Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator ADAM HALL PA1200 defect

elektronu85

Postări Recomandate

Desi e putin off-topic, o sa postez aici pentru ca are cumva legatura indirecta cu subiectul acestui topic si nici nu as vrea sa mai deschid un topic pentru atata lucru.

Pana imi vin tranzistoarele pentru Adam Hall, lucrez la un alt amplificator a carui parte de intrare arata cam asa:

Posted Image
image hosting free no registration

In locul operationalelor din schema am folosit TL071 ca asta am avut.

Daca inteleg eu bine din schema JP2 este conectorul pentru semnal de intrare simetric(balansat) iar la conectorul JP1 se leaga potentiometrul de volum. Pana aici toate bune,totul functioneaza si este ok.

Problema apare la potentiometrul de volum. Am legat acolo un potentiometru de 50kohmi liniar(cel putin pe scala multimetrului arata o variatie aproximativ liniara a rezistentei cursorului), montat cu capetele intre pinul 1 si 2 si cu cursorul la pinul 3. Reglajul de volum functioneaza adica se poate da mai tare sau mai incet doar ca volumul nu pleaca de la zero. In mod normal un potentiometru de volum cand este dat in extrema stanga ar trebui sa nu se auda nimic la iesirea amplificatorului indiferent de volumul sursei de semnal. In cazul meu, volumul nu pleaca de la zero(mute) ci de la un prag minim care este influentat de volumul sursei de semnal de la intrare.

Ce ar trebui sa-i fac ca sa am un reglaj de volum corect??

Am incercat sa leg potentiometrul in fel si chip, situatia nu se schimba, adica nicicum nu pleaca de la zero, oricum l-as lega, cu potentiometrul in extrema stanga tot se aude muzica in difuzor. Sa fie prea mica valoarea potentiometrului??Sau mai degraba e nevoie de un potentiometru logaritmic??

Multumesc!

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Daca ai pus intrarea amplificatorului la cursor, masa la o extrema si semnalul la alta extrema, respectind cresterea de volum sa se faca in sensul acelor de ceasornic, foloseste potentiometru LOGARITMIC nu liniar.

Link spre comentariu

Pana la urma m-am lamurit, initial am ramas "setat" pe ideea ca cei trei pini corespund celor 3 terminale ale potentiometrului. Pana la urma mi-am dat seama ca nu e asa iar cei trei pini au alta semnificatie. Legarea corecta este cam asa: 

Posted Image

Ceea ce mi se pare demn de retinut este faptul ca etajul de intrare este un etaj simplu care se poate adapta cu succes la majoritatea schemelor de amplificatoare, fie in varianta cu ambele A.O. eliminand astfel complexitatea unui etaj de intrare cu componente discrete, fie doar cu un singur A.O., de aceasta data ca solutie pentru a putea echipa amplificatorul cu intrari simetrice si comutator mono/stereo/bridge ca la amplificatoarele profesionale.

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Daca ai pus intrarea amplificatorului la cursor, masa la o extrema si semnalul la alta extrema, respectind cresterea de volum sa se faca in sensul acelor de ceasornic, foloseste potentiometru LOGARITMIC nu liniar.

Si cu ce dracu' afecteaza asta faptul ca el nu are volum 0 ? Potentiometrul se poate inlocui cu o simpla sarma intre 2 terminale plus eventual o rezistenta fixa intre cele 2 terminale.

Link spre comentariu

Daca nu stii ce inseamna o variatie logaritmica fata de una liniara, google it.La volum se folosesc potentiometrii cu variatie logaritmica.La logaritmic, cresterea rezistentei intre cursor si masa se face usor, treptat, asa creste si volumul, iar la liniar, denumirea iti spune de la sine cum se face. Si mai usor cu chestii "cu ce dracu", asa te adresezi celor ca tine sau celor care iti permit asta, nu sintem pe maidan sau in piata la taraba.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Dupa ceva timp in care am abandonat reparatia acestui amplificator datorita unui cumul de factori care m-au pus in imposibilitatea de a continua reparatiile, am revenit astazi la acest amplificator. Pana acum am inlocuit toti finalii, atat lateralii cat si verticalii, dupa care am reconstruit modulul si am purces la ceva teste si vizualizari pe osciloscop. Am cuplat la iesire o sarcina artificiala de 8 ohmi si osciloscopul si din pacate amplificatorul oscileaza destul de urat, chiar si becul inseriat cu primarul palpaie vizibil. La iesire am masurat aproximativ 5V cc care oscileaza destul de rapid ca valoare, plus ca forma de unda la iesire arata foarte nasol. Situatia este aceeasi indiferent daca intrarea este cuplata la masa sau nu. De asemenea pe rezistentele de 0,15 ohmi din drene n-am putut masura nici un fel de cadere de tensiune.

Mentionez ca masuratorile de mai sus sunt facute fara a actiona in vre-un fel semireglabilul de bias, acesta fiind in pozitia in care se afla initial "din fabrica". Ce as putea, ce ar trebui sa mai verific?? Tranzistorii de putere mica (2N5401 respectiv 2N5551) sunt verificati si par buni(i-am verificat scosi din circuit).....

Ce nu-mi e mie foarte clar si mi se pare cumva ciudat este faptul ca nu exista conexiune cu masa pe placa amplificatorului ca la majoritatea schemelor, singura comexiune la masa facandu-se doar prin bobina difuzorului de la iesire.

Ceva idei???

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Revin cu un ultim mesaj la reparatiile acestui amplificator. Oscilatiile mai sus pomenite erau date de AO din etajul de intrare datorita faptului ca nu avea conexiune de masa, iar AO oscila intre alimentari si de asta facea asa urat. In rest amplificatorul a fost pus la punct, reglat, testat pe osciloscop si dummy load in 8 ohmi si 4 ohmi, calibrat protectiile si vu-metrele si de prin mai cand am terminat cu succes reparatiile canta in fiecare week-end intr-un pub cu specific de muzica folk!!

Are intr-adevar un sunet deosebit, atat datorita arhitecturii cat si a tranzistoarelor (lateralilor), muzicienii de la pub l-au apreciat pozitiv de fiecare data! Radiatoarele stau reci chir si la puterea maxima, iar ventilatoarele nu au ajuns niciodata la turatia nominala, cel putin cat am supravegheat eu. Pana in prezent toata lumea este multumita!

Toate cele bune tuturor! :)

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...
On 9/7/2015 at 9:26 AM, franzm said:

Si sunt facaturi 100%. Nu neaparat cele din poza ci cele care sunt expediate de catre Polida2008. Asta daca domnul (sau doamna, ca raspund mai multe persoane la emailuri) se oboseste sa expedieze ceva.

MOSFET-uri EXICON originale se gasesc la distribuitorii autorizati.

Confirm, aia cu polida lor vand 100% fake-uri !!! A se evita pe cat posibil !!!

Am luat eu anu trecut prin vara 2SC5200 si perechea de curiozitate  sa vad ce vand si erau bombele bombelor !!!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări