Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator ADAM HALL PA1200 defect

elektronu85

Postări Recomandate

Deci pana la urma se justifica acele rezistente pe iesire? Amplificatorul e destul de nou, in orice caz a fost fabricat in mileniul acesta.Am inteles ca MOS-FET-ii laterali au acest comportament specific de a plesni daca nu vad sarcina la iesire, pana la urma care este explicatia? De ce crapa cu iesirea in gol? O sa verific si reteaua Zobel de la iesirea amplificatorului...As vrea totusi sa inteleg ce fenomene se petrec acolo, mi-e frica de acea rezistenta pe care imi recomandati sa o montez pe iesire sa nu faca mai rau, sa nu ard altceva ... Multumesc!

Link spre comentariu

Daca nu-i ampliful tau scapa repede de el, da-l omului inapoi si gata cu mentiunea "nu se mai poate repara", ce te face sa crezi ca nu se va mai defecta din nou ?

Afara de cazul cand astea sunt montate intr-o boxa activa, altfel nu crezi ca aveau din fabrica rezistenta din asta de balast ? Adica vine Dorel, da la maxim fara boxe si gata, se arde ampliful ? Nici cele mai proaste chinezarii de care se face misto pe aici nu au problema asta.

Link spre comentariu

Mda, cam asa este, acum m-am luminat si eu!!! Polarizarea, bat-o vina mai ales ca lateralii sunt folositi ca prefinali fiind urmati de finali cu MOS-FET verticali (IRF640/9640 - 4 perechi) Si aunci solutia propusa de dl ZAL este viabila? Nu exista riscul sa stric altceva?

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Solutia este sa ai sarcina la iesire in permanenta, nu stiu daca o rezistenta de 100 ohm este ok.

Este una dintre chestiile pentru care, personal, nu agreez mosfeturile in audio, in special cei complementari, pentru diferentele intre parametrii la ele (la verticali ma refer in mod special).

Cu mici modificari la superdioda (mult mai mica tensiunea de deschidere), poti transforma pe bipolari, in principiu, sper sa nu ma insel, n-am vazut schema.

EDIT:

M-am uitat un pic la schema acum, eu nu prea ii vad ca prefinali, cred ca sint pusi "la inaintare", pe semnal mic, si imediat ajutati de verticali, vad ca din drena pleaca la iesire iar in sursa are ca si lateralii 0,15 ohm.

Prefinalii ar fi 2N5401-2N5551 care deschid si inchid verticalii...

Cu parare de rau, urita schema, chiar daca are si o amplificare de bass (C8/R8) introdusa in serie cu reactia negativa (C7/R7)...

Teoretic ar trebui sa functioneze si fara elementele T4-T5 si T6-T7, cu un reglaj corespunzator pentru biasul necesar deschiderii corecte a verticalilor.

Practic, cu distorsiuni mari, sau cu modificari la superdioda .

Link spre comentariu

Daca nu-i ampliful tau scapa repede de el, da-l omului inapoi si gata cu mentiunea "nu se mai poate repara", ce te face sa crezi ca nu se va mai defecta din nou ?Afara de cazul cand astea sunt montate intr-o boxa activa, altfel nu crezi ca aveau din fabrica rezistenta din asta de balast ? Adica vine Dorel, da la maxim fara boxe si gata, se arde ampliful ? Nici cele mai proaste chinezarii de care se face misto pe aici nu au problema asta.

Baiu e ca-i al meu... As vrea sa-l fac si sa fie facut ca lumea, mai ales ca are un sunet deosebit... Fie ca il pastrez fie ca nu, as vrea sa-l fac mai sigur in exploatare. Oricum ceva e dubios, totusi banuiesc ca mai are ceva, vreun defect ascuns, amplificatorul la mama lui e nemtesc si e facut intr-o vreme cand nemtii inca faceau lucruri bune...Parca na-s crede ca nemtii sa faca un amp care una doua sa puste cu iesirea in gol....O sa mai fac niste masuratori sa vad ce mai gasesc, poate e vreun cond devalorizat si oscileaza amp-ul... Cred ca o sa-l pun si pe osciloscop, chestia e ca n-am generator de functii. Sa incerc sa vad poate merge cu placa de sunet cumva sa generez o sinusoida...
Link spre comentariu

Nici nemţii nu sînt zei, am mai întîlnit ciudăţenii prin amplifurile lor. De exemplu într-un amplif cu moşfeţi laterali clasici 2SJxx/2SKxxx, filtrul de la ieşire avea cond ceramic ieftin şi era împuşcat pe un canal.

Link spre comentariu

Prietene, pot sa spun ca ai fost indus in eroare la anumite faze. Nu am stat sa citesc atent tot ce scrie, dar imi dau si eu cu parerea:

Schema e ceva mai complicata si ar fi bine sa intelegi ce se intampla acolo.

Etajul final nu e un simplu repetor pe emitor, insusi faptul ca iesirea se ia din drena si nu din sursa, confirma asta!

Din ce vad eu lateralii, impreuna cu T4 si T5 plus T2 si T3 formeaza o pereche complemntara, un fel de CFP alambicat, identic cum se folosea in amplifurile cvasi complementare, unde dintr-un NPN simulai un PNP.

Exemplu simplificat: https://en.wikipedia.org/wiki/Sziklai_pair In ampliful tau treaba e mai complicata, dar privit de departe tot ca in link-ul tau se intampla.

Asadar in acest caz nu conteaza ce deschidere au pt ca ei sunt prinsi intr-o bucla de reactie locala cu autoreglare!

Poti pune cu deschidere de 0.1V sau cu deschidere de 10V, tot o sa mearga. La fel si biasul, e total irelevant.

Recomand tot laterali dpdv al calitatii sunetului. Niste exemple http://products.semelab-tt.com/magnatec/alfet.shtml, dar poti si altii.

Pt inceput pune niste ieftinaciuni, irf-uri chiar si un darlington gen BDX ar merge, pana cand ii dai drumul si vezi ca totul functioneaza.

Evident va trebui sa umbli la compensarea locala, explic mai jos.

Reglajul Vbe se face asupra T2 si T3, niste tranzistori banali. Au si 300R in emitori, deci zona de tranzitie este f lina, nu trebuie sa iti bati capul cu reglaje optime.

Mosfeturile verticale functioneaza asemnator, cu ajutorul T8 si T9, iar R18 le intarzie actionarea.

Lateralul canta la nivele/curenti scazuti, apoi la nivel/curenti mari intra verticalii.

O sinusoida poti genera cu PC-ul nu e problema.

Pt dreptunghiular cauta o schema pe net sa iti genereze asa ceva. Nu e mare lucru sa faci cu niste porti logice si un RC. PC-un nu e capabil sa genereze dreptunghiular rapid din cauza benzii reduse.

Musai sa pui pe osciloscop si sa faci teste pe ceva sarcina artificiala, sa nu te trezesti ca oscileaza pe sarcini/semnale urate, desi cu 470R in grila, acei laterali ar trebui sa fie stabili.

Altii cer rezistente chiar si de 1k sau alte atentii speciale.

Ampliful e cam alambicat, la fr joase ai bucla de reactia globala, iar pe masura ce fr creste(~50 kHz, paote am gresit a calcule) AO-ul lucreaza doar local, de capul lui dpdv al reactiei.

Vas si finalul se auto corecteaza singuri in bucla lor interna. Mai pe scurt AO-ul corecteaza distorsiunile prin reactia globala doar pana la un punct.

Legat de ce pui pe iesire, poti pune linistit 1k/10W, dar e frectie la picior de lemn. Daca ai probleme fara sarcina, ele sunt doar un efect al unei cauze inca neidentificate.

Ori ceva oscilatie, care o poti vedea la osciloscop. Scade mult baza de timp, mosfeturile astea cateodata sunt pacatoase si pot oscila la zeci-sute de MHz, in special cand zgandaresti ampliful cu dreptunghiular si sarcini reactive.

Cauta pe topicul meu cu quadul, sa vezi cam cum am dres treburile, poate te ajuta si pe tine. Schema e oarecum asemanatoare.

http://www.elforum.info/topic/12975-quad-405-proiect-comun-cu-userii/?p=1100663

Evident ca nu tebuie sa iei solutiile mele ad-literam, dar iti faci o idee despre ce poti experimenta si sa tragi concluzii din situatii reale asemanatoare.

Agatare in acest caz nu prea vad cum, comanda nu ramane niciodata sa vada o impedanta ridicata asa incat grila sa ii ramana incarcata si mosfetul sa ramana deschis, iar acei 470R din grila impreuna cu ceilalti 470 fac acest fapt imposibil.

Asa ca singura explicatie plauzibila ramane oscilatia, mai ales ca problema a fost cand te-ai apropiat de clip si incep sa apara ciudateniile.

De cate ori n-am patit-o cu quadul pana cand l-am pus la punct...ori sa oscileze in draci pe MHz, ori sa ramana agatat de o alimentare.

Becul de 60W in serie cu transformatorul a salvat de fiecare data viata finalilor.

Vezi ca protectia la scurt e o simpla limitare de curent, nicidecum SOA, deci nu insista cu sarcini naravase ca fortezi ampliful si risti sa se arda.

La scurt ar trebui sa actioneze, mosfeturile fiind destul de robuste.

O limitare pe mosfet la o valoare apropiata de Id max nu ar strica, dar..mere si asa.

Sper sa iti fie utile aceste randuri.
Link spre comentariu

Mosfeturile verticale... R18 le intarzie actionarea.

Niet. întârzierea e data de tensiunea de deschidere, care e mai mare decât la cele laterale. Lateralele sunt "întârziate" cu ajutorul divizoarelor de tensiune R14/15 si R18/19.

Ampliful e cam alambicat, la fr joase ai bucla de reactia globala, iar pe masura ce fr creste(~50 kHz, paote am gresit a calcule) AO-ul lucreaza doar local, de capul lui dpdv al reactiei.

Vas si finalul se auto corecteaza singuri in bucla lor interna. Mai pe scurt AO-ul corecteaza distorsiunile prin reactia globala doar pana la un punct.

La frecvente mai mari da ca. 53kHz (unde impedanta lui C6 atinge 20kohmi) impedanta grupului serie R6C6 scade mai putin cu frecventa (nu scade sub 20k) si deci reactia locala este limitata.

Link spre comentariu

Și Yamaha a avut un asemenea etaj final cu două trepte , dar cu bipolari .Cine are curiozitatea , poate să caute , informațiile sunt la liber :) .Se poate repara lejer de către pasionați , prin folosirea topologiei Yamaha și a finalilor bipolari .Yamaha PC2002 .

Link spre comentariu

Deocamdata am dat deja comanda de tranzistori originali ca cei din schema(EXC10P20/10N20 si IRF640/9640). Imediat cum o sa am un interval de timp liber, o sa incerc reparatia deocamdata cu acesti tranzistori. Oricum o sa retin si ideea "transplantarii"cu bipolari, poate pe viitor mai apare ceva.

Deocamdata va multumesc tuturor pentru sfaturi, o sa tin cont de ele!!

Link spre comentariu

Asteptam rezultatele, evident pozitive.

Pe timpul testelor, inseriaza stecherul de alimentare cu un bec de 230V/100W, sau sigurantele catre etajele de alimentare cu rezistente de 10 ohm/2-5W, ca "balast" in caz de probleme.

Personal nu agreez circuit superduioda cu semireglabilul reglaj bias intre baza si colector, la o intrerupere a cursorului, adio finalii.

Mai recomand sa pleci cu el de la valoarea minima a rezistentei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări