Mihainic93 Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 (editat) Buna ziua , Sunt incepator in ale electronicii si mi-as dori sa realizez o mica automatizare cu ajutorul unui PLC . Doresc sa inlocuiesc calculatorul unui utilaj de sudat tamplarie PVC . Partea de reglare a temperaturii o voi rezolva cu ajutorul unui regulator de temperatura. ( ceva in genul lui REX C-100). Mai ramane partea de actionare a electrovalvelor pistoanelor . In poza de mai jos T1 si T2 sunt doua perioade ce trebuiesc setate de catre utilazor ( pot fi si predefinite in soft deoarece acele perioade sunt constante de obicei ) Schimbarea fronturilor de unda ar trebui sa se faca aproape instantaneu , dar am gasit un grafic in care schimbarea fronturilor se face putin mai lent . Iesirile sunt electrovalve . intrarile sunt date de o pedala , la a carei apasare se schimba un anumit front de unda ., si de un buton de urgenta , la a carei apasare se reseteaza tot procesul. Ce PLC imi recomandati pentru acest proces? as dori sa fie ceva , cat de cat , ieftin . Sper sa ies mai ieftin fata de un calculator original ( undeva pe la 250 euro) Mentionez ca nu am mai programat PLC-uri . Am programat la facultate microcontrolere , fiind student la faculatea de electronica si telecomunicatii . Va multumesc! http://s7.postimg.org/k7nzo319n/grafic.jpg Editat Septembrie 5, 2015 de Mihainic93 Link spre comentariu
v67 Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 un mini PLC poate fi programat cu ajutorul unui PC sau direct exista si simulator (free)eu m-am jucat cu unul ,nu am inteles ce ar inlocui sau com functioneaza intreg sistemul? Link spre comentariu
Stefan Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 De ce nu-l faci cu microcontroler daca tot ai studiat in facultate? In loc de PLC cauta relee inteligente deoarece sunt mai ieftine si simple fata de PLC-uri. Link spre comentariu
Mihainic93 Postat Septembrie 6, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Dupa cum se poate vedea in acel grafic , la apasarea pedalei ( marcata cu albastru pe grafic) , calculatorul deschide anumite electrovalve , conform graficului de acolo . astasez aici un link catre un filmulet cu un astfel de utilaj https://www.youtube.com/watch?v=RVa_xkYStgQ Va multumesc! La relee inteligente m-am gandit si eu . cred ca asa voi proceda , dar ramane sa ma documentez mai mult despre ele . Va multumesc pentru sfaturi ! Link spre comentariu
Elison Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Cu un Logo de la Siemens sau altele asemanatoare, de la alti producatori, poti rezolva problema ta, dar te costa mult. Se poate face la fel de bine si cu un microcontroler, pentru ca este un utilaj simplu. Ca sa poti programa un PLC ai nevoie de un soft gen Step5,Step7,TiaPortal,TwinCat etc. Pe Logo poti sa faci programarea direct de pe el cu ajutorul butoanelor si al afisajului. Are si un soft pentru PC si cred ca e gratuit, dar ai nevoie de cablu de programare. Daca esti hotarat sa folosesti un PLC, vezi daca softul e free, daca poate fi programat fara interfete scumpe,daca ai suficiente intrari si iesiri. Evita iesirile digitale realizate cu relee. Link spre comentariu
Mihainic93 Postat Septembrie 6, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Voi lua in calcul si optiunea cu microcontroller , dar pe la faculate am facut doar chestii elementare . am lucrat doar cu pickit 3. Ma voi documenta foarte bine si dupa aceea ma pun pe treaba . cred ca o sa imi fie destul de greu cu realizarea hardware . Ma gandisem la un smart relay zelio pentru ca are softul gratis . credeti ca ar putea merge si cu arduino ? Va multumesc! Link spre comentariu
Elison Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Da,se poate face si cu arduino, ai nevoie doar de niste temporizari. Link spre comentariu
v67 Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 mini-plc zelio m-am jucat cu el simulatorul, e free poate fi programat in leder diagram ,sfc, blocuri logice cea mai frumoasa parte este cu simulatorul descoperi ce greseli ai facut . Eu nu am facultate am invatat de pe net din pasiune pentru acest fel de automatizare ,in citiva cm patrati ai citeva zeci de relee sute de contacti timere contoare intrari analogice si digitale..... dupa filmulet am sa incerc sa fac programul Link spre comentariu
Mihainic93 Postat Septembrie 8, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 8, 2015 Va multumesc foarte mult! voi incerca si eu sa fac ceva cu acel simulator. Link spre comentariu
Daniel_sv Postat Septembrie 8, 2015 Partajează Postat Septembrie 8, 2015 poti face foarte simplu cu arduino. iar partea hardware este destul de simpla. daca vrei te pot ajuta. Link spre comentariu
Vizitator johanes Postat Octombrie 6, 2015 Partajează Postat Octombrie 6, 2015 Buna Am facut asa ceva folosind un PLC 14 In/Out 8 intrari si 6 iesiri. E adevarat ca temporizarile nu au fost schimbate niciodata. PLC-ul e pe la 80 euro fara tva. Sunt curios daca ai rezolvat. Link spre comentariu
Mihainic93 Postat Octombrie 6, 2015 Autor Partajează Postat Octombrie 6, 2015 Inca nu am rezolvat . Pe perioada calda calculatorul masinii functioneaza(majoritatea timpului) . iarna apare problema .! Mai aveti programul pe care l-ati scris ? Va multumesc! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum