cazul ăsta, fie indică 0, fie ajunge la o valoare undeva, pe la mijlocul scalei, şi acolo rămâne. nu, nu merge figura cu multimetrul digital, doar cu unul analogic, şi, de preferinţă, unul fără nici un fel de feţi pe intrare, doar rezistenţe şi acometrul. ceva de genul ăsta, să zicem, că nu cred că ai de unde scoate un mavo 35 nou . şi nu merge nici cu condensatori neelectrolitici, nici cu cei sub 1 microfarad. de fapt, şi 1 microfarad e destul de greu de măsurat aşa, de la 2,2-4,7 micro merge, până pe la 3-4 mii, dincolo de mărimea asta ia prea mult timp să se încarce/descarce condensatorul. măsoară aşa nişte condensatori electrolitici noi, şi sigur buni, să-ţi faci idee ce ar trebui să vezi, şi compară cu ce indică atunci când măsori electroliticii ruseşti. fii atent să nu scurtcircuitezi pinii cu capsula, că ăia nu au capsula izolată cu plastic!!! în sfârşit, picupul se numeşte "akkord", şi colegii au dreptate când spun că şi de nou era praf... am avut de-a face şi eu cu el, la vremea lui...eu aş "recondiţiona" carcasa, şi aş mai folosi, eventual traful de reţea, dacă mai e ok, şi aş pune altceva în el. de pildă, un amplificator de putere... nu prea mare, că nu ai unde băga un radiator "serios"... Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 Condensatorul din prima poza trebuie inlocuit, iar cel din poza a doua e bun...am mai masurat si eu condensatori poliester rusesti si sunt cat de cat ok. Electroliticii cu valori mici marcati cu acel K50 (usor de recunoscut dupa "carapacea" de aluminiu) ii inlocuiesti. Zilele astea urmeaza sa inlocuiesc si eu vreo 30 de astfel de condensatori intr-un amplif rusesc...trebuie sa-mi fac curaj. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 De unde stii ca e bun cel din foto 2 , iar cel din foto 1 nu ? ... Link spre comentariu
ptraian2 Postat Ianuarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 pana la urma cred ca o sa ma las de reconditonarea lui dar nu 100% (nu ma prea lasa sufletu dar decat cu o rascaitoare de discuri cum spun colegii) deoarece voi continua doar cu partea de amplificare , ce spuneti atata sar merita ? iar atunci pe unde va fi intratea ? poza este de pe net de la un 201 nu 203 cum am eu dar cred ca se aseamana daca imi poate spune cineva ce reprezinta . Intrare sau ce alceva? am incercat sa traduc cu google translate "dar nu prea ne intelegem " Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 la stânga din poză ar fi intrarea de magnetofon, la dreapta ar fi o intrare de linie, doar că sensibilităţile nu se prea pupă cu aparatura "capitalistă"... partea de amplificare merită atâta timp cât nu trebuie să alergi disperat după prea multe tranzistoare cu germaniu.să schimbi electrolitici şi rezistenţe devalorizate mai merge, dar tranzistoarele cu germaniu, mai ales cele ruseşti, nu se mai fabrică de ani buni, şi, oricum, tranzistorii cu germaniu au o împrăştiere a parametrilor fioros de mare! le poţi schimba cu tranzistoare cu siliciu, dar pentru asta va trebui să recalculezi polarizările... greu de spus dacă merită. dacă ai de schimbat mai mult de jumătate din tranzistorii cu germaniu, renunţă şi fă un amplificator de putere medie, să poţi refolosi radiatoarele originale, care sigur îţi încap în cutia aia. m-am uitat acum mai cu atenţie la poze, să văd cam în ce stare e carcasa... sper că te pricepi la tâmplărie, că nici aia nu arată prea grozav! dacă rezolvi partea aia, urmează să renunţi la fierotenia cu braţul şi platanul, şi să pui în loc un capac asemănător carcasei... verifică transformatorul, să nu fie o ruginitură cu spirele în scurt. dacă e în regulă, îl poţi folosi în linişte la amplificatoare fără prea mari pretenţii de curent... orice schemă între tda2822 şi tda2003, sau 2030 folosit la jumătate din puterea maximă, să nu încingi traful, că nu ţine prea mult... dacă vrei cu tranzistoare, roagă-i pe zal, dudikoff sau pe ratza să-ţi recomande o schemă cu tranzistoare care să consume cam 500-600 mA la putere maximă (traful ţin minte că era în două variante, una de 600 mA, alta de 750... nu-mi dau seama care e ăla din picupul tău. un fost coleg spunea că exista şi o versiune mai veche, integral pe germaniu, cu traf de 400 mA...).în fine, dacă vrei o traducere cât de cât decentă, nu traduce cu google translate din orice limbă în română, ci în engleză, mai ales dacă o cunoşti binişor, pentru că e mai apropiată de realitate... Link spre comentariu
ptraian2 Postat Ianuarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 (editat) carcasa e gata de mult timp am mai pus poza cu ea in al 2-lea post Editat Ianuarie 16, 2016 de ptraian2 Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 oho, felicitări! acum rămâne să verifici la sânge tranzistorii, şi să vezi dacă nu cumva ai prea mulţi de înlocuit.dacă nu ai mai mult de jumătate de schimbat... ştiu că o parte dintre colegii de pe forum mai au ceva "pălăriuţe" rătăcite prin cutiuţe sau pliculeţe, de care ar putea fi dispuşi să se despartă, discută cu ei, apoi caută "un tranzistor, două tranzistoare" a lui Ilie Mihăescu, format pdf sau hardcopy, cum vrei. în primul capitol se discută despre polarizarea tranzistoarelor cu germaniu, subiect despre care nu s-a mai discutat pe larg de aproape 30 de ani, şi o să-ţi faci idee de unde să începi cu punerea la punct a părţii audio. n-ar strica şi să împrumuţi un "acometru", adică un multimetru analogic, ca să-ţi fie mai uşor să te descurci la măsurători... ori asta, ori cauţi un "sannuo", cea mai accesibilă chestie de tipul ăsta... dacă nu poţi face rost de un multimetru analogic vechi, dar care să fie sigur funcţional... uneori nu valoarea exactă e importantă, ci între ce limite se află, şi asta e mai uşor de sesizat urmărind un ac indicator decât un rând de cifre care se schimbă aproape fără să ai timp să le citeşti... plus că aparatul cu care ai de-a face a fost pus la punct cu aşa ceva, adică un voltmetru cu sensibilitatea de 20kohmi pe volt, iar m890/etc au între 1 mega şi 10 mega pe volt... Link spre comentariu
ptraian2 Postat Ianuarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 (editat) tocmai ce am vorbit cu cineva . Spune ca are toti tranzistorii noi originali acum o sa va daca are si condensatorii Editat Ianuarie 16, 2016 de ptraian2 Link spre comentariu
MifTy Postat Ianuarie 16, 2016 Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 condensatori ruseşti... noi???m-aş mira, serios! apropo, esr-ul are relevanţă doar la electrolitici, şi doar la valori mai mari de 1 microfarad, aşa că nu te mai complica cu măsuratul esr la condicii neelectrolitici mai mici de 1 micro. acum caută cartea aia (poate te ajută google), şi dacă ai un breadboard şi chef de stat cu nasul în montaje la ora asta, încearcă cu tranzistorii pe care-i ai deja. azi... sau mâine. mă rog, azi e deja mâine! :)aşa, o să-ţi faci idee şi dacă sunt într-adevăr buni de ceva, sau multitesterul dă şi el nişte valori, acolo, din obligaţie, pentru că "obiectul", realmente, chiar n-a fost conceput pentru măsurat tranzistoare cu germaniu... Link spre comentariu
ptraian2 Postat Ianuarie 16, 2016 Autor Partajează Postat Ianuarie 16, 2016 o poza cu pcb-ul si niste piese verificate la sange tot ce se vede lipsa va fii ilocuit cu altele breadboard nu am dar o sa incep sa citesc pana o sa Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) De unde stii ca e bun cel din foto 2 , iar cel din foto 1 nu ? ... Primul are Vloss prea mare si capacitatea mai mult decat dubla fata de cat ar trebui. Al doilea mi s-a parut ieri (din graba) ca ar fi condensator poliester si acolo rusii faceau lucrare buna...Nici acum nu-mi dau seama exact ce fel de condensator este in poza 2 . Ptraian2 : Frumos lucrata noua carcasa. Editat Ianuarie 18, 2016 de marius75 Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) Pai am scris eu ... probabil nu m - a crezut nimeni . E un condensator ceramic tubular de RF . Toleranta lui e max . 10 % . Cel din foto se incadreaza la peste 25 % . Primul este condensator tip MBM ( transcriere latina ) . Mai atasez o data link -ul , chiar daca e in ruseste . http://www.irbislab.ru/modules.php?name=Guide&op=content&tid=26 O sa postez si altul , in engleza . Condensatorul e cu hartie metalizata . Sa - si fi marit atat de mult valoarea ? Eu am exprimat ideea ca ar putea fi ceva cu multitesterul . Acesti condensatori au si ceva inductanta ... s- ar putea sa deruteze masuratoarea . Iar ceramicul tubular nu cred sa aiba asemenea abateri . Nu ca ar fi imposibil , dar nu prea am intalnit . Am prezentat si metode alternative ... care sa elimine din incertitudini . In fine ... cred ca mi - am " racit " tasta de pomana . Cam atat ... Editat Ianuarie 18, 2016 de gauss Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 (editat) Totusi cred ca sunt fabricati acum 40 de ani. Nu spun ca n-au fost buni la vremea lor. Depinde si in ce conditii a fost tinut aparatul inainte...Pe primul l-as inlocui pentru a elimina un risc (poate capacimetrul arata bine), este o valoare intalnita, usor de procurat...ar fi pacat ca proiectul sa se impotmoleasca pentru o piesa de 10 bani (vorba vine) . Despre al doilea condensator nu ma pronunt....colegul face ce crede de cuviinta. Editat Ianuarie 18, 2016 de marius75 Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Desigur . Eu intelesesem ca se doreste o restaurare ... In mintea mea , ar trebui ca acest proces sa conserve cat mai mult in caracteristicile initiale . De aceea am incercat sa dau " o mana de ajutor " ... Se pare ca nu se doreste , sau obtiunile s - au schimbat . Raman la concluzia din finalul postarii anterioare , care nu va angajeaza in nici un fel . Si pe nimeni din topic ... e doar o constatare personala . Link spre comentariu
marius75 Postat Ianuarie 18, 2016 Partajează Postat Ianuarie 18, 2016 Pe parte de tranzistori/rezistente sunt de acord cu dvs. Insa la condensatoare pana si cele mai scumpe amplifuri au parte de un recap la 30-40 de ani (pentru condensatorii electrolitici cu valori mici in special). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum