Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa de laborator 30V/10A

alcon

Postări Recomandate

• 5 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• alcon

5

• UDAR

2

• Eugen Chirila

2

• PKP98

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Parerea mea umila, este ca nu se merita deranjul de a cauta detalii despre aceasta schema.

Din start mie nu mi place atata timp cat caderea de tensiune/disipatia pe tranzistorii finali este mult prea mare la tensiuni mici si curenti mari la iesire.

Link spre comentariu

Este celebra schema cu 3 AO TL081 modificata pentru a sustine un curent mai mare,dar la acel curent iti trebuie un radiator imens si niste tranzistori foarte buni ,ca daca nu...

post-245415-0-06537800-1444546994_thumb.gif

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Parerea mea umila, este ca nu se merita deranjul de a cauta detalii despre aceasta schema.

Din start mie nu mi place atata timp cat caderea de tensiune/disipatia pe tranzistorii finali este mult prea mare la tensiuni mici si curenti mari la iesire.

Eu as zice ca merita, mi sa parut interesanta configuratia potentiometrica R14-R15 si R20-R21, marcata cu rosu, cred ca in documentatie era explicata.

Posted Image

take a screenshot

Posted Image

take a screenshot

Cat despre caderea de tensiune/disipatia pe tranzistorii finali la tensiuni mici si curenti mari, nicio problema, un automatic crossover rezolva problema.

Link spre comentariu

Automatic crossover ???

PS Am întâlnit ( cred ) termenul în legătură cu sursele zise CV/CC . Nu știu cât de corect e folosit acolo dar n-are oricum nicio legătură cu disipația .

În cazul acesta concret dacă programăm sursa pe 10A și avem 2-3V la ieșire cu minim 32-33 V la intrare , disipația e enormă orice termen am folosi.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Automatic crossover ???

PS Am întâlnit ( cred ) termenul în legătură cu sursele zise CV/CC . Nu știu cât de corect e folosit acolo dar n-are oricum nicio legătură cu disipația .

În cazul acesta concret dacă programăm sursa pe 10A și avem 2-3V la ieșire cu minim 32-33 V la intrare , disipația e enormă orice termen am folosi.

Pe vremuri, nici eu nu am stiut ce e aia AUTOMATIC CROSSOVER, imediat m-am gandit la ceva audio, deh, aveam ochelari de cal pe atunci.

Automatic crossover (in engleza) = Automatische Bereichsumschaltung (in germana) = Блок переключения обмоток (in rusa) = Comutator infasurari transformator

Posted Image

take a screenshot

Posted Image

take a screenshot

Tocmai asta face, reduce caderea de tensiune si disipatia pe tranzistorii finali la tensiuni mici si curenti mari, comutand infasurarile din secundarul transformatorului de retea,

pentru a nu folosi un radiator de caldura gigantic.

Link spre comentariu

Ceea ce ai postat mai sus pare a-ți da dreptate . Totuși , îmi permit să nu fiu convins . Poate fi o traducere proastă . ”Bereichsumshaltung” înseamnă game de funcționare sau ceva de genul , nu prea are legătură cu crossover . Nu insist , e clar acum la ce te-ai referit. Poate există și vreo referință originală ( nu traducere ) dar eu n-o cunosc.

PS N-am de gând să deschid aici o polemică . Am înțeles la ce te referi și nu obiectez la idee. Comentariul meu ( poate greșit ) era strict legat de termen . 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Ceea ce ai postat mai sus pare a-ți da dreptate . Totuși , îmi permit să nu fiu convins . Poate fi o traducere proastă . ”Bereichsumshaltung” înseamnă game de funcționare sau ceva de genul , nu prea are legătură cu crossover . Nu insist , e clar acum la ce te-ai referit. Poate există și vreo referință originală ( nu traducere ) dar eu n-o cunosc.

PS N-am de gând să deschid aici o polemică . Am înțeles la ce te referi și nu obiectez la idee. Comentariul meu ( poate greșit ) era strict legat de termen . 

Doamne fereste, departe de mine gandul ca polemizam, impartasim doar ganduri, pareri, opinii, si informatii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări