Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator LUTA400 simetric

Postări Recomandate

Ratza, uite am postat 2 foto, nu conteaza de la ce amplificator sint, este unul si acelasi etaj final in ambele cazuri.

Poti sa spui ce slew rate este in cele 2 imagini?

Posted Image

Posted Image

Multumesc.

Apoi revin cu o urmatoare intrebare.

Link spre comentariu

Pai e greu sa imparti excursia de tensiune la rise time si fall time ?

Asta presupunand ca osciloscopul ala iti calculeaza acei timpi intre 10% si 90% din amplitudine, ceea ce ma cam indoiesc.

Ca sa masori slew rate-ul trebuie sa faci niste oscilograme din care sa se vada cum creste si cum scade tensiunea nu cum ai facut tu acolo unde parca ai slewrate infinit.

Presimt ca vor urma 10 pagini in care ne vom chinui sa-i explicam lui Leco cum se masoara slew rate-ul.

Link spre comentariu

Leco vrea sa spună - presupun - ca la acel amplificator timpul de creștere/scădere este constant si nu SR . Într-adevar , din oscilograme așa rezultă. Un timp de creștere/scadere de circa 1,5µs indiferent ca am 21Vpp sau 214Vpp , deci un SR de 10 ori mai mare la un semnal mai mare . 

În realitate legarea timpului de creștere/scădere numai de SR intrinsec ( care, într-o teorie oarecum simplificată , este dat de curentul primului etaj și capacitatea Miller )  este complet greșită . Dacă SR este suficient de mare ca să nu limiteze el atunci timpul de creștere/scădere este dat de lărgimea de bandă , cu relația aproximativă de t [µs] = 0.35/BW[MHz]. Deducem deci că amplificatorul în cauză are o bandă de circa 250kHz. Ar fi util să ne spună Leco cât are pe măsurate .  

PS Mai rămâne desigur în discuție SR nativ al semnalului care , evident , nu poate fi îmbunătățit de amplificator . Dar bănuiesc că Leco are un generator suficient de bun .

PPS Am senzația că nu m-am exprimat foarte limpede . Postez totuși așa că oricum am început postarea asta de peste 30 minute .

Link spre comentariu

Exact acolo am vrut sa ajung, timpul de crestere care a fost aproximativ egal in ambele situatii, bine cu mici diferente care pot fi erori de masurare, sau limitare a etajului final.

Cum explicati asta?

Am uitat sa mentionez ca in acel test la prima poza aveam sarcina 8 ohm, la a doua a fost fara sarcina, in poza 2 cam la 3-4vpp sub nivel de clipping.

Sincer inca nu am masurat exact ce poate acel etaj final, iar generatorul folosit a fost acesta:

Tektronix AFG3021C

Dudikoff, personal te-as ruga sa fi mai "linistit" cu afirmatiile de gen:

"Presimt ca vor urma 10 pagini in care ne vom chinui sa-i explicam lui Leco cum se masoara slew rate-ul".

Tu deocamdata nu prea ai ce sa imi explici, mie personal.

Chiar daca nu am studii de specialitate in domeniu, nu sint atit de fraier pe cit las impresia, altfel muream demult sau ceream ajutor la colegi pe forum despre diverse scheme simpliste.

Daca am pus aici 2 poze, am pus ca sa vezi cum arata semnalul treapta pe iesire la un amplificator, pe osciloscop, nu in simulare.

Daca te deranjeaza prezenta mea pe topic, spune-mi si ma retrag, dar nu incepe cu misto-uri, mercic de intelegere.

Link spre comentariu

E asa cum spune Ratza, daca e sa masori SR-ul amplificatorului.

Daca masori SR-ul filtrelor de dinainte, folosind diverse amplitudini de intrare, atunci da, poti ajunge la rezultate diferite, dar de aceea ca pt masori altceva si anume filtrul!

SR-ul este doar dU/dt, il poti masura pt orice semnal electric, de aceea e bine sa precizezi ce masori.

Preferabil scurt si la obiect. Povesti gen Leco sunt greu de digerat, informatia utila fiind diluata de tot felul de informatii inutile. No offense, dar asta e adevarul.

Ca sa masori slew rate-ul trebuie sa faci niste oscilograme din care sa se vada cum creste si cum scade tensiunea nu cum ai facut tu acolo unde parca ai slewrate infinit.

+1, daca ai stii de cate ori s-a repetat asta....

Leco, acorda-i si tu credit lui Dudi, e client vechi, a prins faimoasele discutii cu modulele Leco. S-a speriat ca va incepe asa ceva pe aici, dar nu e motiv de frica, asa ceva nu se va mai intampla.  :offtopic2

Victor, Dudica, ce rost are circul asta?

Link spre comentariu

Are credit din partea mea si ii accept scuzele, dar nu imi plac genul de postari (stilul de exprimare).

Cred ca porcariile de gen, acele apropouri urite ar trebui sa dispara de pe acest forum, sint mai enervante decit o injuratura directa...

Treaba este ca pina acum am facut si postat filmari cum plec de la 0 pina la 99% si lumea a spus ca o poza e suficienta nu trebuie filmarea...

Acum cind pun poza, ziceti ca vreti sa vedeti cum creste si cum scade tensiunea.

Acea poza oare ce arata?

Sau vreti filmarea cum plec de la 1Vpp pina la 214Vpp la 220Vpp fiind clipping?

Sharky, in printscreenurile de mai sus, filtrul de pe intrare este format din rezistenta serie si capacitor la masa, 680ohm cu 330pF.

Cu ele in circuit am facut masuratoarea.

Link spre comentariu

Dudi, stiu cum se masoara SR-ul, eu vroiam sa spuna colegul UDAR ce valori vede el in acele 2 poze, si cum de rise time-ul s-a pastrat aproape constant.

Pai e greu sa imparti excursia de tensiune la rise time si fall time ?

Realizezi eroarea pe care ai scris-o?

Link spre comentariu

N-a facut nici o eroare, asa se obtine, pe rand SR+ si SR-.

Trebuie doar un exercitiu de bunavointa. Daca ar fi sa explicam totul de la adam si eva am scrie toti posturi kilometrice pe care nu le-ar citi nimeni.

Iar deturnam discutii doar ca sa dezbatem aceleasi teme rasuflate si ca sa avem dreptate?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări