Vizitator Postat August 27, 2015 Partajează Postat August 27, 2015 Bun, si eu cind testez in sinus pur pe dummy load la 99% din Pmax, cum se considera? Dc, 100 msec, 1 sec sau, evident dependent de frecventa cu timp egal de on off (fiecare semiperioada)? Daca am +/- 110Vcc alimentare si 75vrms/4 ohm la iesire, sinus curat neclipped? Link spre comentariu
Patefon Postat August 27, 2015 Partajează Postat August 27, 2015 Sarcina rezistiva. Nu iese din SOA nici batut. Poti sa consideri ce curba doresti. [EDIT] Practic finalul lucreaza pe dreapta numita "Sarcina Rezistiva" de la zero curent (cat timp conduce tranzistorul complementar) pana la curent maxim (Tensiunea de alimentare minus ce cade pe tranzistor minus ce cade pe rezitorul din emitor impartit la sarcina si apoi totul impartit la cati finali preiau munca). Problemele incep cand curentul si tensiunea nu mai sunt in faza. Daca sarcina ta este o bobina care la frecventa de lucru genereaza o reactanta de 2 ohmi iar resistenta sarmei efective este si ea de 2 ohmi atunci cele doua componente se insumeaza vectorial. Reactanta bobinei defazeaza curentul de tensiune cu 90 de grade (se reprezinta ca un vector cu sageata in jos pe axa Y de 2 unitati) Rezistenta pura a sarmei de bobinaj nu introduce defazare (se reprezinta ca un vector pe axa X cu sageata spre dreapta de doua unitati) Cand calculam rezultanta (cu formula lui Pitagora) vectorul rezultant este la 45 de grade cu nasul in jos. Inseamna ca ai o impedanta de Radical (2*2+2*2)=Radical din 8 = 2.82 si o defazare de 45 de grade. Asta inseamna ce desi tranzistorul tau a coborat deja tensiunea la sfertul tensiunii de alimentare curentul care il strabate este ca si cand ai avea curentul maxim pe o sarcina rezistiva echivalenta. Adica ai pe el 25V si I=100V/2.82=35.4A. Ai un moment scurt in care finalii suporta 885W. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 27, 2015 Partajează Postat August 27, 2015 Bun, atunci cum explici filmarea asta, unde exista doar o singura pereche de finali MJL21193-MJL21194 (SOA 2,25A/80V/1sec), alimentati la +/- 85Vcc deci SOA ceva la 2,1x A/85Vce/1Sec, cind la iesire direct pe boxa de 4 ohm (3,6 ohm in DC) am 51,7Vrms si peste 11A curent prin sarcina, adica cam 5,5A rms per final? Si ma joc si cu frecventa de la 40Hz catre 20Hz, deci defazarea este undeva la gara de nord... Iar etajul final NU are montata limitarea SOA (in circuit este doar fizic pusa dar inchisa, altfel apareau limitari inainte de clipping), in acest test... Iata placa inainte de teste si dupa teste, se observa rezistentele din emitoare cele de 220mOhm, ca s-au facut maronii de la cit s-au incins iar tranzistorii nu au spus nici "circ", desi teoretic si practic m-am dus 2xSOA... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 Sharky, nu ai inteles ce am vrut sa spun, eu am pus un rezultat unde am testat de exemplu un amplificator pe boxa adica un amplificator gen subwoofer, pus sa lucreze pe difuzor adica comportamentul real world. Tensiunea de intrare a fost constanta pentru cei 51Vrms la iesire si in medie la frecventa de 40Hz cu care am inceput testul am avut circa 9,x A, scazind frecventa catre 20Hz la acelasi nivel de 51 Vrms curentul a crescut spre 13,x A. Eu nu ma omor cu calcule, nu folosesc excel, intrebarea era simpla, cum de au rezistat fara probleme finalii la acea alimentare in teste prelungite de ordinul minutelor bune? Tu poti explica de ce nu au crapat?Mercic. Link spre comentariu
ratza Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 SOA e determinată de producător, fiind zona garantată de funcţionare fără defecte, în condiţiile explicate în datasheet. Tranzistorii rezistă mai mult, dar li se scurtează viaţa. Link spre comentariu
Sharky Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 Am despartit posturile. Putem discuta aici despre calcule si experimente practice cu privire la disipare si la SOA declarat de producator. Leco, care era disiparea pe final din punctul tau de vedere? Din ce ai scris nici nu prea se poate calcula cu exactitate, doar estimari cu eroare f mare. Defazajul putea fi zero sau de ce nu 90, la fel variaza si disiparea. Da-ne o masuratoare de impedanta a boxei folosite si noi te ajutam sa bagam datele in excel si o sa vezi cam prin ce zona se invartea etajul final. Daca nu te omori cu calculele, de ce ne mai intrebi pe noi? Vezi si tu ca n-o crapat cat ai facut testul. Noi ce mai vrei sa iti spunem? O observatie: Daca ai 11A RMS prin sarcina, printr-un final ai o medie de 7.7A RMS, nu ai jumatate, cand semnalul este sinusoidal! La dreptunghiular ar fi mers cu jumi-juma. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 Din pacate nu mai am acea incinta, testul are citiva ani vechime...Eram doar curios; si la 7,5Arms si 85Vcc pe rail, tranzistorul este bine inafara zonei SOA... Eu as vrea sa se lamureasca de exemplu ca in pdf unde SOA este data la 80Vce si 2,25A Ic, cum au ajuns ei la acei 80Vce, adica tranzistorul sa fie alimentat la 80Vcc si prin el sa treaca acel curent de 2,25A pentru o secunda sau tranzistorul sa fie in semiconductie ( ca de exemplu bias) si sa avem caderea de tensiune E-C de 80V Si un curent de colector de 2,25A? Link spre comentariu
modoran Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 @Leco, pai ai 7,5A atat prin tranzistor, cat si prin sarcina, dar caderea de tensiune pe jonctiunea CE nu este 85v, ci se scade tensiunea care este la bornele sarcinii. Link spre comentariu
sesebe Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 ........................................................................................... Eu as vrea sa se lamureasca de exemplu ca in pdf unde SOA este data la 80Vce si 2,25A Ic, cum au ajuns ei la acei 80Vce, adica tranzistorul sa fie alimentat la 80Vcc si prin el sa treaca acel curent de 2,25A pentru o secunda sau tranzistorul sa fie in semiconductie ( ca de exemplu bias) si sa avem caderea de tensiune E-C de 80V Si un curent de colector de 2,25A? Care-i diferenta intre cele doua cazuri (inafara timpului evident)? Nu poti avea 80V C-E si conductie completa (saturatie).... (unii ar spune ca da dar ar exploda instant.....). In functie de ceea ce se vrea masurat, circuite externe ale setupului aleg modul de polarizare al tranzistorului (curenti si tensiuni pe fiecare terminal) in asa fel in cit sa se obtina rezultatul dorit. Trasarea caracteristicii de SOA nu se face cu semnal sinusoidal la fel cum nici Rth nu se masoara cu semnal sinusoidal (poate am inteles eu gresit?!?) . De fapt nu inteleg prea bine intrebarea ca poate as putea sa dau un raspuns mai apropiat de ceea ce vrei tu sa afli defapt. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 @Leco, pai ai 7,5A atat prin tranzistor, cat si prin sarcina, dar caderea de tensiune pe jonctiunea CE nu este 85v, ci se scade tensiunea care este la bornele sarcinii.Nu exista jonctiune CE ci numai BE si BC. Link spre comentariu
Marian Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 Leco, referitor la testul tau mentionat AICI, finalii totusi nu erau in afara SOA, cu 51,7Vrms pe sarcina, ai varfuri de 73V, iti mai raman 12V pe finali, la care tensiune conform pdf te poti duce pana la peste 10A si tot ramai in interiorul curbei SOA ( as estima chiar pe la 15A ), tu ai insa undeva spre 6Arms, deci mult sub limita. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 Marian, daca te vei uita atent, am plecat de la tensiune pe sarcina zero, crescind usor pina la pmax sub clipping, Treaba este interesanta acolo unde sinusoida trece pein zero, adica din conductie in blocat, acolo sint fenomene interesante, cind sarcina are tensiune electromotoare inversa fata de ce a primit, iar tranzistorul "vede" intre C si E , alimentarea pozitiva peste care se suprapune TEM inversa a difuzorului. Miticamy, da, m-am exprimat gresit, dar ideea era intre conexiunea colector-emitor. Sesebe, am scris SEMI conductie, nu conductie. Link spre comentariu
Marian Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 Si care este curentul prin tranzistor fix in momentul in care sinusoida se afla pe trecerea in 0? PS: Unui amplificator cu DF bun i se cam falfaie de TEM a sarcinii, tocmai asta e ideea, stii... Link spre comentariu
Vizitator Postat August 28, 2015 Partajează Postat August 28, 2015 Nu prea i se filfie decit teoretic, practic, am avut la reparat un amplificator cu DF4000 care a fost "omorit" de 2 difuzoare de 8 ohm, inseriate (16 ohm pe out) pe bass. Pe 2 ohmi, nu avea greturi, insa pe 16 ohmi, a cedat... Cum explici asta? In fine, hai sa nu deviem prea mult. Teoretic ar trebui sa ramina numai biasul la trecerea prin zero, practic, se mai intimpla ceva. Inccearca sa te gindesti ce se intimpla in fractiunea de secunda in care sa zicem, ai tensiune mare la iesire, difuzorul de bass avind excursie mare a membranei, si apare un mute instant, difuzorul are o inertie mecanica mai mare decit un mutting (aproape instant). Asa a murit acel amplificator, dj-ul se juca cu cue pe un pasaj de bass, si scula a facut poc. Amplificator de firma, 3000+ usd, boxe asemeni de bass, de firma (Ev). Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 29, 2015 Partajează Postat August 29, 2015 Incintele de bas aveau filtre sau mergea cu crossover activ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum