Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

FM-AM radio cu lampi

mila

Postări Recomandate

Nu trebue, pune ECC-ul ca in schema australianului si PCL85(805) ca finala ca in schema care am arat-o mai sus.Nivelul de iesire din etajul cu superreactie e in mod normal peste 100-200mV deci se vor obtine pe iesire cam 0,5W buni.

Acum depinde de cat de aproape sunt posturile FM de locatia ta si cat de ecranat esti de alte cladiri pe anumite directii.

La mine ascult EuropaFM pe 106,3MHz sau RRA pe 101,2 fara probleme desi emit din Paltinis de la 22Km distanta in linie dreapta si pozitia mea nu e chiar favorabila.

Spor la lipit

Link spre comentariu

Postul cel mai apropiat FM de mine este Radio1 Bicaz, e cam la 1,5-2 km de mine, pe telefon il prind chiar si fara casti, al caror cablu e pe post de antena...se aude bine doar pe speaker, fara casti...apoi e RR Act si mai departe, Trinitas.

Care e schema australianului? Asta: Posted Image 

Eu ziceam sa-l fac pe ala din articolul in italiana...

Editat de Untold
Link spre comentariu

Asta

http://members.iinet.net.au/~cool386/new12at7/new12at7.html

Dar pune reglajul superreactiei ca la schema mea cu un potentiometru liniar de 10KOHm in catodul triodei.Merge perfect si cu ECC/PCC88, ECC85, mai slab cu ECC82 sau 6C4(2 buc) sau cu rusoacele 6H23P, 6H1P, 6H3P am incercat chiar 6H6P si a prins si asta 2 posturi deci cu sensibilitate scazuta :rade: dar a mers!

Cu 4 buc 6C4 faci tot radioul si arata frumos!Poti incerca pe partea radio si PC900

Trebue masa mare deci montajul trebue facut pe un  sasiu generos din aluminiu sau construit din cablaj lipit dar mare 200x300mm sau mai mult.

Eu am facut alimentarea filamentelor in DC separat de masa sasiu si decuplat la fiecare soclu cu condensatoare de 10nF la masa generala.

Soclu e prins cu 2 suruburi si piulite M4 din plastic si o mica garnitura de cauciuc...lampa e usor microfonica daca dai in difuzor :rade:

post-183775-0-54682600-1442061589_thumb.jpg

Editat de mila
Link spre comentariu

Progrese la radioul meu FM. 

Am montat soclurile pt lampi, trafurile, cond. variabil (de Selena, FM), o borna pt banana antenei, si redresarea+filtraj de 2x330uF/400V.

Bobina are 8 spire avand diametrul de 8mm, din CuEm de 1-1,2 mm diametru, n-am avut de 0,8 mm, sper ca nu va fi nicio problema.

Axele trafurilor de iesire si de alimentare sunt perpendiculare, daca va induce brum, am loc pt un ecran intre trafuri. Ele sunt lipite cu prenadez pe cate o bucata de cauciuc gros de 4mm lipit la randul lui de alucobondul bazei, oricum ele sunt stranse si nu bazaie niciunul.

Pe partea cealalta, am prins cu doua holtzsuruburi o bucata de cablaj imprimat mare aproape cat toata placa bazei, am uitat sa fac o poza si pe partea aia.

Soclurile sunt lipite cu fludor cu urechile de cablajul imprimat.

Ma gandesc totusi ca bobina e prea aproape de primul tub, in 10-15 min s-ar putea inclazi si dilata spirele si distanta dintre ele ceea ce va pricinui dezacordarea..o sa aflu si-o sa trantesc un paravan din ceva intre bobina si tub...

Sugestii sau reclamatii, in termen de 24 ore de la data prezentei... :rade:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Untold
Link spre comentariu

Nu stiu daca functioneaza cu tuburile rusesti miniatura se poate incerca

Dar...

http://www.datasheetarchive.com/dl/Scans-026/ScansUX8554.pdf

http://www.datasheetarchive.com/dl/Scans-008/Scans-00176477.pdf

la inceput in datasheet(pdf) la ambele lampi se aminteste de "low frequency voltage amplification" sau cam asa ceva :rade:

@untold bobina are prea multe spire si pasul e prea mic vezi si poza atasata de mine...bobina are 6spire si pasul e cam 2,5mm(se poate face si cu sarma de 1-1,2mm) in principiu cu cat sarma e mai groasa creste factorul de calitate dar trebue mai putine spire sau se mareste putin pasul.

In principiu aparatul fuge pe frecventa in primele 15-20minute pana se stabilizeaza lampa, daca pui bobina asa aproape va fi mai puternica influenta termica. eu am montat lampa pe o parte si bobina si condensatorul variabil pe partea opusa(pe partea cu soclu), asta duce si la fire mai scurte si o optimizare mai buna a montajului( la mine inca nu e cea mai optima asezare dar merge :rade: )

Felicitari, arata bine!

Editat de mila
Link spre comentariu

Eu ma gandeam sa fac schema italiana: Posted ImageAici scrie ca bobina are 8 spire, nu e problema, o pot scurta si mari distanta dintre spire oricand. Sa vad ce fac cu "deriva termica".

Am facut poza si cu "dosul" radioului, unde e cablajul imprimat pe care o sa lipesc piesele la fel ca Dvs, pe pinii tuburilor si la masa.

Posted Image

P.S. 6N16B si 6N17B nu cred ca merg in FM, pe AM insa merg, am facut eu un radio pe medii cu 6N16B si a mers binisor.

L.E. Acum am vazut: are 8 spire, pt 88-108 are 6 spire...mea culpa, o sa modific bobina..

post-221025-0-14413400-1442678341_thumb.jpg

Editat de Untold
Link spre comentariu

Eu ma gandeam sa fac schema italiana: Posted ImageAici scrie ca bobina are 8 spire, nu e problema, o pot scurta si mari distanta dintre spire oricand. Sa vad ce fac cu "deriva termica".

Am facut poza si cu "dosul" radioului, unde e cablajul imprimat pe care o sa lipesc piesele la fel ca Dvs, pe pinii tuburilor si la masa.

Posted Image

P.S. 6N16B si 6N17B nu cred ca merg in FM, pe AM insa merg, am facut eu un radio pe medii cu 6N16B si a mers binisor.

L.E. Acum am vazut: are 8 spire, pt 88-108 are 6 spire...mea culpa, o sa modific bobina..

in  schema italiana  cred ca e greseala cu r6  poate 470 k  , altfel nu ai nivel audio, parerea  mea 

Link spre comentariu

Din ce am construit pana acum socurile se comporta optim pentru gama FM daca au valoarea 10-15uH peste 15uH clar se inrautateste receptia iar sub 10 nu am incercat :rade:

Socurile le-am construit pe "aer" pe tuburi de 6mm care se dau la sucuri prin baruri sau pe inele de ferita FT37-43 bobinate cu sarma  CuEm 0.35-0.5mm.

Eu as pune C3 la valoarea 3,3-4,7pF

Editat de mila
Link spre comentariu

Aveti dreptate, R6 ar fi trebuit sa fie de 470K...multumesc pt corectie, nu observasem.

O sa incerc un PCL805, insa tensiunea mea de pe traf pt filamente e de 12,7V, pt PCL805 ar trebui 17,5V, deci alt traf...

Link spre comentariu

La 12,7V poti sa folosesti PCL86 ! :rade: Merge fara probleme la tensiunea aia.Unele datasheet spun 12.5V altele 13.5V eu le-am folosit ca atac la GU50 la 12,5V si au mers perfect.

Iese un radio parfum!

Atentie ca in schema italianului triodele sunt alimentate la 6,3V o fi stiind el de ce!?

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/010/e/ECC81.pdf

Vezi nota 1

Pentru ECC81 cauta variante europene si nu cele americane sau japoneze 12AT7 .Tuburile europene au filamentul rasucit si au zgomot mai mic.

Editat de mila
Link spre comentariu

La 12,7V poti sa folosesti PCL86 ! :rade: Merge fara probleme la tensiunea aia.Unele datasheet spun 12.5V altele 13.5V eu le-am folosit ca atac la GU50 la 12,5V si au mers perfect.

Iese un radio parfum!

Atentie ca in schema italianului triodele sunt alimentate la 6,3V o fi stiind el de ce!?

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/frank/sheets/010/e/ECC81.pdf

Vezi nota 1

Pentru ECC81 cauta variante europene si nu cele americane sau japoneze 12AT7 .Tuburile europene au filamentul rasucit si au zgomot mai mic.

ceva  detalii despre socurile de radiofrecventa , poate  vor si altii sa construiasca 

Link spre comentariu

Simplu 1m de sarma de 0.35mm(0.3-0.4mm) te duci la barul din colt ceri un suc cu gheata+ un Wembley :rade: ceri "pai mare...2 buc" si ajunge pentru multe bobine  de 10-15uH. Te intorci acasa si te pui in pat, pana a doua zi ca esti sub influenta alcoolului si poate nu mai numeri bine pana la 36-38 spire! :rade: Vezi att.Mai ai nevoie de un ac cu gamalie ca sa intepi tubuletul de supt pe unde intra si iese firul.La mine in colt tubuletul albastru are 6,ceva mm

Pentru FT37-43 se bobineaza 8sp CuEm 0,5 cu pas de 1,5mm se vede in att de mai sus.Ambele se comporta bine...poate nu iasa bine din prima...dar sucul cu Wembley e bun!(Wembley = gin)

Spor la construit

post-183775-0-08324600-1442738730_thumb.jpg

Editat de mila
Link spre comentariu

Multumesc pt indicatii si sugestia in constructia socurilor de RF.

Am ales varianta cu alimentarea filamentelor in serie (la 12,7V) pentru ca, pe infasurarea de 12,7V a trafului am curentul destul de mic, n-as vrea sa se incalzeasca.

Am observat ca alimentarea filamentelor din schema italianului este in alternativ si modul de conectare la masa, prin acel condensator.

Eu ma gandeam sa alimentez in cc filamentele si fiecare tub sa aiba filamentele decuplate la masa cu 3 condensatori: pe capete si la punctul lor comun (pinul9).

Nu am ECC81, am un E81CC, o sa incerc cu el, daca nu merge, pun PCC88 cu o rezistenta de 12-15 ohmi pe filament sa faca 7V din 12,7V.

Ar fost frumos sa am un PCL86 sa-l pot folosi la 12,7V, dar nu am. Am doar PCL805 si PCL84, daca ar merge vreunul la Ua mica, ar fi grozav.

Daca nu, las al doilea tub un ECC82 si pun un amplif micut cu LM356, am unul facut si merge brici la 12V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări