Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FM-AM radio cu lampi

mila

Postări Recomandate

Am finalizat si eu de lipit radioul FM dupa schema italianului, cu precizarea ca am folosit in partea de radio un PCC88 iar pt etajul final un PCL84.

Dupa ce m-am chinuit vreo 30 min sa prind un post, nici in supereactie nu intra, am observat ca nu-i lipisem condensatorii de decuplare a filamentelor la masa. Oricum, si socurile RF le-am pus la plesneala, nu le-am masurat inductanta, desi am cu ce.

Desi etajul final merge, (daca pun degetul pe grila triodei din PCL84 bazaie tare) m-am enervat si l-am pus deoparte, urmand sa-l mai bibilesc cand oi mai avea chef, cand o sa pun si doua-trei poze... :rade:

ECC81 este putin diferit de PCC88,dar ca sa iti intre in superreactie incearca o plaja mai mare Ua 15V-100V (Un potentiometru de 500K inseriat cu un rezistor de 47K).

Pe intrare incearca sa pui o bucla de fir de lungime 2m legata intre intrarea de Antena si masa (vezi cum am facut cu EL95 https://www.youtube.com/watch?v=xjoI8YLcTmU). Din experienta stiu ca folosind o antena telescopica intra mai greu in superreactie.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buon, revin cu stiri.

Am dat drumul la magaoiae, insa cu condensatorul variabil inchis la max, am prins printre bazaituri si fasaituri RR Act care la mine in zona e pe 87,7 Mhz...

Am pus bobina de 6 spire CuEm 1,2-1,5mm iar c-ul variabil e din radioul Selena, ala mic pt FM, nu stiu ce capacitate are exact, banuiesc vreo 2x20pF.

In rest, nu mai prind nimic altceva, in zona mai am Radio 1 Bicaz pe 96,1 FM si Radio Trinitas dar nu stiu exact pe ce frecv e in FM.

N-am retinut niciodata: cu cond var deschis e cap. maxima sau cu el inchis? Ca sa stiu ce sa fac, sa mai strang bobina sau sa o mai desfac?

Distanta dintre spirele bobinei de cam de 1,5-2mm...

Mentionez ca n-am mai pus c-urile de decuplare ale filamentului. Ce nu-mi place e ca la tensiunea din schema de 150V, nu prinde nimic, in schimb intre 75 si 90V am prins RR Act.

Tubul de RF este PCC88 iar de AF este PCL84, dupa cum am mai zis. Insa din 3 buc. PCC88 incercate, merge doar cu unul singur, cu celelalte doua nu prinde nimic, desi am fasaitul caracteristic superreactiei cand invart potent. de reglaj. N-am testat ECC81 (E81CC am eu), dar o sa incerc si cu el.

O sa-l mai gadil, ii lipesc si c-urile de decuplare ale filamentului, mai jonglez cu bobina, dar mi-ar fi utile si ceva sugestii privitoare la reglaj.

Cand va merge bine, o sa pun un filmuletz.

P.S. Antena a fost unul din cablurile aparatului de masura ca are banana la un capat si a intrat la fix in mufa de antena de pe placa radioului si are cam 60 cm.

Editat de Untold
Link spre comentariu
.@untoldN-am retinut niciodata: cu cond var deschis e cap. maxima sau cu el inchis?

Inchis , are capacitatea maxima . Deschis ar trb sa fie zero .
Editat de vergil
Link spre comentariu

Deci, e bine ca am prins un post pe frecventa de 87,7 la capat de cursa, adica cu cond la capacitate maxima...se mai aud niste haraituri de doua ori pe toata cursa cond variabil, in mod sigur sunt celelalte 2 posturi. Sunt neinteligibile probabil din cauza nedecuplarii filamentelor la masa si-or mai fi si altele....

Dupa amiaza revin cu poza de sub capota.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Pentru ca am fost un pic sceptic despre faptul ca 6h16 sau 6h17 nu lucreaza in RF, am incercat sa fac un amplificator, cu o singura trioda.

Si am reusit sa fac un.. atenuator   :rade: .

Concluzia fiind ca aveti dreptate.  :secret

Link spre comentariu

Sigur cu rezultate modeste merge pana la 30-40Mhz...dar e o lampa excelenta in UL, UM si in gama inferiora US pana in 10MHz. :aplauze

Ca sa nu ne limitam, exista nenumarate pentode rusesti cu un b in coada care merg perfect pana la 50-60MHz sau mai mult.....

...1j29B

Editat de mila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări