Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Riedl PA600

Postări Recomandate

Uite aici doar etajul final ( triplet , evident ) cu SOA cu tot , pentru alimentare  + / - 85V si 5 perechi 21196 / 21195 , cu functionare sigura  pe orice sarcina reactiva 2 / 4 / 8 ohmi   , nu ca la altii :) .

Posted Image

Dudica , electronu85 , spor la treaba !

La această tensiune de alimentare , puterea disponibilă pe sarcină nu depășește 560 W / 4 ohmi .
Evident , discutăm doar de wați adevărați , nu chinezești :) !
Link spre comentariu

Pentru 8 perechi cu +/-95V :

------------------------------------------------

405W/8R - THD=0,009% @ 10KHz

810W/4R - THD=0,01% @ 10KHz

1640W/2R - THD=0,2 % @ 10KHz

SR=28V/us

Cu aceeasi amplificare ca inaninte are nevoie de 1,16V rms pt putere maxima.

Pare stabil cu semnal dreptunghiular, nici o oscilatie. Rezerva de faza: 60 grade (o groaza). Pe sarcina rezistiva, evident.

Si... 300W/8R - THD=0,002% @ 1KHz  :limb:

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Da, dar pe de alta parte mie unul mi se pare cam prea mare puterea in 2 ohmi... Dle Leco, pe ce te bazezi cand spui ca putereaar trebui sa fie mai mare cu acea alimentare?? Sa nu ma intelegeti gresit, nu vreau sa te contrazic sau altceva, vreau doar sa inteleg fenomenele si ce anume iti spune tie ca e loc de mai multa putere acolo???

Link spre comentariu

Iti dai seama ca am luat in considerare si caderea de tensiune in sarcina cu 7V.

Dar nu e vorba de simulator, daca faci dupa calculul care l-am postat mai sus (care e din legile fizicii, nu inventat de mine), atat iti da. Considerand ca scazi 7V in sarcina plus inca 7V cadere pe tranzistoare. Daca in realitate pierderile astea or fi mai mici atunci da, ai putere mai multa.

Edit:

Pai puterea se dubleza daca injumatatesti sarcina. Evident ca nu va tine 1600W cu 8 perechi in regim continuu. Asta am zis asa teoretic, ca atat iese pt alimentarea aia.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Uite aici doar etajul final ( triplet , evident ) cu SOA cu tot , pentru alimentare  + / - 85V si 5 perechi 21196 / 21195 , cu functionare sigura  pe orice sarcina reactiva 2 / 4 / 8 ohmi   , nu ca la altii :) .

Posted Image

Dudica , electronu85 , spor la treaba !

La această tensiune de alimentare , puterea disponibilă pe sarcină nu depășește 560 W / 4 ohmi .

Evident , discutăm doar de wați adevărați , nu chinezești :) !

Sa inteleg ca aceasta configuratie finala include si protectia SOA... acuma rugamintea mea este daca poate cineva sa-mi explice si mie pe indelete cum functioneaza aceasta protectie. La capitolul asta sunt in ceata completa, protectia SOA este acelasi lucru cu protectia multi-panta nu??? Pana la urma care este scopul ei concret?? De ce atata valva in jurul ei, sunt mai multe variante constructive?? Care ar fi avantajele/dezavantajele diferitor configuratii de protectii SOA??

Stiu ca intreb multe, insa o spun deschis ca nu am experienta si nu inteleg ce se intampla in unele locuri, insa vreau sa invat!!! Multumesc!

Link spre comentariu

Iti dai seama ca am luat in considerare si caderea de tensiune in sarcina cu 7V.

Dar nu e vorba de simulator, daca faci dupa calculul care l-am postat mai sus (care e din legile fizicii, nu inventat de mine), atat iti da. Considerand ca scazi 7V in sarcina plus inca 7V cadere pe tranzistoare.

Edit:

Pai puterea se dubleza daca injumatatesti sarcina. Evident ca nu va tine 1600W cu 8 perechi in regim continuu. Asta am zis asa teoretic, ca atat iese pt alimentarea aia.

Pai la modul pur teoretic, am inteles perfect cum sta treaba, dar cum putem afla sau macar estima o putere reala, care poate fi sustinuta in regim continuu?? Vorba d-lui Victor, am aflat watii chinezesti, acuma cum aflam watii reali, rms???

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Pai asta depinde de ce radiator ii pui. Ti-am zis, asa estimativ, cu 100W pe pereche rezista bine. Adica vrei 800W pui 8 perechi.

Si eu tot treaba asta o studiez acum. Daca mai ai rabdare....

Sa inteleg ca aceasta configuratie finala include si protectia SOA... acuma rugamintea mea este daca poate cineva sa-mi explice si mie pe indelete cum functioneaza aceasta protectie. La capitolul asta sunt in ceata completa, protectia SOA este acelasi lucru cu protectia multi-panta nu??? Pana la urma care este scopul ei concret?? De ce atata valva in jurul ei, sunt mai multe variante constructive?? Care ar fi avantajele/dezavantajele diferitor configuratii de protectii SOA??

Stiu ca intreb multe, insa o spun deschis ca nu am experienta si nu inteleg ce se intampla in unele locuri, insa vreau sa invat!!! Multumesc!

Pai protectia SOA este protectie la scurt circuit (sau sarcini prea mici care pot arde tranzistorii), dar asa i se mai zice, protectie SOA. Ea iti asigura ca tranzistorul nu isi va depasi limitele pt orice combinatie de tensiune-curent. Da, protectia SOA poate fi cu o panta sau cu doua (din cate stiu eu), s-ar putea sa fie si cu mai multe dar in general se foloseste cu o panta sau doua. Cea cu 2 pante e mai buna pt ca se "muleaza" mai bine pe curba SOA si in felul asta ii permite amplifului mai mult curent (fara sa se arda, desigur).

Daca nu ai o schema EXACTA facuta de cineva care se pricepe eu iti zic ca eu foarte greu sa o pui la punct tu. E foarte complicat de calculat. Cel putin in momentul asta eu asa vad. Poate ai mai citit si in celelalte topicuri pe unde am postat despre asta. Daca o faci sa limiteze prea din timp iti baga distorsiuni, daca limiteaza prea tarziu se ard finalii.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nu cumva ai gresit rubrica ?

Începătorii de obicei postează doar acolo , la rubrica lor .

Iti recomand sa cauti cu Google tot ce se poate in legătura cu SOA , si abia dupa aia , când deja stăpânești notiunile de bază , poti repeta întrebarea aici .

Asta presupunând ca cineva cunoscător ar fi dispus sa explice functionarea si tipul protecțiilor SOA ...

LE : sfatul este pentru @electronu85 si nu numai ...

Link spre comentariu

Pai la modul pur teoretic, am inteles perfect cum sta treaba, dar cum putem afla sau macar estima o putere reala, care poate fi sustinuta in regim continuu?? Vorba d-lui Victor, am aflat watii chinezesti, acuma cum aflam watii reali, rms???

Eu tot ce spun e in wati reali RMS, nu chinezesti, japonezi sau taiwanezi. In realitate totul tine de radiator ca sa ii asigure acei wati.

@Victor

Da, uite eu daca voi reusi sa fac aceste amplificatoare (cu opamp si cu LME), schema si cablajul vor fi publice ca la toate proiectele mele pe care le-am facut pana acum pe care le gasiti la mine pe site. Si daca vrei sa o copiezi si sa faci de vanzare, poti sa o faci linistit. Posted Image

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări