Vizitator Ganesha Postat Septembrie 8, 2015 Partajează Postat Septembrie 8, 2015 Nu inteleg cu ce te-am suparat. Bateria tine. Ce ar trebui sa zic? Link spre comentariu
elmar Postat Septembrie 8, 2015 Partajează Postat Septembrie 8, 2015 (editat) ce baterie ? ce model? 6f22? dece eşti aşa sigur că ”ţine”! Editat Septembrie 8, 2015 de elmar Link spre comentariu
Vizitator Ganesha Postat Septembrie 8, 2015 Partajează Postat Septembrie 8, 2015 Pai, am testat si cu baterie si se aprinde si ledul si afisajul. Iar intr-un minut de test cat de mult s-ar fi consumat? Crezi ca daca scade voltajul este posibil sa creasca frecventa? Link spre comentariu
UDAR Postat Septembrie 8, 2015 Partajează Postat Septembrie 8, 2015 (editat) Nu inteleg cu ce te-am suparat. Bateria tine. Ce ar trebui sa zic? Nu m-ai supărat deloc . Doar că am constatat că nu vrei să răspunzi . Am întrebat și la postul #6 și la postul #10 dacă nu scade tensiunea bateriei în timpul funcționării . Răspunsul corect la întrebare era : la început are x,xx V iar după 1 minut are y,yy V . În loc de asta : ”Bateria ține . ” EDIT Tipic , răspuns la întrebare cu o altă întrebare . Cei care suntem dincoace de monitor habar n-avem ce ai tu acolo dacă nu ne spui . Dacă nu vrei , să-ți fie de bine . E de-a dreptul penibil modul în care eviți să măsori o amărâtă de tensiune . Editat Septembrie 8, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator Ganesha Postat Septembrie 8, 2015 Partajează Postat Septembrie 8, 2015 Acum inteleg. Asta nu am verificat... am sa testez si voltajul. Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Dacă tensiunea e cît de cît constantă, verifică calitatea reţelei RC, mai ales cond folosit, 555 oferă frecvenţe stabile independente de tensiunea de alimentare. Link spre comentariu
Vizitator Ganesha Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Am verificat tensiunea si este constanta. M-am gandit si eu ca daca integratul este bun, atunci frecventa este modificata de R si C. Am schimbat condensatorii ceramici cu polyester. Am schimbat rezistentele metalizate de 0,6W cu altele multitura. Nici un rezultat ... frecventa continua sa creasca. Cum sa verific "calitatea retelei RC" ? Link spre comentariu
dan cod Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Eu am facut mai multe tipuri de oscilatoare cu 555 si niciodata nu am avut problema asta.Nu ai osciloscop sa vezi ce si cum se modifica? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Nivelul minim al tensiunii de iesire din 555 ar trebui sa fie de circa 2.7 ... 2.9V, iar cel maxim de aprox.9v. La Attiny2313 alimentat la 5V, nivelul minim pentru "1" logic este de 4.2 V, iar nivelul maxim pentru "0" logic este de 0.7V. Deci ce masori tu de fapt? Asa cum se observa, valoarea minima a tensiunii de iesire din 555 este mai mare cu 2.0V decat valoarea maxima pentru nivel logic "0" (si este situata intr-o zona de indecizie), iar maxim al tensiunii de iesire depaseste cu mult peste nivelul maxim admis pe pinii uC (altii decat cei pentru quartz si RESET). Asa nu cred ca o se bucure mult de traiul pe acest pamant. Realizeaza un mic montaj cu LM311 alimentat la 5V si seteaza din rezistente ca pragul de comutare sa fie undeva la 3.3V. Asa vei avea un semnal curat dreptunghiular si in limitele admise de uC. Link spre comentariu
Vizitator Ganesha Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 ptr: Dan Cod: Am sa merg la cineva care are osciloscop... ptr. nico2010: Voi studia pdf-ul lui attiny2313. Am sa verific voltajul la iesire catre attiny2313 si am sa-l reglez ca sa se incadreze. Link spre comentariu
Vizitator Ganesha Postat Septembrie 11, 2015 Partajează Postat Septembrie 11, 2015 Am vesti noi... Nu am reusit sa gasesc nici un osciloscop, dar am verificat frecventa cu inca un multimetru (al 2-lea) si era la fel ca cea afisata de montaj. Deci frecventmetru este bun, iar semnalul se incadreaza in limite (l-am masurat). Vestea buna este ca la finalul unui site am gasit o sugestie: daca se foloseste un adaptor, atunci sa se foloseasca un filtru trece-jos. Eu pusesem 2 condensatori in paralel cu sursa (100uF + 100nF), de aceea am zis ca tensiunea este filtrata, dar nu au avut nici un efect, nici macar cand puneam o baterie. Acum efectul este schimbat... In primele secunde frecventa creste, apoi se "stabilizeaza" la o valoare si incepe sa baleieze in jurul acestei valori cu un +/- 10-20Hz, uneori pana la 40Hz. Adica, acum nu mai urca constant, ca la inceput, ci sta in anumite limite. Urca 20Hz si apoi coboara 20 Hz, dupa care iar urca si tot asa. Dupa vreo 10-15 minute urca cu inca 10 Hz si incepe "sa danseze" in jurul acestei noi valori. Se pare ca armonicele sunt de vina... Ce fel de filtru ar trebui sa folosesc si ce valori sa pun pentru a avea o tensiune curata? Folosesc un adaptor - sursa in comutatie de 9V, 1A. Link spre comentariu
Vizitator Ganesha Postat Septembrie 16, 2015 Partajează Postat Septembrie 16, 2015 Alte teste... - am schimbat rezistentele metalizate cu rezistente cu carbon si frecventa inca baleiaza - am schimbat sursa: am folosit sursa de USB + stabilizator LM7805 + filtru trece-jos si tot degeaba, frecventa baleiaza sus-jos, cu tendinta de urcare. CONCLUZIA: 555 nu este stabil la frecvente de ordinul Khz. Daca mai are cineva vreo idee, propunere sau sugestie, este binevenita. Am sa caut alta schema, cu alt integrat. Link spre comentariu
ratza Postat Septembrie 16, 2015 Partajează Postat Septembrie 16, 2015 Ca fapt divers, ce sarcină ai? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Septembrie 16, 2015 Partajează Postat Septembrie 16, 2015 Din ceea ce am vazut pe prima pagina, montajul foloseste drept condensator in circuitul oscilant unul cu variatie mare a capacitatii cu temperatura. un calcul simplu arata ca o variatie a valorii condensatorului cu +/-10p conduce la o variatie a frecventei de aproximativ -/+ 20Hz. calculul confirma variatia frecventei. De ce oscileaza in jurul unei anumite valori? Prezenta/absenta curentilor de aer, variatii mici de temperatura, variatii ale tensiunii de alimentare s.a. Poti incerca sa inlocuiesti condensatorul din circuitul oscilant cu unul de calitate mai buna si de preferinta NPO/COG (asta din urma este pentru SMD -uri, parca) care are o variatie a capacitatii de +/-30ppm (are partea opusa terminalelor vopsita cu negru) nu de -750ppm cum cred ca are al tau. Link spre comentariu
Vizitator Ganesha Postat Septembrie 16, 2015 Partajează Postat Septembrie 16, 2015 Ca sarcina am pus un led si apoi am mai pus inca unul. In legatura cu condensatorul, m-am uitat pe site de unde l-am cumparat si da doar temperatura de lucru pana la +85grade, dar nu spune toleranta. Este posibil sa fie mare. La alte tipuri (MLCC cu COG sau poliester) am gasit toleranta de 5% si temperatura de lucru pana la 125 grade. Cei cu polipropilena (MKP) au toleranta de 2,5% si temperatura de lucru pana la 100 grade. Acum stiind aceste lucruri noi, am inlocuit condensatorul ceramic cu altul cu poliester, toleranta 5% Singurul pe care l-am avut este de 150nF si cu el obtin 1-2KHz. La aceasta frecventa destul de mica oscilatorul nu mai fluctueaza asa mult,doar +/-10Hz. Cand am sa gasesc un MKP de 10nF vin cu noi informatii. Multumesc pentru explicatiile despre variatia cu temperatura. Inteleg ca indiferent cat de mica este toleranta, tot nu voi obtine o frecventa stabila. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum