Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FM-AM radio cu lampi

mila

Postări Recomandate

PCL84 la 36V scoate 25mW.

Varianta de 80mW PCC88+PL84, se alimenteaza in alternativ filamentele la 27V(se pune o rezistenta serie de 10OHm) si se redreseaza cei 27V pentru anodica tuburilor, se poate face si redresare cu dublare de tensiune si atunci sa vezi putere :rade:

http://www.r-type.org/pdfs/pl84.pdf

PL84 e aproape echivalenta cu EL86 dupa cum se vede e capabila la 100V sa aiba un curent anodic de 43mA

Poate pun schema....

Transformatorul de iesire e ce am avut prin casa dar e de calitate.In principiu trebue ceva ~2000OHm/8OHm.Evident am folosit sarcina artificiala la probe.

post-183775-0-45584000-1442776108_thumb.jpg

Editat de mila
Link spre comentariu

Nu ma mai lasa sa editez

Curentul anodic la PL84 este de 22-23mA evident ca la un anumit moment dat...volum auditie, lampa finala cere curent de grila de aceea apare repetorul catodic cu 1/2 din PCC88 tot din catodul acesteia este si o reactie pozitiva tip boostrap in anodul primei triode preamplificatoare prin aceasta se creste amplificarea.

Editat de mila
Link spre comentariu

Preliminar prezint acest radio:

Este vorba despre partea FM care e realizata cu PCL200 lampa care pe partea "L" are panta 28! Partea trioda e clar foarte aproape de un 1/2 din ECC81(chiar si fizic)

Partea AM cu PCF80(82) are ceva probleme din aliniere si ceva oscilatii ale detectorului dar care apar aleator si nu pe toata cursa condensatorului...deci asa cum am spus pe AM mai e de lucrat.

In schimb partea FM merge brici, am facut multe montaje cu tranzistoare sau tuburi in FM dar acest radio e cel mai bun la categoria "Single tube FM radio with speaker output"

Mai e si aici de optimizat in special transformatorul de iesire.PCL200 e usor, usor microfonica, e normal la un tub cu asa panta...deci nu va lacomiti sa mariti valoarea condensatorilor pe calea de semnal sau la decuplarea catozilor, atat lampa cat si difuzorul trebue montate "elastic" :rade:

Deocamdata ceva poze si schema care poate suferi oarece modificari.

Cum gasesc un aparat care sa faca o inregistrare decenta o sa postez si filmul cu un scan FM a posturilor din Sibiu

PCL200 e lampa DECAL...Atentie

Am vazut ca schema e cu rezolutie prea mica

Plecand de la o schema de radio FM tot italiana cu tub pe IF PCF82 am o curiozitate daca in in locul tubului PCL200 ar functiona si PCF 82 in FM, eventual cu un amplif separat pentru a mari nivelul audio.

post-245180-0-76246400-1443087851_thumb.png

Ar putea fi un radio AM/FM 2XPCF82

Acum am vazut s-a declarat topicul inchis...

:56

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Nu este o problema se poate posta in continuare dar eu nu voi mai contribui pe acest topic.In principiu partea de AM echipata cu PCF80(82, 802, etc.)Are probleme cu detectorul care are tendinte de oscilatie undeva in VHF si influenteaza lampa FM, partial am reusit sa reduc aceasta oscilatie dar nu total, mai caut.

FM cu un singur tub cu iesire pe difuzor necesita o lampa cu panta foarte mare pe partea audio conditie indeplinita de partea L a lui PCL200. Partea pentoda din PCF are panta de 4-5 ori mai mica nemaivorbind de puterea anodica. Am incercat PFL200 si nu a avut rezultate din cauza partii F.

Cred ca se poate incerca rusoaica 6F12P partea trioda e foarte nervoasa si e un dejavantaj in supereactie, partea "L" e la fel de nervoasa ca si trioda dar de data asta e un avantaj. Trebue experimentat..

Pentru ca PCL200 e o lampa mai rara si soclul decal se gaseste mai greu se poate incerca fara probleme varianta cu ECC88(ECC81, ECC85....+ variantele P) si un amplificator clasic audio cu un PCL82,84,85,86.

Este mai bine sa construiti numai partea FM cel putin deocamdata.

Gata. Poate o sa pun si un filmulet demonstrativ cu FM-PCL200

Link spre comentariu

Am facut un filmulet cu telefonul, am tot asteptat un vecin cu camera performata si pana la urma am uploadat acest filmulet cu telefonul meu Serioux RM-X401.Dupa ce a luat si 2-3 tranteli camera asa filmeaza.

Fasaitul nu e al radioului ci al telefonului si se observa asta la inceputul sau la sfarsitul filmului.Se poate vedea si efectul de microfonie cu difuzorul...interesant, la lovirea lampii nu apare microfonie audibila

In realitate se aude suficient de tare si clar.La alimentare apare normal o fuga pe frecventa, dupa 20-30min e stabil pe post.

Am facut filmul cu lampa AM scoasa din soclu

Butonul mai mare din stg sus e volumul, butonul mai mic din dreapta e reglajul superreactiei, in timpul filmului se observa reglajul si efectul acestuia, butonul mare din fata e accordul.

Va rog sa admirati fierastraul si masca de sudura de pe peretii garajului :rade:

Editat de mila
Link spre comentariu

Am facut un filmulet cu telefonul, am tot asteptat un vecin cu camera performata si pana la urma am uploadat acest filmulet cu telefonul meu Serioux RM-X401.Dupa ce a luat si 2-3 tranteli camera asa filmeaza.

Fasaitul nu e al radioului ci al telefonului si se observa asta la inceputul sau la sfarsitul filmului.Se poate vedea si efectul de microfonie cu difuzorul...interesant, la lovirea lampii nu apare microfonie audibila

In realitate se aude suficient de tare si clar.La alimentare apare normal o fuga pe frecventa, dupa 20-30min e stabil pe post.

Am facut filmul cu lampa AM scoasa din soclu

Butonul mai mare din stg sus e volumul, butonul mai mic din dreapta e reglajul superreactiei, in timpul filmului se observa reglajul si efectul acestuia, butonul mare din fata e accordul.

Va rog sa admirati fierastraul si masca de sudura de pe peretii garajului :rade:

excelent ,felicitari... ce antena  folositi   ..?

Link spre comentariu

Antena se vede in dreapta sus, bagata in mufa banana rosie e un fir de 3mm cupru plin cu lungimea de 800mm, se poate folosi orice antena extensibila de ex cea de Gloria.Ca ex RRA cea la care se aude ora exacta e la 22Km distanta si nu am o pozitie favorabila pentru receptie (sunt inconjurat de case). Poate cu o antena omni dedicata calitatea si sensibilitatea sa fie mult imbunatatite.

Gata, sunt toate datele, schema, poze, film, asta e aparatul...mai postez cand e gata si partea de AM.

O seara buna.

Editat de mila
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am finalizat si eu de lipit radioul FM dupa schema italianului, cu precizarea ca am folosit in partea de radio un PCC88 iar pt etajul final un PCL84.

Dupa ce m-am chinuit vreo 30 min sa prind un post, nici in supereactie nu intra, am observat ca nu-i lipisem condensatorii de decuplare a filamentelor la masa. Oricum, si socurile RF le-am pus la plesneala, nu le-am masurat inductanta, desi am cu ce.

Desi etajul final merge, (daca pun degetul pe grila triodei din PCL84 bazaie tare) m-am enervat si l-am pus deoparte, urmand sa-l mai bibilesc cand oi mai avea chef, cand o sa pun si doua-trei poze... :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări