Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Detector de atingere

cosmin_cosmin_1

Postări Recomandate

Salut- afisez niste informatii pe un LCD Nokia, folosind un microcontroller ATMEGA- informatiile incap pe mai multe "pagini"- paginile se schimba intre ele cand apas un buton.Display-ul va fi montat in bordul unei masini. Vreau sa elimin butonul, si paginile sa se schimbe cand ating cu degetul LCD-ul.Pentru asta, m-am gandit ca ar fi nevoie de un senzor, ceva, in spatele display-ului, care sa se activeze cand imi apropii degetul de ecran.Este posibil asa ceva? Daca da, va rog sa-mi dati niste idei, ceva, cum sa fac, de unde sa incep.Daca o parte din munca "senzorului" poate fi preluata de microcontroller, si mai bine. El oricum exista in circuit.Ceva idei?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cosmin_cosmin_1

6

• Blind

6

• CristianC

1

• TECH_FUN

1

Poti sa pui o placa metalica in spatele lcd-ului la care sa fie legata grila unui fet. sursa si drena sa fie legate in locul intrerupatorului. cand te apropii de lcd ar trebui sa se intample asta.chestia asta e bazata pe un senzor de prezenta/atingere mai primitiv, aparut intr-o revista tehnium acum muult timp

Link spre comentariu

O sa incerc. In afara de tranzistor, nu mai trebuie altceva? Si inca ceva, tinand cont ca va fi folosit in masina unde exista destule surse parazite, nu va fi afectat? In sensul activarii aleatoare

Link spre comentariu

Inafara de tranzistor nu mai trebuia nimic din cate imi aduc aminte. Tranzistorul utilizat e un fet, nush daca am specificat in postul anterior. Ca ecranare eu as face o cutie din aluminiu in partea din spate a montajului.Apare insa o problema, la care nu m-am gandit mai devreme: Daca tu o sa stai cu mana apropiata de lcd mereu, montajul se va comporta ca si cum ai tine mereu apasat pe buton. Chestia asta cred ca va deranja intr-um fel.Se poate face ceva ca sa iti realizeze doar un click atuncti cand apropii si ti apropiata mana, insa nu imi vine in minte acum nici o solutie

Link spre comentariu

Mana n-o sa fie apropiata tot timpul. Circuitul va fi montat pe mijlocul bordului, pe consola. Incerc.Daca mai sunt si alte idei,ceva,le astept,ca tot ma apuc de experimente.

Link spre comentariu

Poti sa realizezi doar montajul cu tranzistorul si sa incerci sa comanzi altceva, eventual sa pui o rezistenta in grila si sa faci teste, ca sa vezi de la ce distanta poti realiza "apasarea". Daca nu merge cu rezistenta, poti incerca sa micsorezi suprafata metalica ce se leaga in baza fetului si sa vezi ce fel se modifica "distanta de anclansare"Poti sa mai astepti o zi, poate vin altii cu idei mai stralucite decat a mea.

Link spre comentariu

Acest circuit cu FET se bazeaza pe radiatia de 50Hz (brum) datorata retelelor electrice. Din aceasta cauza este posibil ca circuitul sa nu functioneze cand te afli cu masina intr-o zona "linistita", fara brum de 50Hz (ex: in afara orasului)

Link spre comentariu

Daca era alimentat din baterii atunci nu avea brum de la sursa de alimentare, dar degetul avea brum de la reteaua de 220 pe care il inducea la randul lui in montaj. Pe camp sau inauntru masinii nu mai ai brum pe care sa il captezi de la retea.Pune o dioda infrarosu si un TSOP1730 sau TSOP1738, sau cat gasesti (e receptor pentru telecomenzi infrarosu).Pui microcontrollerul sa scoata 30 KHz pe un pin, ii bagi in led, cand apropii mana receptorul vede semnalul reflectat si scoate direct semnal logic 0/1 pe care il citesti tot cu un pin de microcontroller. Daca te chinui putin la soft poti face un detector cu emisia si receptia pe un singur pin.Merge garantat, m-am jucat cu asa ceva pe ATmega8. Vezi ca trebuie sa bagi curent mai mic in LED, nu 20 mA ca bate pana la cativa metri si nu cred ca ai masina chiar atat de spatioasa :weedman:

Link spre comentariu

Nu cred ca merge cu dioda si receptor infrarosu, pentru ca display-ul nu e transparent.Si in plus, in spatele lui va fi plasticul ce va face iluminarea si o parte de cablaj ce va contine ledurile smd.

Link spre comentariu

chiar daca in spatele display-ului nu merge poti pune senzorul langa display. Il poti face sa detecteze mana sau degetul la distanta mica, sa zicem 1 cm. ai zis ca vrei doar sa dai pagina. tu de fapt ce vrei? un singur buton sau un touchscreen? asta cu IR led si TSOP1830 e clasica, am testat-o si merge, ideala pt microcontrollere, se foloseste in robotica pt. detector de proximitate iar pisele costa 3 RON.

Link spre comentariu

Vrea un singur buton din cate am inteles eu.

Le pui pe amandoua in fata display-ului, raza paralela cu acesta; degetul intrerupe raza si controlerul ia decizia de 'buton apasat'

Tare ideea, insa acum depinde de tipul butonului folosit: normal deschis sau normal inchis. Daca butonul e normal inchis, totul e perfect. Daca e invers...mai trebuie improvizat ceva
Link spre comentariu

Montarea in fata display-ului nu e posibila, pentru ca rama in care va fi montat este ingusta, nu permite montarea unui led si mai ales a unui receptor infrarosu, fara sa arate ca o improvizatie (desi e:) ).Tipul butonului (normal inchis sau normal deschis) nu conteaza, decizia va fi luata de microcontroller, cu softul scris de mine,deci configurabil.Eu vreau sa nu mai apara alte butoane in bordul masinii, inestetice, si sa trec functionalitatea butonului pe atingerea ecranului cu degetul.Inca nu am testat montajele propuse mai intainte, maine o voi face.Daca nu reusesc sa fac nimic cu senzorul, probabil o sa ajung sa pun cate un microcontact in spatele display-ului, 4 in total, cate unul in fiecare colt, si comanda sa se ia efectiv cand apas pe ecran.Dar dezavantajul de care voiam sa ma feresc este ca implica un ansamblu mecanic,care e posibil sa nu-mi iasa cum trebuie.Si o alta problema cu TSOP-ul cred ca ar mai fi aceea ca distanta este destul de mica intre led si tsop, de doar cativa cm, si nu cred ca degetul meu va influenta vizibil pentru microcontroller reactia TSOP-ului, pentru ca razele emise de led cred ca imi vor "ocoli" degetul. Poate mai bine ar fi fost sa folosesc o fotodioda, ceva, care sa-mi dea semnal analogic, si eu sa-l preiau prin convertorul AD al microcontrollerului. Dar in cazul asta apar problemele cu lumina ambianta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări