Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator phonic xp5000 clasa H step 3 se incinge

Postări Recomandate

Amplificatorul a venit penntru ca intra in protectie cateva fractiuni de canal. Propietarul sustine ca a picat in conditii normale de utilizare cu sarcina de 4 ohmi. Am depistat una din puntile redresoare era semi strapunsa, in sensul ca pe una din ramuri imi dadea cu 15v mai putin, am inlocuit puntea, toate bune si frumoase, amplificatorul aparent functioneaza perfect normal, debiteaza putere exact ca si canalul sanatos.

Problema e dupa aproximativ 20-30 de minute canalul se incinge pana intra in protectie indiferent daca are sau nu sarcina; Canalul sanatos, se mentine in 30-40C orice i-as face. Am masurat componentele 1 la 1 in montaj cu cele de pe canalul bun, totul pare sa fie identic. Ma gandeam sa decuplez cate o pereche de lm311 sa vad daca e din partea de putere sau din partea de step comand. Ce parere aveti, la ce sa ma uit? mai jos e manualul de service

http://www.bormuzik.com.tr/tayosis/userfiles/file/turkcekilavuzlar/xp5000_5100%20service.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Verifica si spune-mi ce tensiune ai la tranzistorii din partea de clasa AB si la PNP si la NPN, intre colector si emitor, fara semnal la intrare si fara sarcina conectata.

Link spre comentariu

Incearca sa pui VR1A (semireglabilul in scurt) pentru bias minim, si zi daca se mai incinge.

Q9 si Q22 lucreaza in clasa A, tre sa fie calzi dar nu sa friga sa se lipeasca pielea pe radiatorul lor.

Link spre comentariu

Masurati offsetul la iesire, ce valoare si ce semn are? Intr-adevar ar trebui pus pe osciloscop.Tensiunile de alimentare sunt simetrice ca valoare? Puteti incerca sa deconectati alimentarea de la modulele amplificatoare si sa masurati tensiunile in gol, apoi cu finalele conectate. De asemeni puteti incerca sa inseriati niste ampermetre pe rail-uri sa vedeti daca sunt diferente semnificative de consum. Spor!

Editat de elektronu85
Link spre comentariu

O chestie care s-ar putea intimpla si aici este ca unul dintre step up switchere sa ramina "agatat", etajul AB fiind in acest caz supravoltat.

Eu de aia am spus sa se faca un test simplu:

Incearca sa pui VR1A (semireglabilul in scurt) pentru bias minim, si zi daca se mai incinge.

Adica suntezi acel trimmer si lasi amplificatorul fara semnal audio pe intrare si fara sarcina, volum la minim.

Si masoara si scrie aici ce tensiune ai intre B si E la finalii Q3 si Q31, si zi-mi cite sute de milivolti ai acolo.

Link spre comentariu

B E =0.000v pe toti finalii,

tensinuea colector emitor a urcat undeva la 55v

Amplificatorul a mai suferit in trecut 2 reparatii spune omul la soundstil pe acelasi canal, o data a tinut jumatate de an si a doua oara un an

Pe osciloscop nu dau bani, electronica nu e o meserie din care sa poti duce un trai calumea, prefer sa schimb absolut toate componentele pana la ultima rezistenta, chiar daca e exces de zel si sa am liniste, cu carpeala nu ajungi departe + ca faci un deviz, omu plateste are pretentia la garantie, se intoarce iara inapoi si ajungi sa-i platesti tu la om reparatia, nu e suficient sa inlaturi efectul, trebuie inlaturata si cauza

Link spre comentariu

Degeaba schimbi toate componentele daca exista oscilatii.

Schimbarea componentelor nu garanteaza ca acele oscilatii vor disparea, chiar daca le schimbi pe toate, pt ca noile componente vor avea parametrii putin diferiti, si posibil chiar in cursul depanarii sa schimbi traseul unor fire care sa schimbe functionarea in sensul modificarii unor cuplaje "parazite".

Link spre comentariu

Abia schimbarea tuturor componentelor este o carpeala - de fapt, este culmea carpelii !

NICIODATA nu se repara asa un aparat; orice profesor de electronica aplicata face insatantaneu icter mecanic la auzul acestei idei

(am vazut personal cum s-a ingalbenit omul inainte de a se inrosi si a incepe sa tipe ...  :rade: )

Cauta un inginer care stie electronica la modul serios si roaga-l sa iti repare aparatul.

Link spre comentariu

treaba cu inginerul seamana cu un incident in care eram la o firma de calculatoare si un tip care isi cam dadea cu stangul in dreptul ii explica unui client ca reballingul e o tehnica speciala care se face numai la bucuresti cu brat robotizat si ca e scump, si ei dupa un paravan cu ghips carton distrugeau placi la greu cu suflanta de aer cald

Amplificatorul asta de 2 luni e defect, sunt al 3-lea om la care a ajuns. Cand a ajuns la mine, era functional dar intra in protectie, maine omul si-l ia fara un canal sa il foloseasca peste weekend.

Ce sa-i spun ca am vorbit cu inste ingineri pe forum care m-au pus sa ii scurcicuitez un semireglabil si acum nu se mai aprinde?

Pe client nu il intereseaza cat esti de destept si de profesionist, si ce eforturi depui sa il servesti sau ce diplome ai. El vine la tine cu o problema sa il scapi de ea nu sa ii mai faci inca una

Link spre comentariu

Pai acum a murit de tot sau ce?

Scurtcircuitarea acelui semireglabil da biasul la minim, nu are cum sa afecteze in negativ, decit ca pot aparea distosiuni de crossover (racordare) la nivele mici ale semnalului pina cind semnalul util deschide corect finalii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări