Vizitator akinad3 Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Buna ziua, Posibil sa nu fi postat la categoria buna, dar nu am gasit unde altundeva as putea sa intreb. Intrebarea nu prea are legatura cu electronica, mai mult cu electrotechnica.. Am de realizat un amplificator la frecvente foarte joase (0.5 - 10 Hz) care sa imi amplifice in tensiune. Curentul este foarte minimal, deci si puterea necesara, deoarece o sa folosesc in a genera un camp electric la frecventa joasa). In concluzie, m-ar interesa niste idei cum as putea ridica tensiunea la 0.5-10 Hz de la 1Vpeak-peak pana la aprox 3kVpp. Repet, nu am nevoie de curent / putere. Pentru partea de la 1Vpp pana la aprox 120Vpp este deja rezolvat cu un amplif din comert.. deci pot sa vina idei si 150Vpp - 3kVpp. Transformatorul obisnuit nu prea merge din cauza ca imi trebuie cam cu 50 de ori mai multe spire decat la 50Hz.. care nu prea e practic ca marime.. Multumiri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Trafuri si ....tuburi. Eventual trebuia precizata si forma de unda, sinus, sqw, triunghiular, impulsuri....etc. Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Posibil și fără tuburi . PWM cu traf ridicător , apoi redresare și filtrare . Detaliile însă sunt , desigur, necesare. Link spre comentariu
CIBY2 Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 (editat) Ca de obicei, colegul @UDAR are idei bune! Mai exista varianta modularii in amplitudine a unui semnal oarecare, ceva pe la 400-1000 Hz, un traf ridicator calculat pentru acea frecventa, urmat de demodulare si filtraj. Editat Septembrie 9, 2015 de CIBY2 Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Foarte important , pe lângă forma de undă , este faptul dacă semnalul de ieșire este unipolar sau bipolar . Acest lucru contează mult atât la soluția sugerată de mine cât și la cea sugerată de @CIBY2 și , probabil, la orice soluție . Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 (editat) N - am citit eu bine ? ... se pare ca userul doreste tensiune alternativa - (0.5 - 10 Hz) . Sau n - am inteles postarile , partea cu redresare si filtrare . In acest caz rog sa ma scuzati de interventie ... Editat Septembrie 9, 2015 de gauss 1 Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Este vorba de redresarea și filtrarea impulsurilor PWM de zeci de kHz respectiv a purtătoarei de sute - mii de Hz . Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 (editat) Cum spuneti ... Eu ma gandisem la un traf de linii , model mai vechi , fara diode split , comandat corespunzator ... oscilator reglabil ( frecventa - amplitudine ) , amplificator si un tranzistor corespunzator in primar . Sinusoidal direct . Numai chestii clasice ... mai usor de stapanit , mai rapid de pus in practica si mai intuitive . cel putin pentru mine ... Enuntul initial al topicului e cam " ermetic " , poate se doresc alte forme de unda . In fine ... " Curentul este foarte minimal, deci si puterea necesara, deoarece o sa folosesc in a genera un camp electric la frecventa joasa). " - citat ! Ceva precizari ar fi binevenite . Sau , de ce nu , ideea proiectului , daca nu e secreta . N - ar trebui sa fie , daca se cere ajutor ... Editat Septembrie 9, 2015 de gauss Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Cum spuneti ... Eu ma gandisem la un traf de linii , model mai vechi , fara diode split , comandat corespunzator ... oscilator reglabil ( frecventa - amplitudine ) , amplificator si un tranzistor corespunzator in primar . Sinusoidal direct . Nu înțeleg . Sinusoidal direct de 0,5 ... 10Hz pe miezul ăla ? Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 (editat) La limita ... ceva se obtine , daca miezul nu se satureaza , eu am incercat ... doar se vrea ceva " foarte minimal " ca putere . Am luat ca atare doleanta ... Cred ca akinad3 ar trebui sa intervina cu precizari , altfel ... dam explicatii unul altuia . Editat Septembrie 9, 2015 de gauss Link spre comentariu
bolek Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 (editat) Eu unul as cauta o sursa functionala HV de imprimanta laser/copiator/etc facuta cu controller clasic, UC sau TL sau similar si as modula referinta cu semnalul ala infrasonic.Daca autorul stapaneste cat de cat lucrul cu tensiunile in discutie pt ca eu consider ca de pe la 1kV se mai schimba putin regulile jocului.Un fel de clasa D aproape moka, cu rezultate oarecum controlabile dar probabil mult peste un traf de HV facut cu sarma recuperata si lipit cu scotch. http://www.repairfaq.org/sam/ri3e06p1.jpg Editat Septembrie 9, 2015 de bolek Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Daca se moduleaza 80% cu 3 kVpp o purtatoare, aceasta trebuie sa aiba 7 kVpp. Este posibil cu un transformator de linii cu secundarul nemodificat si un redresor simplu. Daca este necesar semnal bipolar, se pune dupa redresor o sarcina rezistiva si un condensator mare in serie cu iesirea. Link spre comentariu
bolek Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 (editat) Nu stim sarcina . Nici daca se doreste o forma de unda anume. Nici daca exista osciloscop cu sonda 100:1.Nici solutia de montare a componentelor si altele cate si mai cate. Am eu un bad feeling ca e una din ideile de energii gratuite, perpetuum mobile , campuri nebanuite si manipularea oamenilor prin semnale cauzatoare de kk, etc.Sper totusi ca nu, si ca e vreun traductor anume sau macar vreun plasma globe simpatic... Editat Septembrie 9, 2015 de bolek Link spre comentariu
Vizitator akinad3 Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 (editat) Salutari, vad ca problema a atras interes. Forma de unda este sinus bipolar. Trebuie sa fie sinus cat mai curat, nu triunghiular, etc, cu precizie de 0.1 Hz. Cel 1Vpp l-am obtinut din DDS care scoate unda perfecta. Pe scurt proiectul: efectul campului electric asupra materiei microbiologice (deocamdata mucegai). Am facut determinari la 50 Hz (camp de 10kV) ca aici a fost usor, dupa care acum urmeaza la frecventa prestabilita. Mucegaiul este pus intr-un vas, sub si peste care vin 2 placi, la care legata tensiunea (deci practic un condensator. Distanta intre placi este de aprox 4 cm, suprafata placilor de 75cm^2). Imi trebuie aprox 30V/cm care este exact 3kV aplicat pe condensator.. Asta este sarcina.. Plus daca se face cu traf evident pierderile pe traf.. Osciloscopul nu e problema, componentele la fel. LE. bolek, nu ai ghicit cu niciuna ) Editat Septembrie 9, 2015 de akinad3 Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 (editat) " sinus cat mai curat " ... aveam eu o banuiala , de aceea m - am orientat spre solutia ( teoretica ) pe care am propus - o , chiar daca pare greu fezabila . Repet , am facut ceva experiente ... chiar cu ferita la 10 Hz , pentru alte ciudatenii ... In fine , nu e unica . Pot fi altele , mult mai spectaculoase . Din ce - am mai letconit si eu , sinus ( cat mai ) perfect , la frecventele cerute , nu - i chiar o jucarie . Ma rog , pentru mine ... Editat Septembrie 9, 2015 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum