Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Placa de baza>condensatori fierbinti

traianpop

Postări Recomandate

Ce anume determina supraincalzirea condensatorilor situati langa procesor, de pe o placa de baza?

''Masurati organoleptic, au in jur de 60 de grade, in timp ce radiatorul procesorului-aflat la cca 1cm distanta-are 45 de grade.

Placa de baza e functionala, ESR nu am sa masor condensatorii, sursa nu am desfacut-o/inlocuit-o sa vad rezultate.

Am zis ca cer parerea dumneavoastra, prima data.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• traianpop

4

• zal

4

• Spitfire

2

• Den

1

Top autori în acest subiect

Nu cred ca au 60 de grade.. nu poti sa-i atingi... Un riplu mare provoaca incalzire excesiva si uzare prematura a condensatorilor.

Daca placa de baza functioneaza...nu iti bate capul,racirea mosfetilor probabil ca se face doar prin cablaj,se transmite caldura la condensatori prin picioruse daca sunt aproape..Si de obicei sunt. 

Link spre comentariu

Nu cred ca au 60 de grade.. nu poti sa-i atingi... Un riplu mare provoaca incalzire excesiva si uzare prematura a condensatorilor.

Daca placa de baza functioneaza...nu iti bate capul,racirea mosfetilor probabil ca se face doar prin cablaj,se transmite caldura la condensatori prin picioruse daca sunt aproape..Si de obicei sunt. 

bine spus.

Link spre comentariu

Dl zal, asa e, am ''masurat'' organoleptic temperratura la marginea radiatorului, programul Everest mi-a aratat apoi 52 de grade.

Am si eu toleranta mea, o are si everestu' pe a lui. Da, radiatorul e bine uns si fixat.

Rx-Tx, aveti dreptate, componentele sunt foarte apropiate.

Spitfire, nu va contrazic, dar din lipsa de ESR, las condensatorii sa mai mearga asa.

Den, poate ca am exagerat spunand 60 de grade, ideea este ca sunt fierbinti. Si da, sunt aproape de mos-fet, destul de calzi si ei.

Deci...temperatura  mai mare poate afecta si functionarea sistemului de operare?

Excludem jocuri(poate, uneori, ceva joculete pe FB), excludem editare video, sau alte programe care au cerinte deosebite.

Configuratia placii este P4  3 Ghz, RAM 2GB, video ATI 128 Mb.

Link spre comentariu

Nu e tocmai normal să fie fierbinți, asta nu afectează momentan performanțele sistemului, dar va scădea drastic viața condensatorilor.Cred că ar trebui să-i înlocuiți pe toți cu unii noi.Se găsesc mai ieftin pe la Tehnoelectric decât prin magazinele obișnuite de electronice. Atenție la montare, am avut surpriza ca pe placa de bază polaritatea să fie notată invers (la un sistem Dell ) și cum nu m-am uitat când i-am dezlipit, la montare m-am luat după polaritatea marcată eronat pe placă.Bineînțeles că s-au umflat imediat, noroc cu soția că s-a sesizat că miroase ciudat în PC că dacă-l mai țineam un minut explodau  :rade:

Link spre comentariu

cu tot respectul o intrebare va rog

am vazut la citeva dispozitive condesatori electrolitici marcati din fabrica cu marker

de ce sunt marcati_au fost selectionati inainte de plantare

am intrebat 3 eletronisti si fiecare alt raspuns

va multumesc cu anticipatie pentru raspuns

o seara buna

Link spre comentariu

Configuratia placii este P4  3 Ghz, RAM 2GB, video ATI 128 Mb.

Ah, pai daca e Pentium 4 cu nucleu Prescott, acel procesor consuma pana la 103W, placa de baza e veche, socket 478, pe vremea aceea nu existau disponibili la pret rezonabil condensatori solizi, cu polimer, si la un consum de 80 amperi cat are procesorul acela, bietii condensatori e normal sa se incalzeasca...in plus procesorul e groaznic de depasit moral la ora actuala, merita facut breloc.

Link spre comentariu

Fara suparare, dar condensator "solid" nu inseamna neaparat condensator de calitate. Citisem pe un site rezultatele unor masuratori si cei solizi erau cam in balarii fata de niste condensatori clasici. 

Link spre comentariu

Parerea mea, atata timp cat nu sunt umflati nu incerca sa repari un lucru care merge

@bmwh548 e posibil ce spui tu, acum depinde ce asteapta fiecare, unii vor performanta, altii vor fiabilitate pe termen lung, sa le ai pe toate in unu singur, cam greu.... daca se poate si ieftin :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări