Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

simulari cabluri audiofile

Vizitator

Postări Recomandate

Salutare!

Rog pe cineva sa simuleze aceasta schema, daca introduce ceva atenuari in gama 10Hz-20000Hz

Posted Image

Unde rezistenta de 50ohm este rezistenta de iesire (impedanta) generatorului AF, rezistenta de 50 miliohm este rezistenta serie electrica a cablului de semnal, 1,5microhenrii este inductanta serie a firului cald, valoarea de 180pF este capacitatea cablulu+a intrarii sursei iar 22kOhm este rezistenta de intrare a sursei, multumesc.

Link spre comentariu

Schema pusa de DJLeco este gresita. Rezistenta de iesire a generatorului este în serie cu cei 0,05 ohmi (sau daca vreti, este în serie cu sursa de semnal ideala). Pe la 9-10 MHz are loc o rezonanta de tensiuni, deci un maxim la iesire.

Link spre comentariu

Eu am desenat asa mai simplu, de aia am si specificat ca 50 Ohm este rezistenta interna a generatorului.

Ok, deci acel circuit poate aduce modificari sonore in audio 20Hz-20khz? daca inlocuim generatorul AF cu o sursa de semnal cu aceeasi impedanta de iesire de 50Ohm, iar la iesire conectam un amplificator cu o abatere de maxim 0.5db intre 10Hz si 100kHz cu 22 kOhm impedanta de intrare?

Link spre comentariu

Leco, Bode Plotter analizeaza si afiseaza raspunsul sistemului in intreaga gama de frecvente specificata la setarile sale, indiferent de frecventa semnalului de la intrare. Am refacut simularea dupa sugestia D-lui Franzm, si am setat de data asta pana la 100Mhz:

Posted Image

Raspunsul este liniar pana spre 1Mhz, dupa care apare acel varf al rezonantei undeva aproape de 9Mhz asa cum se poate observa.

PS Nu cred ca intereseaza pe nimeni ce se intampla pe un cablu audio de la 1Mhz in sus, nu-i asa?

Link spre comentariu

Leco, Bode Plotter analizeaza si afiseaza raspunsul sistemului in intreaga gama de frecvente specificata la setarile sale, indiferent de frecventa semnalului de la intrare. Am refacut simularea dupa sugestia D-lui Franzm, si am setat de data asta pana la 100Mhz:

Posted Image

Raspunsul este liniar pana spre 1Mhz, dupa care apare acel varf al rezonantei undeva aproape de 9Mhz asa cum se poate observa.

PS Nu cred ca intereseaza pe nimeni ce se intampla pe un cablu audio de la 1Mhz in sus, nu-i asa?

Link spre comentariu

O mica observatie: Cablul real nu se va comporta întocmai ca în simulare. În simulare s-a considerat un circuit cu constante concentrate (1,5µH/180pF) pe când în realitate cablul este un circuit cu constante distribuite.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Oricum am luat valori mai mari decit oficial masurate.Important este ca acel cablu nu introduce modificari la sunetul pe transmisie analogica, semnal balansat.Cel putin nu detectabile de urechea umana, asta era esenta.

Link spre comentariu

Lucrurile sunt mult mai complexe Leco. Depinde mult cum va fi excitat acel mod de la 9Mhz, depinde cum capacitatea cablului va apasa pe etajul de iesire al sursei, cum ii modifica punctul de stabilitate. Din acest motiv sursele au la iesire o rezistenta serie care mai baga un zero in bode plot, asa incat influenta sa fie minima. In acest caz impedanta sursei nu mai este de 50 de ohm , ci poate sa fie si de 1kohm..... Apoi sursa afectata de cablu la frecvente RFI poate conduce catre saturatie etajul de intrare al receptorului (amplificatorul in cazul nostru) cu modificarea tabloului de functionare, de distorsiuni la final. Cum a subliniat Franzm aici si am facut-o si eu pe celalalt forum, un cablu trebuie privit ca avand parametri distribuiti , ca atare deja i se aplica alta matematica, plus ca susceptibilitatea la interferente creste semnificativ fata de sistemele cu parametri concentrati. In anumite situatii este posibil ca un cablu interconect sa modifice usor liniaritatea care sa duca la o schimbare de tonalitate a sunetului, schimbare de cele mai multe ori foarte subtica dar care este interpretata exagerat ca fiind una majora.

Sa fiu sincer nu stiu de ce ar interesa treburile astea un electronist serios... poate doar prin prisma de a manipula slabiciunile audiofililor ca sa-i storci de bani, altfel n-ai sa descoperi in final decat ca nu exista perfectiune.

Link spre comentariu

Un cablu decent nu va aduce nici o modificare perceptibila in domeniul audio atita timp cit circuitele de interfata, iesirea si respectin intrarea in urmatorul etaj sint bine proiectate/realizate.

Chiar si problema adusa in discutie de Raimond cu saturarea etajului de intrare in prezenta unor frecvente foarte inalte, induse sau nu de cablu, poate fi minimizata sau chiar inlaturata prin folosirea unor filtre pasive trece jos inainte de primul etaj de amplificare.

De obicei prezenta acestui etaj de filtrare pasiva de la intrare ZGIRIE foarte tare pe creier pe audiofilii inraiti si in consecinta il elimina din schemele lor "audiofile". Rezultatul este o sensibilitate marita la tipul cablului utilizat, mai exact la parametrii cablului utilizat si atunci vor auzi mai bine diferentele intre cabluri. Deci sculele lor vor fi mai "performante" in reproducerea unor artefacte inexistente in semnalul original, adesea numite "DETALII".

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Exact. In cele mai multe cazuri audiofilii interpreteaza pe dos realitatea si in loc sa rezolve o problema tehnica mai mica sau mai mare (de  obicei mai mica), fac pe dos si isi introduc singuri mortu'n casa. Daca faci tampenii o sa ajungi intr-adevar sa auzi diferente intre cabluri, nu-i niciun mister asta. Asa se intampla cand te mananca in fund si in loc sa te speli te scarpini...:) Dar ce-i mai frumos decat sa auzi artefacte de toate tipurile interpretate ca..."decay-ul instrumentelor".  Ce mai conteaza ca dispare precizia si informatia reala a microdetaliilor cata vreme abundenta de detalii iti rasfata urechile...

Link spre comentariu

Lucrurile sunt mult mai complexe Leco. Depinde mult cum va fi excitat acel mod de la 9Mhz, depinde cum capacitatea cablului va apasa pe etajul de iesire al sursei, cum ii modifica punctul de stabilitate. Din acest motiv sursele au la iesire o rezistenta serie care mai baga un zero in bode plot, asa incat influenta sa fie minima. In acest caz impedanta sursei nu mai este de 50 de ohm , ci poate sa fie si de 1kohm..... Apoi sursa afectata de cablu la frecvente RFI poate conduce catre saturatie etajul de intrare al receptorului (amplificatorul in cazul nostru) cu modificarea tabloului de functionare, de distorsiuni la final. Cum a subliniat Franzm aici si am facut-o si eu pe celalalt forum, un cablu trebuie privit ca avand parametri distribuiti , ca atare deja i se aplica alta matematica, plus ca susceptibilitatea la interferente creste semnificativ fata de sistemele cu parametri concentrati. In anumite situatii este posibil ca un cablu interconect sa modifice usor liniaritatea care sa duca la o schimbare de tonalitate a sunetului, schimbare de cele mai multe ori foarte subtica dar care este interpretata exagerat ca fiind una majora.

Sa fiu sincer nu stiu de ce ar interesa treburile astea un electronist serios... poate doar prin prisma de a manipula slabiciunile audiofililor ca sa-i storci de bani, altfel n-ai sa descoperi in final decat ca nu exista perfectiune.

Raimond, o zic pentru ultima oara.

Un cablu cu lungimea de 1 metru, maxim 2 metri, cu capacitatea de circa 70-120pF, care masoara serie o inductanta de circa 1,25uH si o rezistenta electrica in DC de circa 50 miliohm, folosit pentru transport de semnal audio analogic de la o sursa ce are circa 50 ohm impedanta de iesire, ce transporta semnal audio de nivel de linie catre un amplificator cu circa 22 kOhm impedanta de intrare, NU va afecta sunetul in banda 20Hz 20kHz in vecii vecilor AMIN.

Daca il folosesti la ALTCEVA, scule care au impedanta de iesire de zeci sau sute de kOhm (preuri cu tuburi in special) este posibil sa aduca diferente in spectrul audio superior, de exemplu la o doza electromagnetica, un cablu cu capacitate MAI MARE intre firul sau firele cald(e) si masa, poate modifica sunetul, fiind o capacitate paralel pe o inductanta.

Exact cum ai pune un capacitor in paralel pe doza, sau un capacitor paralel pe bobina unui cap de redare.

Pe vremuri se foloseau artificii de gen, pentru a ridica sau lineariza curba de raspuns, artificial, in spectrul superior audio.

Ai 2 exemple, primul un preamp de doza electromagnetica, moving coil sau moving magnet, unde te-as ruga sa te uiti ATENT ce capacitori sint pe acolo paralel pe doza, si bobina "minune" de 2mH serie cu doza, care face ca acel preu sa sune "deosebit":

Posted Image

Si al doilea un preamp de redare (si inregistrare) pe banda magnetica de casetofon corectie NAB in 2 poli, (3180uSec si 70usec ori 120uSec in functie de suportul magnetic folosit Cr-O2 sau Metal, respectiv Fe2O3 sau Fe-Cr) unde se pote observa paralel pe bobina play head, un capacitor de 390pF.

Inductanta capului de redare paralela cu acel capacitor, ridica artificial inaltele in zona superioara, rezistenta avind un mic rol de atenuare liniarizare si impotriva oscilatiilor nedorite.

Poti face deck-ul sa sune mai "intepat" marind capacitorul ca valoare, cu usoara reducerea frecventei superioare maxim redate, sau sa redea mai sus in spectrul audio, chiar bine peste 20kHz, micsorind sau chiar scotind capacitorul, cu "diminuarea" inaltelor "audibile 15-17kHz", circuitul din schema avind acolo o ridicare de citiva decibeli in zona 16-18kHz.

Posted Image

Teoretic, sunetul trebuie sa fie cit mai putin "denaturat/modificat" fata de original.

Eu unul NU sint intru totul de acord la "fitele audiofililor" gen ascult cu totul "pe zero", ca asa este corect.

Sint inregistrari si inregistrari, unele cu bass mai mult, altele cu medii sau inalte mai preponderent, eu FOLOSESC corectiile unde este nevoie, ca de aia exista butoanele  de corectii BASS si HIGH pe amplificatoarele OLD SCHOOL, si chiar si pe undele actuale, sau pe mixere, cu 3 puncte de influebnta, bass madii si inalte, nu numai ca sa faci mixuri ci sa si "faci placerea urechii".

Sunetul nu trebuie sa ii placa audiofilului X sau omului  Y, trebuie sa imi placa MIE, cind ascult doar EU, sau oamenilor in general cind asculta ce pun EU.

Eu am discutat si pe forumul vecin, ca am folosit acel cablu in scopul transmiterii semnalului AUDIO de linie intre 2 surse, a unui semnal audio cu nivel de circa 775mV, adica 0db, semnal MARE, sursa cu impedanta mica de iesire (50 ohm) si impedanta mare a amplificatorului (22 kOhm).

Fara sa te superi sau sa te simti ofensat in vre-un fel, am facut pe perioada 1986-2000  la preuri de doza electromgnetica si preamplificatoare playback cap magnetic, de m-am saturat.

Am avut cass si mag facute de mine A-Z, rec play+DolbyB+C, inainte de revolutie, intreaba-l pe prietenul nostru comun Costin (MLGore pe acest forum), acesta era un copil de clase primare cind venea la mine si se uita cum faceam cablaje cu smoala diluata in motorina,preuri de cap magnetic in special.

Cumparam capete stereo si casetofoane defecte electronic, si faceam "deck-uri PLAYBACK only Stereo", pe care le vindeam in vechiul tirg de pe prelungirea Ghencea, in periada 1987-1989.

Basca mii de cabluri de toate felurile, balansate, nebalansate, adaptoare, y-grecuri, digital DMX 5 sau 3 pin, etc.

Am kilometrii de cabluri facute, audio,video,digital, de diferite marci ale producatorilor, nu stau sa insir.

Deci permite-mi sa iti repet inca o data, cablul balansat clasic sau nebalansat, folosit in audio, de exemplu intre un mixer si amplificator sau crossover si amplificator sau intre un cd player, DAT, DAC, Magnetofon, casetofon, sau alta sursa de semnal cu impedanta sub 600 ohm si nivel de iesire de minim 0db (775mV single ended sau 1,44v balansat) NU va afecta performantele audio 20Hz-20kHz.

O seara buna.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări