Untold Postat August 30, 2015 Partajează Postat August 30, 2015 Va salut. Am o curiozitate: de cand am aflat despre aceste ganganii, ma tot intreb daca a facut cineva de pe acest forum vreun preamplificator, amplificator cu aceste tubulete, fie el de casti sau de f mica putere? Ar fi super interesante niste scheme, realizari, etc, din cate stiu, inca se mai gasesc! Link spre comentariu
gauss Postat August 30, 2015 Partajează Postat August 30, 2015 (editat) Eu am facut . Nu de audio . Sant destinate " puterilor " mici ( mai corect semnalelor mici ... ) - nuvistoarele . Etaje de intrare in radio si instrumentatie in tehnica profesionala si militara , chiar si echipamente spatiale . Sant ( oarecum ) depasite . Ma rog , pentru cei ce au incredere si in semiconductori . In audio , stiu ca exista un magnetofon rusesc ce " beneficia " de asa ceva in primul etaj ... parca 6C53 , sau 6C51 ( modelul de nuvistor ) ... am sa caut schema , sper sa o gasesc . O posed ( am ? ... ) din vremea in care nu existau net si pdf - uri ... Am inteles ca ar mai fi si ceva microfoane cu preamplificator ( adaptor ) incorporat , vestice de data aceasta ... oarecum vintage ... Poate mai posteaza si useri mai avansati in audio . La mine domeniul se termina la ce am invatat prin scoli , ceva montaje mai exotice pentru un fost job si depanari de instrumentatie si " scule " de pe vremuri , cand un magnetofon " de firma " costa cat un apartament ... Editat August 30, 2015 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat August 31, 2015 Autor Partajează Postat August 31, 2015 Foarte interesant, ar fi excelent daca s-ar putea face un radio portabil (eventual hibrid) cu asa ceva... Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Destul de mult de lucru . Daca ar trebui sa fie portabil , trebuie asigurata anodica pentru nuvistor ( oare ... ? ) . Nu e chiar foarte simplu . Ideea e ca metoda si montajul practic prin care se intampla acest lucru trebuie sa fie " silentioase " electric . Altfel receptorul va avea scala plina de propriile semnale . Nuvistorul e un consumator relativ important , trebuie asigurata rezerva de energie pentru o functionare cat de cat " rezonabila " . Probabil acumulatori , mai mari sau mai mici . Asa , de amorul artei , se poate incerca orice . Nu vad rostul unui nuvistor decat daca se incearca performante de genul unui receptor de trafic , altfel ... , ori astea nu prea sant portabile . Macar din necesitatea unei antene ... care in undele metrice e mare ... teoria nu prea merge fentata . Ar mai fi multe de spus . Dar cred ca sant deja off - topic , zona radio ar fi mai potrivita . Putem continua discutia pe un nou topic , in o arie mai potrivita . Userii de la audio pot fi vehementi , si au dreptate . Sectiunea este " audio pe tuburi " ... Editat August 31, 2015 de gauss 1 Link spre comentariu
Untold Postat August 31, 2015 Autor Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Asa este, cand am deschis topicul ma gandeam la un preamplificator sau amplificator cu aceste nuvistoare. Ulterior, mi-a venit ideea cu radio. Rog un moderator sa mute acest topic la sectiunea Radio Antic. Multumesc. Editat August 31, 2015 de Untold Link spre comentariu
zal Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Ehe, şi cînd mă gîndesc că est germanii de la unul din institutele RFT lucrau la lămpile smd la sfîrşitul anilor 80... noroc cu democraţia că n-am mai apucat să le vedem în practică. Editat August 31, 2015 de zal Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Am facut pe vremuri un preamplif RF cascod cu ceva nuvistoare rusesti 6C51 si 6C52 ( am gresit eu cu 62) , stiu ca erau dedicate montajului , unu era cel de intrare si altul cel de iesire. Pina in 28Mhz au mers excelent dar nu era nici o deosebire fata de acelasi cascod realizat cu E88CC. Avantajul sesizat era doar de consum redus si gabarit ceva mai mic. Grig Editat August 31, 2015 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Desigur ... numai ca in unele " locuri " , figurat vorbind , E88CC n - ar fi rezistat . Nuvistoarele sant tuburi gandite pentru anumite conditii vitrege . Faptul ca sant mici si metalice ... e doar o consecinta . Intre timp , s - a vazut ca dau rezultate foarte bune si in aplicatii relativ comune . Relativ des le - am gasit in niste sonde de osciloscop , rusesti ... in afara de aplicatiile " cu stea " . Ca fapt divers , n - am intalnit defecte ... nici catastrofic , nici de uzura ... Americanii ( RCA ) sa " traiasca " , dupa 1 an au aparut si cele rusesti ( ma rog , sovietice ) . Doamne , ce mai seamana ... Editat August 31, 2015 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat August 31, 2015 Autor Partajează Postat August 31, 2015 Se stie ca rusii au furat tehnologie decand is ei..ma gandeam ca exista o schema functionala cu greierasi care inca se mai gasesc. Un preu de linie cu asa ceva ar fi asta: luat de aici. Internetul abunda de scheme cu nuvistoare... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 In zona de radioamatori rezista ff bine E88CC, in fapt la ala am si ramas pentru o scurta perioada de tinp pina la 40673 si 3N200. Pina la urma s`a renuntat si la alea in favoarea tuburilor cu "bare" . Vezi R130 . Mai erau pe intrarea osciloscoapelor , in cele polonezae , OS 151 parca se chema erau unele sertare cu intrare pe nuvistoare. Ulterior le`au tranzistorizat. Parca si Tesla BM464 ?? sau ceva asemanator aveau nuvistoare pe intrare. Grig Link spre comentariu
gauss Postat August 31, 2015 Partajează Postat August 31, 2015 Da ... n - am zis ca E88CC nu rezista la radioamatori . E un tub profesional . Mai am si acum Mullard si Zaerix , cu picioare aurite . Am vazut amplificatoare colective de antena cu acest tub care au functionat ireprosabil mai mult de 20 de ani , alimentate non - stop . Au fost macelarite cu ocazia tentativelor de Tv DX , in anii dinainte de ' 89 . De asemenea , in niste inregistratoare ... Se schimbau tuburile si mai des de 2 ani , fiindca aveau " uzura " . De fapt , de multe ori nici inregistratorul nu era defect , ci doar meseriasi neglijenti sau mai putin instruiti si dedicati ... In fine , mie mi - a prins bine . Tuburi gandite sa tina o lunga perioada si care au fost folosite sub o zecime din durata lor de " viata " sant " rodate " si au parametrii stabilizati . Ca atare , le - am salvat de tomberon , pentru " colectie " . Incolo , parca vad si parcursul meu ... Eu am avut si o perioada cu CF 300 ... Despre tuburile creion ( una dintre denumirile " comerciale " ) , ce sa zic ... Le - am avut multi ani in fata ochilor . Nu la R ... Asa a fost job - ul . Altminteri , o realizare remarcabila , cu foarte multe bune si ceva rele , la fel de mari ... Se incadra in modul de a rezolva niste probleme , fara acces la tehnologia vestica , nu neaparat mult mai buna , doar cu alte baze tehnologice si alta abordare . In fine ... istorii . Pana la urma , construieste cineva oarece montaj cu nuvistori ? ... Mie mi - e cam lene ... sa nu zic motivele de fapt ! Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 1, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2015 (editat) Eu as construi preul de linie de mai sus, eventual doua cu o retea de corectie intercalata...daca as avea nuvistoare. Dar n-am nici de "samanta" macar... (ori un radio cu DL96 ) P.S. "Mullard" e marca olandeza? Editat Septembrie 1, 2015 de Untold Link spre comentariu
zal Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Păi, făcea parte din concernul Philips, alături de multe alte firme cu fabrici răspîndite din SUA pînă în India. Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 (editat) D - le Untold ... dati - mi pe mail adresa dvs . Mail - ul meu este [email protected] . Am plantat asta - primavara niste seminte timpurii de tuburi la baterie , nemtesti ( aia cu steaua in suflet ... bagata cu forta ! ) . Poate or fi rodit ceva ... dar din dar se face raiul . DL96 e o pentoda finala audio , cu filament dublu inseriat . Mi - amintesc ca am incropit un receptor O - V - 1 , cu reactie ECO , cu acest tub . Ca antena foloseam pe cea de TV ... si totusi era sensibil si selectiv . Bobine schimbatoare , in culoturi de tuburi de ebonita , pe care le - am sacrificat fara mila ( tuburile ... ) . Cred ca erau 6P3 ... Aveam un soclu octal de calit , pentru bobine , heptal mic pentru tub , tot calit , variabil cu aer ... ma rog , tot ce citisem si eu . Adunate toate cu multe peripetii ... eram pustan , aproape copil , nu ma baga nimeni in seama ... doar parintii , care erau contra ... trebuiau note bune la scoala . Acelea oricum veneau ... Alimentare 1,5V din pila R20 , anodica 3 baterii patrate inseriate . Am muncit la sasiul de aluminiu ... facut dintr - o cutie pentru pastrarea alimentelor, de voiaj . A iesit un ceva , de care eram foarte mandru ... ce m - a scos din " anonimat " era o pereche de casti 2 X 2200 ohmi , ca noi ... De unde sa stiu ca peste ani mi se va " acri " de lampi ? Schimbam cateva sute la o reparatie capitala ... Catometru , imperecheri , permutarea pe diferite pozitii in scheme , pentru zgomot cat mai mic , voblerul , milivoltmetrul cu sonda ... atunci m - am indragostit de GU - 50 , era folosita ( printre altele ... ) ca modulatoare ... Nu mai scriu , ca e dimineata si am de munca ... nostalgia e pentru mine un anestezic . P .S . - are cineva " Cartea radioamatorului " , prima editie ? Cea format mic si groasa ... sper sa nu fi gresit la denumire ! As plati pentru un scan ... P .P .S . - poate se muta topicul ?... nu vreau sa abuzez de rabdarea colegilor " audio " ... Editat Septembrie 1, 2015 de gauss Link spre comentariu
Untold Postat Septembrie 1, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Multumesc, v-am trimis e-mail. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum