mihaighe Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 (editat) Deschid acest topic ca sa discutam: care este cel mai sigur mijloc de stocare date de pe pc. Am mii de poze si date ,pe unele le-am pierdut ,detalii aici: http://www.elforum.info/topic/77473-virus-dirtydecryptexe/ Vreau sa discutam si sa aflam cea mai ieftina si eficace metoda de stocare. Editat Septembrie 7, 2015 de mihaighe Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 -storage online,probleme:cost,capacitate,perioada de viata a serviciului.-salvare pe HDD separat,probleme:risc de corupere a datelor daca il conectezi la un PC virusat,risc de defect mecanic la manipulare improprie.-salvare pe stick,cam aceleasi ca mai sus plus ca se mai strica electronic sau software,posibil si durata de retentie a datelor mai mica.-salvare pe DVD,probleme:calitatea discului,durata de viata,grija la manipulare.Eu as opta pentru ultima,iar la o anumita perioada reinnoita toata colectia pe discuri noi,eventual fiind ieftine sa fie in dublu exemplar. Link spre comentariu
mihaighe Postat Septembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2015 E un punc de vedere sa vedem ce spun si alti colegi. Link spre comentariu
George(sb) Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 -storage online,probleme:cost,capacitate,perioada de viata a serviciului.-salvare pe HDD separat,probleme:risc de corupere a datelor daca il conectezi la un PC virusat,risc de defect mecanic la manipulare improprie.-salvare pe stick,cam aceleasi ca mai sus plus ca se mai strica electronic sau software,posibil si durata de retentie a datelor mai mica.-salvare pe DVD,probleme:calitatea discului,durata de viata,grija la manipulare.Eu as opta pentru ultima,iar la o anumita perioada reinnoita toata colectia pe discuri noi,eventual fiind ieftine sa fie in dublu exemplar. +1 cu mentiunea ca un mediu 100% sigur nu exista Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 Oricare doua simultan , din ultimele 3 mentionate de dl . Gabiz ... Acum depinde si ce date doriti sa stocati , functie de ... se aleg si metodele . Rezultand implicit si costurile ... oricum nu mai sant asa mari , toate din IT s - au ieftenit . Ar mai fi si alte combinatii ... in fine ... Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 Am sarit unul destul de important.Fiind vorba de poze.Chiar facute pe hartie,plastifiate apoi.Sau facute din prima pe un suport mai rezistent decat hartia.Insa in cazul acesta apare problema de volum. Link spre comentariu
mihaighe Postat Septembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2015 (editat) Am sarit unul destul de important.Fiind vorba de poze.Chiar facute pe hartie,plastifiate apoi.Sau facute din prima pe un suport mai rezistent decat hartia.Insa in cazul acesta apare problema de volum. Scuze de omisiune :stocare digitala. Intrebarea nu a fost retorica,sant unul care a pierdut mii de date. Intrebarea este ca la termopane ? tin 25 ani raspunsul este da, dar nu a fost confirmat de cineva care le-a stapanit atat. Editat Septembrie 7, 2015 de mihaighe Link spre comentariu
unuldinei Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 DVD-uri dar nu cu cerneala magnetica ci cele din aluminu, pe la studiouri gasesti si "aragazul" care le prajeste. Link spre comentariu
ovy83 Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 cd arhival gold sunt garantate intre 100 si 500 de ani,totul tine in schimb de modul de manipulare.se inscriptioneaza cu un RW normal,cu cat mai nou cat atat mai bine. Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 DVD-uri dar nu cu cerneala magnetica ci cele din aluminu, pe la studiouri gasesti si "aragazul" care le prajeste. Probabil ca da dar nu cred ca este vreunul aici pe forum care sa-si permita costurile. Dupa scrierea propriuzisa mai exista o multime de etape pina se ajunge la .... dupa scriere se obtine un "negativ" transparent se obtine prin mai multe etape un negativ in relief prin depunere electrochimica acest negativ in relief este folosit ca matrita pt obtinerea discului prin injectie de plastic dupa injectia de plastic se depune un strat de aliminiu reflectorizant pt laserul de citire. Folosirea simultana a tuturor metodelor de mai sus este de sute-mii de ori mai ieftina si, posibil, folosind update-uri sporadice pe suporturi noi, mai sigura. Link spre comentariu
belasajgo Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 Nu stiu daca ati vazut deja, dar de exemplu Verbatim a scos niste discuri "M-Disc Archival Media - Lifetime Archival" (DVD / BD) pe care datele rezista sute de ani (667 ani). Si eu doar recent le-am descoperit. Necesita o unitate optica care stie sa scrie si astfel de discuri, dar aceste unitati optice sunt doar cu cateva zeci de lei mai scumpe decat unitatile optice standard. In afara de asta mai sunt si discurile de arhivare mentionate de colegul ovy83, Verbatim UltraLife Gold, aceste discuri pot fi scrise cu unitati optice standard, insa rezista doar pana la 100 ani. Eu imi tin datele salvate pe 3 discuri de backup, unul este in calculator si pe ala se face automat saptamanal backup, unul conectez din cand in cand (la 3-4 saptamani) la calculator si fac backup manual, iar al treilea conectez cam de 4-5 ori pe an la calculator sa fac backup manual. Inainte de backup-urile manuale ma asigur ca sistemul mai functioneaza in conditii optime si ca nu sunt virusi pe calculator. Link spre comentariu
mihaighe Postat Septembrie 15, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 15, 2015 Da cred ca o sa ma orientez spre HDD ,sa vad cum stau cu bani. Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 15, 2015 Partajează Postat Septembrie 15, 2015 hdd-uri de mare capacitate si viteza redusa + 2 copii pe DVD Reinoire din cand in cand. Oricum peste 30ani...e bine sa arhivati si un calculator Link spre comentariu
Spitfire Postat Septembrie 15, 2015 Partajează Postat Septembrie 15, 2015 (editat) Mediile optice de stocare(CD-R, DVD-R, chiar si BD-R) sunt deja "obsolete", iar calitatea CD-urilor si DVD-urilor inscriptibile existente actualmente pe piata e sub orice critica(Taiyo Yuden s-a dus pe copca, Moser Baer India da rateuri, Ritek sunt gunoaie din start), din start DVD-R(nu mai vorbim de DVD+R!)trebuie exclusa, nefiind un disc monolitic, ci compus din doua discuri suprapuse prin lipire, nu este scutit de fenomenul laser-rot, cunoscut de la inceputul anilor `80, care aparea la laser-disc-uri(LD).CD-urile inscriptibile sunt ceva mai durabile decat DVD-urile, dar trebuiesc manipulate cu grija, sa se nu se zgaraie dosul acestora, daca vopseaua de pe spate e slaba, incepe procesul de contaminare chimica. La blu-ray e exact invers, informatia este situata chiar pe fata pe care se face citirea, si cu tot hard-coating-ul de protectie, sunt sanse mari de buleala. CD-urile audio bine fabricate(industrial, prin fotolitografie), mai ales cele din noua generatie, vor dainui enorm de mult datorita faptului ca nu depind de nici un fel de strat de azocianina sau ftalocianina, iar daca pelicula metalica perforata in procesul de fotolitografiere e din aur, nu din aluminiu, probabil si peste 1000 de ani vor exista compact-discuri perfect valide. Nu este insa si cazul DVD-urilor originale, produse industrial, acestea tot vor suferi de laser-rot, chiar daca nu au strat activ fotochimic.Si tot din doua discuri lipite sunt confectionate(...). In tot cazul discurile optice trebuiesc pastrate in pozitie verticala, in carcasa sau plic, departe de umiditate si de variatii mari de temperatura. Evident, cele inscriptibile trebuiesc ferite si de lumina, care poate uniformiza stratul de azocianina, spre deosebire de cele originale, fotolitografiate, care pot sta oricat in lumina fara nici o problema. Sub nici o forma nu stocati date pe CD-RW sau DVD-RW, aceste tipuri de discuri re-inscriptibile au o durata de viata extrem de scazuta, atat cat priveste retentia datelor cat si suportul in sine, care se deterioreaza rapid. Stocarea pe HDD de mare capacitate pe termen lung iar e problematica, retentia magnetica nu e vesnica, 10-12 ani fara conectarea HDD-ului la un sistem, iar conectarea periodica poate aduce alte "bucurii"-realocari, probleme cu geometria partitiei, virusare, defectarea interfetei logice, etc. Memoriile flash(stick-uri USB, carduri MMC/SD) ar fi ideale(nu au piese in miscare, nu exista uzura,nu imbatranesc la citire, ci doar la scriere, dar retentia datelor e limitata la cca. 10 ani, in practica poate tine informatia si mai mult, dar nu e garantat teoretic, pretul per GB e de 10x mai mare decat la DVD-R. Cat de curand vor aparea pe piata stick-uri USB OTP-NVM, bazate pe tehnologia microwire, acestea pot fi scrise o singura data, odata scrisa informatia pe ele asa ramane, nu se pot virusa ulterior, iar retentia informatiilor pe acestea e practic nelimitata in timp. In plus costul per GB e cel mai redus, dintre toate mediile de stocare. Editat Septembrie 15, 2015 de Spitfire Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum