Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

instructiuni multimetru

Vizitator razvan78

Postări Recomandate

• 4 ani mai târziu...

imi puteţi spune de ce ,?am masurat tensiunea unui acumulator auto lam setat pe tensiune condinua DCV si mia aratat 12,5v apou lam setat pe tensiune alternativa ACV si mia aratat 25 volti ,nu trebuua sa arate si pe alternativ 12,5 v???

Link spre comentariu

Nu are nimic de-a face cu faptul că e un multimetru ieftin sau scump.Domeniul de tensiuni continue se foloseşte doar pentru curent continuu, că dacă era acelaşi lucru, nu mai existau domenii separate.Explicaţia stă în modul diferit de măsurare a celor două tensiuni.Aşa cum o tensiune de  12V măsurată  la o sursă de curent continuu nu e acelaşi lucru cu 12V  în curent alternativ, de exemplu tensiunea secundarului la un transformator.S-a mai discutat pe topicul cu redresorul de încărcat acumulatori, dar ai uitat....

Tensiunea alternativă de 12V (un exemplu) pe care o indică multimetrul pe alternativ, e o valoare medie sau eficace. Adică e valoarea unui curent continuu care va produce exact acelaşi efect termic asupra unei rezistenţe.Valoarea de vârf e de 12 x 1,41 = 16,92V. De aceea nu vei putea măsura aceeaşi valoare cu multimetrul setat pe alternativ, ca şi pe continuu..

Editat de validae
Link spre comentariu

@validae un multimetru performant setat pe măsurătoare de Vac și pus la bornele unui acumulator va arata 0V. Deci colegul de mai sus are dreptate ca măsurătoarea este eronata din cauza multimetrului ieftin utilizat. Personal am folosit peste 10 ani astfel de multimetre și îți poți face treaba bine-merci dar trebuie sa știi care sint limitarile lor. 

Link spre comentariu

Păi ideea e că un multimetru trebuie folosit pe domeniile potrivite, indiferent că e scump sau ieftin.Că degeaba ar fi utilizat un Fluke pe domeniul de alternativ ca să măsoare tensiunea unei baterii şi i-ar fi dat zero Volţi.Tot aiurea era măsurătoarea.....deci era bine să-i explicaţi clar că nu se măsoară tensiuni continue pe domeniul de alternativ şi nici invers, că altfel va înţelege că doar alea scumpe pot şi aşa ceva.

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 22 ore, Florin berdila a spus:

imi puteţi spune de ce ,?am masurat tensiunea unui acumulator auto lam setat pe tensiune condinua DCV si mia aratat 12,5v apou lam setat pe tensiune alternativa ACV si mia aratat 25 volti ,nu trebuua sa arate si pe alternativ 12,5 v???

Daca va uitati pe schema multimetrului o sa întelegeti de ce. Pe alternativ nu are separare galvanica ci doar o dioda înseriata cu divizorul de la intrare astfel ca avem de-a face cu redresare monoalternanta iar tensiunea medie redresata este jumatate din valoarea pe care ar oferi-o un redresor dubla alternanta. Acest lucru se compenseaza din dimensionarea valorilor rezistoarelor din divizor. Daca acuma aplicati tensiune continua pe un domeniu de ca., datorita raportului de divizare diferit de cel necesar, multimetrul o sa indice mai mult.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări