Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema 16F887

bodo_b

Postări Recomandate

Salutare!

Am si eu un uC 16F887 pe care l-am folosit pe un breadboard. Am facut un programel pentru el si dupa ceva timp am reusit. Totul functiona asa cum trebuie. Am oprit alimentarea, l-am pus deoparte iar dupa o saptamana - doua am zis sa mai lucrez la el. Surpriza! Nu mai facea absolut nimic din ceea ce trebuia sa faca. Intre timp a cazut o palarie pe el ( lol ). Am verificat firele, le-am scos pe fiecare in parte si le-am curatat crezand ca au oxidat... totul fara niciun rezultat. Am reprogramat uC: la fel - nimic. De programat se programeaza, de sters se sterge dar nu ruleaza nimic. Am scris un cod cat sa aprinda si sa stinga un led la un interval de o secunda si ce sa vezi ... nimic! Ati mai intalnit asa ceva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bodo_b

7

• Mircea

3

• elmar

2

• fratello

1

Top autori în acest subiect

Salutare!

Am si eu un uC 16F887 pe care l-am folosit pe un breadboard. Nu mai facea absolut nimic din ceea ce trebuia sa faca. Intre timp a cazut o palarie pe el ( lol ). 

e posibil să fi existat o descărcare electrostică la microcontroler...sau e poate, să-l fi alimentat invers...din greşeală!

Link spre comentariu

Nu ai specificat nimic despre oscilator, intern sau extern. Dar daca este cu quartz extern verifica conexiunile acestuia.

Oscilatorul este extern si m-am uitat la el, l-am miscat si este ok, sta cum trebuie.

e posibil să fi existat o descărcare electrostică la microcontroler...sau e poate, să-l fi alimentat invers...din greşeală!
Nu l-am alimentat invers pentru ca am facut montajul cum trebuie, l-am vazut mergand iar cand am pus totul deoparte nu am modificat absolut nimic.

Tensiunea de alimentare este OK ? LED-ul este bun ?
Verificat si da, verificat. Ambele sunt ok.
Link spre comentariu

Pinul 1 e MCLR. Daca e lasat liber si nesetat ca fiind digital poate sa-ti dea tot felul de surprize.Fiind legat la + il pui sigur in starea de non-reset. Pui si rezistenta, dupa cum a zis mars01.Mai poti incerca si cu un alt LED pe alta iesire. Nu cred in defectare electristatica, poate doar electrica.Ce compilator folosesti, care e codul, care sunt bitii de configuratie?... etc.

Link spre comentariu

Pinul 1 e MCLR. Daca e lasat liber si nesetat ca fiind digital poate sa-ti dea tot felul de surprize.Fiind legat la + il pui sigur in starea de non-reset. Pui si rezistenta, dupa cum a zis mars01.Mai poti incerca si cu un alt LED pe alta iesire. Nu cred in defectare electristatica, poate doar electrica.Ce compilator folosesti, care e codul, care sunt bitii de configuratie?... etc.

MCLR este legat la + printr-un rezistor de 10k. Asa a fost la inceput cand a functionat, asa este si acum.

Ideea este ca scriu un cod, simplu, sa aprinda un LED conectat la RA0, de exemplu si nu mai ruleaza nici asta. Dar de programat se programeaza uC, la fel si de sters. Deci comunica cu programatorul. Intrebarea mea este daca se poate defecta uC dar totusi sa mai poata fi programat/sters. Mi se pare foarte bizar, nu mi s-a mai intamplat pana acum.

Link spre comentariu

Ce compilator folosesti, care e codul, care sunt bitii de configuratie?... etc.

Compilator: MikroC

Codul nu il pot posta ca sunt pagini intregi... pot spune ca a functionat, nu am schimbat absolut nimic la el. uC a ramas programat iar cand l-am alimentat (repet: alimentat corect) pur si simplu nu a mai functionat.

Bitii de configurare:

Posted Image

Link spre comentariu

Cred ca avem versiuni diferite de MikroC dar sunt sigur ca este aceeasi chestie ce mi-ai aratat si tu, va_cristi.

Posted Image

Incepe sa devina mai mult decat frustrant... Astazi am cumparat un uC nou doar ca sa imi scot ideea din cap ca ar putea fi defect. L-am inlocuit, l-am programat si prezinta aceleasi simptome. Ba mai mult decat atat uC original raspunde la "stimulti": (e.g. PORTD.B5 =1; in diferite parti ale programului pentru a fi sigur ca nu se blocheaza pe undeva). Este o metoda "babeasca" dar sigura. Programul ruleaza bine si nu se blocheaza sau sa ramana in bucla pe nicaieri. Ma gandesc sa realizez cablajul imprimat si sa mai vad de acolo ce o sa se intample... Decat sa stau cu atatea fire care se misca si tot trag de ele ca o fi de ici-colo as zice ca e mai sigur asa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări