Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificari videoproiectoare - surse alternative de lumina + ceva notiuni despre tehnologiile folosite in videoproiectoare

matzah

Postări Recomandate

Salutari,

Deoarece am mai fost intrebat in ultimele luni, am postat un filmulet referitor la cum am modificat unul din proiectoarele mele. De asemeni incerc sa prezint si diverse probleme ce apar in aceste situatii si cam cum s-ar putea rezolva.

In acest filmulet, descriu probleme specifice legate de proiectoare DLP, urmand mai apoi un filmulet aferent proiectoarelor 3LCD.

Desi nu sunt domeniul meu de activitate, m-am tot regasit in ultimii ani jucandu-ma cu proietoare stricate de pe alde olx si incerc sa-i ajut si pe altii din ce am invatat pe parcursul acestui timp.

Proiectorul din film a iesit din faza de testare, urmand sa aplic cateva mici imbunatatiri si cosmetizari interioare.

Putem schimba informatii sau pareri despre aceste modificari in general sau cai alternative pentru a proiecta pe bani putini (acest proiector a costat 80 lei iar becul hid + balastul sau le-am primit pe moca, deci n-am ce sa cer mai mult la banii astia).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• matzah

14

• Mihai85

14

• Dxxx

12

• aygun

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Si eu am modificat o carca de proiectoare . Tot ce trebuie sa faci este sa scurcirtcuitezi niste optocuploare si apoi poti pune orice fel de HID sau LED.

Ca sa pastrez oglinda de focalizare mergeamla un nene la o sticlarie in Constanta care imi dadea cu freza gaura in locul in care era HID-ul vechi ca sa pot pozitiona un HID auto dupa ce ii faceam focalizarea .

Apoi , bagam lampa in proiector.

La unele am pus LED-uri de 50 - 100W.

Merg siin ziua de azi ireprosabil.

Siteul de unde va puteti inspira este :

http://www.allinbox.com/DIY_AUDVID/DIY_AUDVID.php

Aici gasiti si cum se face bypass la optocuploare.

Link spre comentariu

Alinbox si mai vechiul lumenslab erau mine de aur pentru cine face asa ceva. Ideea de baza e cam aceasi la toate proiectoarele, cu unele exceptii scarboase. 

Un bec h7 hid incape in majoritatea focarelor osram fara frezare. Eu taiam catodul si il treceam pe langa focar, gen videoclipul meu. Nu incape altfel. Oricum nu cunosteam echivalentul galatean de nene cu sticle.

Cate ore scoti dintr-un hid auto? Eu inca sunt pe primul bec.

Link spre comentariu

Depinde de caitatea HID-ului. O medie ar fi cam 3000 - 4000 ore .

La LED deja creste exponential.

Ajungi , daca ii dai toate conditiile si la 20.000 ore .

Pica cipul DLP si nu pica LED-ul .

Stii la ce ma refer.

Am unele cu LED de 50W care merg de vreo 4 ani fara intrerupere in ceva club si uul la o sala auto.

Astia le gasisera in pod , eroare de lampa defecta si le-am modificat.

Ma bate gandul sa imi fac propriul proiector stau si vanez lentile fresnell de la retroproiectoare.

TV-uri cu retroproiector.

Faci o lupa de toata frumusetea.

Link spre comentariu

Exact asta e intentia mea. Lentile fresnel se gasesc pe ebay dar e la nimereala pentru ca ori nu stii distantele lor focale ori mergi la noroc si adaptezi constructia la lentilele cumparate. Nu am cumparat asa ceva si nici nu stiu cat de bune sunt astea de pe ebay. 

Era varianta cu retroproiectorul dar e prea voluminos si prea multa lumina scapa aiurea. As merge pe diy, un neam de folded optics design, cum s-ar zice. Ca lcd iau in calcul un display de telefon culmea, au acea banda intr-o singura parte, au rezolutii destul de mari (pot lua un htc m7 tavalit la bani putini- full hd) si fiind mici, aceste display-uri pot fi iluminate uniform relativ usor. Plus ca folosind mataraia telefonului ai si un player video si alte functii bonus. Filmele pot fi incarcate pe stick, usb otg.

Ramane doar separarea lcd-urilor de backlight si eventual si touchscreen dar se poate si asta. Am un display de lg g3 cu care ma joc acum sa vad cam cum s-ar comporta. 

Link spre comentariu

Problema cu FullHD-ul e destul de ciudata. Eu nu am vazut , Inca , un telefon cu rezolutie FullHD (1980 x 1080 ) la un pret decent.

Majoritatea au display IPS OLED si sunt Extrem de fragile. Crede-ma and zic asta deoarece am schimbat destule touchscreen-uri la telefoane cu displayul si touchscreenul lipite.

Sa vezi bataie de cap cand te apuci sa tai adezivul . Daca ai ciupit intr-un loc displayul , aleluia.

Multe telefoane de top , au displaiul lipit de touchscreen iar displayul la randul sau e prins cu adeziv de carcasa din antimoniu.

Nu e chiar atat de simplu.

Exemplu , AllView P7 Extreme ( unul din telefoanele mai ieftine ) are rezolutia display 1280 x 720 pixeli si costa vreo 877 RON.

Samsung Galaxy-ul S5 este FullHD dar si pretul de 1800 RON nu prea e asa ieftin.

Mai bine , in banii aia iti iei un Proiector LED ,cu trei leduri de vreo 30W bucata R , G,  B .Been there done that.

Nu mai retin exact modelul dar aratau exact asa.

Posted Image

Gasesti pe youtube filmulete de realizari cu PhlatLight. Unele cu doar 10W.

Link spre comentariu

Phlatlight-urile lui luminous devices sunt intr-adevar cele mai bune solutii la modificari. Am vrut sa fac un bloc optic intreg la un proiector 3lcd cu asa ceva insa farnel sau mouser (cine le avea atunci) le vindea cam scump. Erau vreo 30 euro pe bucata, fara lentilele lor, fara transport.Referitor la telefoane, vanez olx-ul dupa chestii deastea. Candidatii mei sunt htc m7 si xperia z (primul). Ambele sunt full hd, au panouri lcd si nu amoled si se pot gasi tavalite sau cu sticla sparta (dar modulul lcd intact) undeva in 200-300 lei. Am separat display-uri cu succes folosind o statie de aer cald si carti de joc plasticate. Mai greu mi s-a parut eliminarea adezivului dintre lcd si touchscreen.In fine, in cel mai rau caz un service gsm cat de cat serios are o statie de separare pentru lcd-uri. Aia preincalzeste ecranul si trece cu un fir de molibden printre straturi si separa lcd-ul de touchscreen.

Editat de matzah
Link spre comentariu

Poate cu Xperia Z sa ai o sansa insa si ala are ecranul lipit de touchscreen. Un ecran cu touchscreen de Xperia Z este 346 RON.

Pai ori este M7 cum ai zis in ceva postare anterioara ori este One .

One are S-LCD3 . Este alta mancare de peste .

Dar si la asta e aceeasi mancare de peste .

Displayul e lipit de touch screen.

Link spre comentariu

M7 (m8, m9) sunt versiuni ale seriei one. One m7 sau cum se numea comercial atunci doar "htc one" sunt unul si aceasi chestie. A fost o intentie a htc ca initial m7 sa se produca cu panouri amoled auo optronics insa fabrica avea yeald prea mic. Asa ca toate one-urile m7 s-au facut apoi cu s-lcd-uri. Sunt cateva site-uri care inca raporteaza specificatiile modelului dupa leak-urile initiale. Nu am vazut m7 cu amoled, nu stiu sa fi ajunse prin public acele versiuni.In fine, cam toate smartphone-urile moderne (astea full hd cel putin) exceptand unele chinezarii au ecranul laminat folosind acel adeziv tratat cu uv, deci e aceasi mancare de peste orice ecran folosesc.

Editat de matzah
Link spre comentariu

Corect insa e prea mare chinul. Eu as cumpara unul de-a gata ca gasesti pe amazon si e-bay garla.

Telefonul , optica , sursa de lumina , sa nu uitam timpul tau , cuantificate tot la unul LED ajung .

In 1000 RON gasesti televizor de 101 cm diagonala , fara atatea complicatii.

Pentru dormitor mi-am luat unul de 82cm FullHD si cumedia layer. Suporta .mkv-uri high profile si merge brici pe continut HD.

Am preferat in loc de SMART unul simplu deoarece am pus Raspberry Pi cu OSMC pe el , si absolut totul merge brici.

Nici nu ai nevoie de altul mai mare.

Intrebarea e cum rezolvi problema stand-by-ului la telefonul modificat in proiector si cea a caldurii pe display.

Mai sunt ceva proiectoare video ce folosesc diode Laser in  loc de LED.

http://www.amazon.com/SK-Telecom-Smart-Laser-Projector/dp/B011VZMKHS/

Link spre comentariu

Chestia e ca sunt maniac dupa ecranele mari. Am deja un lcd de 101 in dormitor si e la mai putin de un metru de pat. De asemeni, am si cateva proiectoare prin casa, unul cu lampa originala fiind tinut pentru "zile bune".

Problema cu proiectoarele cu led cat de cat accesibile este luminozitatea. Le bati lejer in regim diy, sunt si destui care au facut-o. Majoritatea de pe piata sunt din gama pico proiectoarelor, dracii mici, gen 60-100 lumeni maaxim. Deja scot asta si cu proiectorul din clipul de mai sus. E un singur model de care stiu, Optoma il face care ajunge pe la 500 lumeni, dar este 720p si e o caruta de bani. In rest sunt multe chinezarii led pe ebay care sunt facute exact gen design-urile DIY de pe lumenslab. Cu exceptia ca folosesc panouri lcd de toata jena, gen 800x480 nativ in cel mai optimist caz. Toate sunt vandute ca "Full HD" au intrari hdmi si suporta o gramada de minuni dar efectiv nu intelegi nimic dintr-o pagina web cu text afisata pe un asemeni proiector.

La laser aceasi problema, luminozitatea scazuta. A scos casio candva un hibrid cu laser+led care a fost singura alternativa cat de cat viabila ca luminozitate. Folosea vreo 24 diode de 1.5-2w bucata. Era o monstrozitate, se vand uneori pe ebay pentru colectat diodele laser din ele, dar si asa sunt foarte scumpe. Restul sunt diverse jucarii LCOS sau DLP  care scot cateva zeci de lumeni.

Daca vrei full hd in regim de 3-4 metri diagnola cum visez eu, tv-urile pica din start, iar proiectoarele comerciale sunt penibil de scumpe inca. Nu se renteaza sa iei proiectoare sh si sa le modifici daca vrei sa scoti diagonale de genul asta in conditii ok de vizibilitate. Ar trebui o lampa HID de vreo 150-250w care are un balast cat proiectorul de mare, sau efectiv alte carpeli pentru a face lampa asta sa mearga cu balastul original. Apoi toate taraseniile cu focalizarea si colimarea luminii. Ajunge sa fie mai simplu sa pleci DIY, iti faci un bloc optic cu deschidere mai mare, poti lucra cu surse luminoase de care doresti si deseori obtii rezultate mai bune.

Editat de matzah
Link spre comentariu

De asta ce zici ?

LED Video Projector
Interactive Whiteboard Mode
Up to 180 Inch Wide Projection
2000:1 Contrast
3000 ANSI Lumens
Built-in TV Receiver
2x HDMI Ports

Manufacturer Specifications

General
Lens Adjustment: Manual
Keystone Correction: Vertical: +/-15 Degree
Built-in Speaker: 2x 1.5 Watt Audio Output
Displayable Colors: 1.67 Billion
Offset: 114 Percent
3D Projection: Red/Blue Or Red/Green
Interactive Whiteboard
Video System: NTSC, PAL, SECAM, SDTV (480i), EDTV (480p), HDTV (720p, 1080i/p)
Lamp Usage Time: 20000 Hours
Power Source: Power Adapter
Power Supply: AC Input 100-240V
Power Consumption: 90W
Languages: English, German, French, Spanish, Portuguese, Italian, Russian, Arabic, Chinese

Projection
Contrast: 2000:1
Luminance: 3000 ANSI Lumens
Resolution: 1280x800 (Native), 1920x1200 (Supported)
Projection Distance: 1.5 - 8 Meters
Lamp: 200W LED Lamp
Projecting Image Size: 50 - 180 Inches
Aspect Ratio: 4:3 / 16:9 Native

Ports
2x USB Port
2x HDMI Port
VGA Port
TV Tuner IN
YPrPB IN
L/R Audio IN
L/R Audio OUT

Asta la fel , si nu e nici foarte scump :

http://www.amazon.co.uk/3000-Lumens-Native-1280-Projector-black/dp/B00CWSZDMS

Mai e si asta :

http://www.amazon.com/HD-LED-Projector-Dream-1280x768/dp/B00CH22WNW

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări