Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegerea unui PLC in scopul realizarii unei mici automatizari

Mihainic93

Postări Recomandate

Buna ziua , 

Sunt incepator in ale electronicii si mi-as dori sa realizez o mica automatizare cu ajutorul unui PLC .

Doresc sa inlocuiesc  calculatorul unui utilaj de sudat tamplarie PVC . 

Partea de reglare a temperaturii o voi rezolva cu ajutorul unui regulator de temperatura. ( ceva in genul lui REX C-100).

Mai ramane partea de actionare a  electrovalvelor pistoanelor .

In poza de mai jos T1 si T2 sunt doua perioade ce trebuiesc setate de catre utilazor ( pot fi si predefinite in soft deoarece acele perioade sunt constante de obicei ) 

Schimbarea fronturilor de unda ar trebui sa se faca aproape instantaneu , dar am gasit un grafic in care schimbarea fronturilor se face putin mai lent .

Iesirile sunt  electrovalve . 

intrarile sunt date de o pedala , la a carei apasare se schimba un anumit front de unda  ., si de un buton de urgenta , la a carei apasare se reseteaza tot procesul. 

Ce PLC imi recomandati pentru acest proces? 

as dori sa fie ceva , cat de cat  , ieftin . 

Sper sa ies mai ieftin fata de un calculator original ( undeva pe la 250 euro)

Mentionez ca nu am mai programat PLC-uri . Am programat la facultate microcontrolere , fiind student la faculatea de electronica si telecomunicatii .

Va multumesc!

http://s7.postimg.org/k7nzo319n/grafic.jpg

Editat de Mihainic93
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mihainic93

5

• Elison

2

• v67

2

• Stefan

1

Top autori în acest subiect

Dupa cum se poate vedea in acel grafic , la apasarea pedalei ( marcata cu albastru pe grafic)  , calculatorul deschide anumite electrovalve , conform graficului de acolo . 

astasez aici un link catre un filmulet cu un astfel de utilaj https://www.youtube.com/watch?v=RVa_xkYStgQ

Va multumesc!

La relee inteligente m-am  gandit si eu . cred ca asa voi proceda , dar ramane sa ma documentez mai mult despre ele .

Va multumesc pentru sfaturi !

Link spre comentariu

Cu un Logo de la Siemens sau altele asemanatoare, de la alti producatori, poti rezolva problema ta, dar te costa mult.

Se poate face la fel de bine si cu un microcontroler, pentru ca este un utilaj simplu.

Ca sa poti programa un PLC ai nevoie de un soft gen Step5,Step7,TiaPortal,TwinCat etc.

Pe Logo poti sa faci programarea direct de pe el cu ajutorul butoanelor si al afisajului.

Are si un soft pentru PC si cred ca e gratuit, dar ai nevoie de cablu de programare.

Daca esti hotarat sa folosesti un PLC, vezi daca softul e free, daca poate fi programat fara interfete scumpe,daca ai suficiente intrari si iesiri.

Evita iesirile digitale realizate cu relee. 

Link spre comentariu

Voi lua in calcul si optiunea cu microcontroller , dar pe la faculate am facut doar chestii elementare . am lucrat doar cu pickit 3.  

Ma voi documenta foarte bine si dupa aceea ma pun pe treaba . cred ca o sa imi fie destul de greu cu realizarea hardware . 

Ma gandisem la un smart relay  zelio pentru ca are softul gratis . 

credeti ca ar putea merge si cu arduino ?

Va multumesc!

Link spre comentariu

mini-plc zelio m-am jucat cu el simulatorul, e free poate fi programat in leder diagram  ,sfc, blocuri logice cea mai frumoasa parte este cu simulatorul descoperi ce greseli ai facut .  Eu nu am  facultate am invatat de pe net din pasiune pentru acest fel de automatizare ,in citiva cm patrati ai citeva zeci de relee sute de contacti timere contoare   intrari analogice si digitale.....

dupa filmulet am sa incerc sa fac programul

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator johanes

Buna

Am facut asa ceva folosind un PLC 14 In/Out

8 intrari si 6 iesiri.

E adevarat ca temporizarile nu au fost schimbate niciodata.

PLC-ul e pe la 80 euro fara tva.

Sunt curios daca ai rezolvat.

Link spre comentariu

Inca nu am rezolvat . Pe perioada calda calculatorul masinii functioneaza(majoritatea timpului) . iarna apare problema .!

Mai aveti programul pe care l-ati scris ?

Va multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări