mila Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 (editat) Preliminar prezint acest radio: Este vorba despre partea FM care e realizata cu PCL200 lampa care pe partea "L" are panta 28! Partea trioda e clar foarte aproape de un 1/2 din ECC81(chiar si fizic) Partea AM cu PCF80(82) are ceva probleme din aliniere si ceva oscilatii ale detectorului dar care apar aleator si nu pe toata cursa condensatorului...deci asa cum am spus pe AM mai e de lucrat. In schimb partea FM merge brici, am facut multe montaje cu tranzistoare sau tuburi in FM dar acest radio e cel mai bun la categoria "Single tube FM radio with speaker output" Mai e si aici de optimizat in special transformatorul de iesire.PCL200 e usor, usor microfonica, e normal la un tub cu asa panta...deci nu va lacomiti sa mariti valoarea condensatorilor pe calea de semnal sau la decuplarea catozilor, atat lampa cat si difuzorul trebue montate "elastic" Deocamdata ceva poze si schema care poate suferi oarece modificari. Cum gasesc un aparat care sa faca o inregistrare decenta o sa postez si filmul cu un scan FM a posturilor din Sibiu PCL200 e lampa DECAL...Atentie Am vazut ca schema e cu rezolutie prea mica Editat Septembrie 2, 2015 de mila Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Excelent, mai ales partea de FM!! Am un PCH200 cu tot cu soclu, ar merge in loc de PCL200? Desi nu e noua, arata bine, nu afumata, nimic, in mod sigur este buna. As face acest radio doar pt partea de FM, pt AM il am pe cel cu 12J1L la 12V. Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Nu, nu merge sigur...cauta PCL200 secretul e partea pentoda care are panta foarte mare s=28mA/V Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 3, 2015 Partajează Postat Septembrie 3, 2015 Multumesc, o sa caut. Prin ce tv-uri functiona? Ca am pe cineva care mai are nijte junghiuri de tv-uri cu lampi dezmembrate... Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 3, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 3, 2015 (editat) Pai cred ca trebue sa cauti lampa noua(NOS sau NIB)...vezi ca sunt chiar aici pe forum pe la vanzari, pe de alta parte se gasesc noi la 6-7 dolari pe net. O fi el "Single lamp FM radio with speaker output" dar astfel de montaje sunt cu atat mai pretentioase la calitatea pieselor folosite si eu am ales din 7-8 buc 3 care sunt OK! De obicei cu cat mai putine componente cu atat calitatea lor conteaza mai mult si optimizarile dureaza...nimic in acest domeniu nu se face in 10min. Spor la construit Sunt convins ca montajul meu nu e cel mai bun dar eu sunt foarte multumit si va asigur pe cei care abordati montajul ca merge bine. Editat Septembrie 3, 2015 de mila Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 4, 2015 Partajează Postat Septembrie 4, 2015 Am scotocit prin lazile mele cu zestre si nu am gasit PCL200, in schimb am gasit 2 buc E80CF Zaerix cu pini auriti.m-am uitat in datasheet dar panta e mica, 6,2mA/V la pentoda, la trioda e 5mA/V...ramane sa dau ceva la schimb pe un PCL200 sau sa-mi cumpar una, cum ati spus. Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 4, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2015 (editat) Acest montaj e "single tube FM radio with speaker output" .Se pot construi variante chiar mai bune dar cu 2 tuburi de ex. PL802 lampa amplificatoare finala in montaj SE are panta aproape dubla, scoate fara probleme vreo 500mW curati si pe partea radio ECC81 montaj clasic o trioda amplificatoare RF cu grila la masa si a 2-a trioda etajul detector cu superreactie...eventual prima trioda se poate folosi si reflex in audio( experimentati va rog) http://www.r-type.org/pdfs/ecc81.pdf Pentru ECC81 atentie la alimentarea filamentului nota1 din pdf. http://www.r-type.org/pdfs/pl802.pdf http://members.iinet.net.au/~cool386/12at7/12at7.html Trebue numai sa bricolati cele 2 scheme O alta varianta interesanta e PCL86 + PCC88 sau chiar PCL82+ PCC88 Posibilitati sunt multiple si discutii pot fi la infinit. Sigur se vor gasi carcotasi cum ca PCL200 e lampa dubla in acelasi balon.............. Editat Septembrie 4, 2015 de mila Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 4, 2015 Partajează Postat Septembrie 4, 2015 (editat) Am asa: ECC81, PCC88, PCL84, ECL84, PCL805, doua triode din alea smechere, EC80 si inca doua ganganii simpatice foc de PC900 (toate astea smechere sunt de la Dvs.) Desi implica 2 tuburi folosite in loc de 1, m-as incumeta sa fac acest radio...am mai facut un FM cu PCC88 tot dupa schema Dvs si a functionat, am pus pe forum la acea vreme.. Partea de amplificare e usoara, m-as pricepe s-o bricolez, in schimb, partea FM cu dubla trioda PC88 sau ECC81 ma cam incurca.. Editat Septembrie 4, 2015 de Untold Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 4, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 4, 2015 (editat) PCL805 amplificator audio cu pentoda legata ca trioda si trioda ca preamp... parfum http://www.dmitrynizh.com/6f5p-set-impl.htm In rest la alegere PCC88 sau ECC81 au rezultate egale.Mie imi place mai mult PCC88 dar e chestie de gust.La fel ca finala audio se poate folosi PCL84 Nu are ce sa te incurce partea de RF, zau asa urmeaza schema postata mai sus ca merge 100%, mai citesti mai lipesti ,mai masori, mai intrebi Atentie la decuplarea filamentelor ! Asa cum am spus scheme infinite si posibilitati de discutie infinite! PC900 e o lampa interesanta in RF, in audio e neliniara asa ca ....lipsa. Do more with less. Radio is FUNdamental O seara buna Editat Septembrie 4, 2015 de mila Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 (editat) Am gasit o schema faina, cred ca merge bine. O sa folosesc PCC88 pt prima trioda, pentru a doua, ECC81, ca n-am 2 ECC81. Sau pot sa pun ECC82 in final si sa las filamentele pe 12,6V toate? As fi foarte tentat de asemenea, sa folosesc smecheria aia de PC900..oare ar merge sau e prea isteata pt jobul asta? Ce spuneti de schema de mai jos? Editat Septembrie 5, 2015 de Untold Link spre comentariu
Vizitator Julian Mihai Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 Mestere,cauta mai bine lampa ECC-85--este mult mai simplu si cred eficace ca schema.Bafta... Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 Multumesc de sugestie, am ECC85, o sa incerc cu ea prima data, desi primul radio FM cu tub pe care l-am facut si a mers din prima,a fost cu PCC88. Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 5, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 5, 2015 E(P)CC88 e peste ECC85, forte multi, chiar si eu am inlocuit in blocurile FM 85 cu 88 si rezultatele sunt audibile! Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 11, 2015 Partajează Postat Septembrie 11, 2015 (editat) M-am hotarat sa fac si eu un alt radio FM cu tuburi, este cel din schema de mai sus, cel cu doua duble triode, ECC81. Eu am E81CC, ECC85, PCC88 si ECC82, din atatea tuburi, or merge careva-mai ales PCC88-E81CC si de ce nu ECC85 al doilea tub. Imi cer scuze D-lui Mila ca postez in topicul D-sale si-i cer permisiunea sa postez aici progresul meu, dar n-am vrut sa deschid alt topic cu alt radio FM, cred ca mai sunt vreo 3 topice pe tema asta. Am cam toate piesele, inclusiv trafurile-de retea si de iesire, cond variabil, de aceea am inceput cu carcasa la care am inceput sa lucrez de ieri. Va fi din alucobond si mai jos pun cateva imagini cu ce vrea sa iasa. Dimensionarea carcasei am facut-o ochiometric dupa dimensiunea trafurilor pe care le-am si marcat pe sasiu. L.E. Daca se va auzi incet pe difuzor, ii voi adauga si-un etaj cu PCL805, sa vad daca traful de alimentare imi da suficient curent pt toate filamentele. Daca nu, mai pun un traf micut doar pt filamentul PCL805, spatiu am destul si oricum voi pune ecran intre traful(-rile) de alimentare si cel de iesire si restul montajului. Editat Septembrie 11, 2015 de Untold Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 11, 2015 Partajează Postat Septembrie 11, 2015 M-am mai gandit asupra schemei: as face doar partea de FM cu prima trioda (PCC88-ECC81), iar in final i-as pune un PCL805, ca-n schema data de dvs....ar fi suficient semnalul iesit din ECC81 pentru trioda din PCL805? Asa, fac economie de un tub, plus ca scap de un consum suplimentar pt anodica si filamente, mai ales... Ca, vorba aia, "Do more with less"! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum