codrut Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Buna ziua,am o cunostinta care m-a rugat sa o ajut cu urmatoarea problema:. ,,Directorul tehnic ar dori rebobinarea unui transformator vechi aflat in incinta sosietatii deoarece dumnealui considera ca transformatorul actual este prea puternic. Acest calcul este necesar pentru a pune in balanta cheltuielile cu rebobinarea si pierderile cauzate de transformator. Transformatorul actual este de 6300KVA 20/6kv si se doreste rebobinarea unui trafo de 1600KVA (aluminiu) pentru a ajunge la 2000KVA (cupru). Problema este ca eu nu detin toate datele necesare si sper sa ma puteti ajuta. Parametri nominali ii gasiti in atasament. Datele de calcul: -luna iunie 2015 -Wa= 205213KWh -Wr= 1948KVarh Calculul trebuie facut la fiecare transformator in parte pentru 3 variante de incarcare, respectiv: 1000KVA, 1500KVA, 2000KVA.,, Este formulata corect cerinta?Sunt toate datele? Daca topicul nu se incadreaza la aceasta rubrica rog moderatorul sa-l mute. Multumesc! Link spre comentariu
flomar60 Postat Septembrie 2, 2015 Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Luati legatura cu societatea Electroputere Craiova , au un colectiv competent si va pot ajuta concret cu calculul si bobinarea efectiva a trafului...cautati pe net... Link spre comentariu
v67 Postat Septembrie 4, 2015 Partajează Postat Septembrie 4, 2015 Care este puterea instalată? Aveți consumatori care consumă energie reactivă excesiv?după ce stabiliți care este trafo care va aranjează vedeți ce consumuri suplimentare aveți care sunt cheltuelile suplimentare în cinci ani comparați cu prețul unui trafo nou sau costurile cu bobinajul numai bine Link spre comentariu
codrut Postat Septembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2015 Transformatorul actual este de 6300KVA,si as dori sa fac calculul pt bobinarea unui traf de 1600KVA,Dar nu stiu cum se fac aceste calcule. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 (editat) Pai e simplu, dumneavoastra vreti sa faceti dintr-un transformator puternic unul de 6 ori mai mic . Practic numarul de spire nu se modifica, deoarece miezul banuiesc ca ramane acelasi, se modofica doar sectiunile de conductori din principala si secundar. Eventual (din ce am inteles eu), daca aveti o anumita sectiune de aluminiu, calculati de cate ori se micsoreaza puterea, si puteti folosi acelasi raport si pentru sectiuni (in cazul acesta 1/6). Daca vreti sa folositi cupru, folositi o sectiune cu 1/3 mai mica decat cea nou obtinuta de aluminiu. Sper ca nu te-am incurcat, am incercat sa o fac mai babeste ca sa inteleaga tot omu'. Sincer nu prea vad rostul rebobinarii unui astfel de traf...daca e mare nu inseamna ca si consuma mai mult. Editat Septembrie 7, 2015 de daniel_88 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 @daniel_88 are dreptate.Ce are traful daca la el se leaga consumatori mai mici decit poate debita traful existent? Traful actual avind puterea de 6300KVA, va fi de aproximativ 3 ori mai putin solicitat,miezul se va incalzi mult mai putin, reducindu-se si pierderile prin caldura si in plus traful va avea o rezerva insemnata de putere in cazul in care se vor mai adauga in viitor si alti consumatori. Link spre comentariu
vera Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 Cred ca cel mai economic, este sa-l dai la schimb, pe unul mai mic (s-ar putea sa iei si o mica diferenta). Pt. aceasta, trebuie sa gasesti pe cineva care are nevoie de el (o alta firma, cei de la Electrica, etc.). Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 Eu nu am inteles daca se doreste rebobinarea aceluiasi transformator, sau se doreste rebobinarea unui alt transformator din aluminiu in cupru (1600KVA (aluminiu) pentru a ajunge la 2000KVA (cupru)). Daca se doreste rebobinarea primului transformator (cel de 6300KVA 20/6kv) trebuie avut in vedere o sursa alternativa de alimentare pe durata rebobinarii (citeva saptamini). Link spre comentariu
codrut Postat Septembrie 7, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 7, 2015 Problema este alta,cunostinta mea s-a angajat de aproximativ 2 luni la acea firma,si banuiesc ca este mai mult un test din partea sefului sa vada daca se descurca cu calculul si cu toate cerintele mai sus mentionate. Acum nu stiu dc sigur se va trece chiar la rebobinarea acelui traf,sau probabil trebuie sa traga ea concluziile ca nu consuma mai mult acest traf de 6300kva fata de traful de 1600kva Ideea este ca vrea sa stie efectiv cum se calculeaza toate aceste cerinte. Link spre comentariu
v67 Postat Septembrie 7, 2015 Partajează Postat Septembrie 7, 2015 calculul pleaca de la putere astfel se stabileste sectiunea miezului(e bine sa se stie date despre miezul magnetic) apoi puterea din primar se transfera in secundar ,se calculeaza sectiunea conductorului de bobinaj primar si secundar deci un TRAFOpoate fi bobinat cu conductor din cupru sau aluminiu dar puterea la aceeasi sectiune a miezului ramine neschimbata si inca ceva un TRAFO din20/04 nu se rebobineaza decit in ateliere specializate care au o fisa cu toate datele Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum