Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Riedl PA600


Postări Recomandate

Salutare!

 

As vrea sa fac si eu amplificatorul PA600 al lui Riedl, insa cu mici modificari/imbunatatiri si anume: vreau sa pastrez numarul de finali insa as vrea sa folosesc MJL21193-94 sau MJL21195-96 in functie de recomandarile voastre  si de aceea voiam sa intreb ce recomandati si ce putere as putea obtine cu perechea MJL21193-94 respecti ce putere as putea obtine cu MJL21195-96 si ce modificari ar mai trebui facute in schema, in afara de tensiunea de alimentare??Stiu ca cele mai potente sunt MJL21195-96, insa ramane sa ma hotarasc in functie de puterile obtinute si de tensiunile de alimentare si implicit de costuri.

 

@Dudikoff te rog frumos, nu poti simula in schema ta cu finali MJL21193-94 respectiv MJL21193-94 si tensiune de alimentare de vreo +-90V?? Multumesc!!!

 

O alta intrebare a mea este legata de cele 4 diode din superdioda (D9-D12 din schema lui Riedl) nu ar merge puse acolo diode gen MUR830?? Ma gandesc ca daca se pot folosi diode de tipul acestora, avand in vedere ca au talpa metalica, permit un contact termic cu radiatorul destul de mare si implicit un transfer termic maximizat si deci un comportament optim al superdiodei.

 

De asemeni voi implementa un circuit de intrare cu AO pentru semnal balansat si eventual posibilitate de a pune amplificatorul in paralel sau in bridge ca la amp-urile profesionale.

 

De asemenea ma intereseaza daca are cineva schemele lui Riedl in alt format, mai clare, pentru ca as vrea sa implementez si protectiile si placa de control de la PA600 in proiectul meu. Mentionez ca nu le am foarte tare cu proiectarea, insa daca cineva are rabdare sa-mi explice, pot invata. As vrea sa implementez o protectie multi-panta daca as putea si un limitter gen comparator in-out, dar asta doar daca are cineva bunvointa sa-mi explice mai in detaliu cum functioneaza si cum as putea-o implementa in cazul dat.

 

 

Intreb acestea pentru ca as vrea sa ma apuc de proiectat cablajele iar in functie de raspunsurile si parerile dvoastra sa stiu ce am de facut. Ma intereseaza puterea maxima pe care o pot obtine cu aceasta configuratie si pastrarea unui raport pret/performata optim.

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Se pot folosi fara probleme acele diode, doar ca la curentul ce le strabate (citiva miliamperi) este posibil sa fie diferente de cadere de tensiune pe ele, trebuie verificat pdf-ul fiecareia si vazut cam ce cadere de tensiune este pe fiecare la 10-20mA.

Link spre comentariu

Salutare! As vrea sa fac si eu amplificatorul PA600 al lui Riedl, insa cu mici modificari/imbunatatiri si anume: vreau sa pastrez numarul de finali insa as vrea sa folosesc MJL21193-94 sau MJL21195-96 in functie de recomandarile voastre  si de aceea voiam sa intreb ce recomandati si ce putere as putea obtine cu perechea MJL21193-94 respecti ce putere as putea obtine cu MJL21195-96 si ce modificari ar mai trebui facute in schema, in afara de tensiunea de alimentare??Stiu ca cele mai potente sunt MJL21195-96, insa ramane sa ma hotarasc in functie de puterile obtinute si de tensiunile de alimentare si implicit de costuri. @Dudikoff te rog frumos, nu poti simula in schema ta cu finali MJL21193-94 respectiv MJL21193-94 si tensiune de alimentare de vreo +-90V?? Multumesc!!! O alta intrebare a mea este legata de cele 4 diode din superdioda (D9-D12 din schema lui Riedl) nu ar merge puse acolo diode gen MUR830?? Ma gandesc ca daca se pot folosi diode de tipul acestora, avand in vedere ca au talpa metalica, permit un contact termic cu radiatorul destul de mare si implicit un transfer termic maximizat si deci un comportament optim al superdiodei. De asemeni voi implementa un circuit de intrare cu AO pentru semnal balansat si eventual posibilitate de a pune amplificatorul in paralel sau in bridge ca la amp-urile profesionale. De asemenea ma intereseaza daca are cineva schemele lui Riedl in alt format, mai clare, pentru ca as vrea sa implementez si protectiile si placa de control de la PA600 in proiectul meu. Mentionez ca nu le am foarte tare cu proiectarea, insa daca cineva are rabdare sa-mi explice, pot invata. As vrea sa implementez o protectie multi-panta daca as putea si un limitter gen comparator in-out, dar asta doar daca are cineva bunvointa sa-mi explice mai in detaliu cum functioneaza si cum as putea-o implementa in cazul dat. Intreb acestea pentru ca as vrea sa ma apuc de proiectat cablajele iar in functie de raspunsurile si parerile dvoastra sa stiu ce am de facut. Ma intereseaza puterea maxima pe care o pot obtine cu aceasta configuratie si pastrarea unui raport pret/performata optim.

Discutăm pe mesaj privat , iar după ce totul va fi gata , poți să faci câteva filme și le poți posta pe Youtube etc , evident fără a prezenta schema , așa cum bine ne învată un " moderator " , deoarece dintr-un asemenea proiect se pot scoate bani adevărați :) !

Link spre comentariu

Eu, tot ce am despre PA600 este schema asta : http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=102589

Despre ea e vorba ?

Din simulare ce vrei sa iti spun ? Puterea care se poate obtine ? Asta se poate calcula usor. Cu +/-90V scoti 700W/4R. Dar probabil ca trebuie sa mai adaugi o pereche de finali.

CUM se calculeaza?? :jytuiyu Marturisesc deschis ca nu stiu...

 

De asemenea ma interesau si ceilalti parametri obtinuti in acea simulare, distorsiuni etc. Daca la o alimentare de +-90V ar mai necesita o pereche de finali, atunci ce tensiune de alimentare maxima se admite pentru 5 perechi??Si ce putere maxima se poate obtine la acea tensiune??

@electronu85 , cel mai corect ar fi să deșchizi un subiect nou , PA600 .Aplicația ar fi audioPRO sau o audiție cu steroizi ?

D-le Victor, aveti dreptate si de aceea rog frumos un moderator sa-mi mute posturile despre PA600 intr-un nou topic.

 

Aplicatia se doreste a fi audio PRO, insa se va face in functie de finantele disponibile, asa ca din pacate nu cred ca va fi un proiect de scurta durata...

Link spre comentariu

@elektronu85

 

Se calculeaza asa:

90V(in gol) - 7V (sa zicem) cadere de tensiune in sarcina - 7V cadere pe tranzistoare = 76V tensiune la varf pe care il poate avea semnalul de iesire.

Impartim 76V la 1,414 si aflam tensiunea RMS = 53,7V

Apoi calculam puterea: 53,7V la patrat, impartit la 4R rezistenta sarcinii = 720W

 

Pai 5 perechi are si PA600 care scoate 600W si se alimenteaza le +/-83V. Dar sa pui din alea mai tzapene 21196.

Cum se calculeaza exact cate perechi trebuie nu stiu nici eu. La asta lucrez acum. E chestie complicata cu tampenia aia de SOA. Dar am vazut ca in practica se obisnuieste sa se puna 1 pereche la suta de wati.

 

Ok, am sa iti simulez. Dar ce schema vrei, cea pe care am postat-o mai sus ?

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

@elektronu85

 

Se calculeaza asa:

90V(in gol) - 7V (sa zicem) cadere de tensiune in sarcina - 7V cadere pe tranzistoare = 76V tensiune la varf pe care il poate avea semnalul de iesire.

Impartim 76V la 1,414 si aflam tensiunea RMS = 53,7V

Apoi calculam puterea: 53,7V la patrat, impartit la 4R rezistenta sarcinii = 720W

 

Ok, am sa iti simulez. Dar ce schema vrei, cea pe care am postat-o mai sus ?

Da, exact aceea. Multumesc!

Link spre comentariu

Electronu85, acea schema este aproximativ identica cu ce a folosit Victor la amplificatoarele Menadi.

 

Te poate indruma-ajuta cu multe sfaturi, daca il rogi frumos.

 

5 perechi de finali sint suficiente pentru 4 ohm si +/- 85Vcc.

 

La +/- 95Vcc as recomanda minim 6 perechi pe ramura, pentru siguranta.

Link spre comentariu

Da, am observat chestia asta. Si ca sa fie clar pentru toata lumea de ce vreau sa dezvolt acest proiect cu maxim 5 perechi de finali, intentionez sa realizez acest amplificator intr-o carcasa de T-amp TA2400, pe care o am cu toata conectica completa si cu placa de control in ea plus radiatoarele originale folosite acolo, amplificatorul original folosea 5 perechi de finali si de aceea as vrea sa ma limitez si eu tot la atat, nu pentru ca mi-ar fi greu sa suplimentez cu una sau doua perechi pe radiator, ci din considerente de transfer termic.

 

Intentionez ca acest amplificator sa fie cel mai bun compromis intre puterea livrata la iesire si temperatura radiatoarelor in regim de functionare la putere nominala, de asemenea avand in vedere ca radiatoarele din acea carcasa nu au cel mai bun coeficient de disipatie termica, nu stiu daca permite suplimentarea in conditii de siguranta termica cu inca, sa zicem, doua perechi de MJL21193-94.

 

De asemenea am in vedere daca este posibil sa fac acest amplificator stabil si in conditii de sarcini de 2R, ceea ce inseamna automat o disipatie de caldura mai puternica pe radiatoare si nu stiu in ce masura se va pastra o temperatura cat de cat decenta in carcasa daca suplimentez cu inca doua perechi de finali.

 

De aceea prefer sa reduc din tensiunea de alimentare si implicit din puterea maxima livrata decat sa fac un amplificator care sa lucreze fierbinte. Prefer stabilitate si functionare de durata lunga in defavoarea unei puteri marite cu orice pret.

 

De aceea intrebam daca ce se intampla daca folosesc ca finali MJL21193-94 sau MJL21195-96. Din ce inteleg de la dl Leco, ON Semiconductor garanteaza SOA marit pentru perechea MJL21195-96 fata de MJL21193-94. Asta nu inseamna ca se poate obtine o putere la iesire ceva mai mare cu MJL21195-96 decat cu 93-94??? Bineinteles in conditiile maririi proportinale si a alimentarii...

Desi eu cred ca ar merge foarte bine cu prefinali MJE15032 si pre-prefinali MJE340.

EXACT asta ma gandeam si eu... mai astept si alte pareri...

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

Faptul ca 21195-96 au soa mai mare, te ajuta doar la siguranta in exploatare, puterea este dependenta de tensiunea de alimentare si rezistenta de sarcina. Pt 2 ohmi, minim 7 perechi de finali la+/- 95Vcc iti recomand sa folosesti. Faptul ca pui mai multe perechi de finali nu inseamna neaparat ca radiatorul se incinge mai tare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări