Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Protectie SMPS 24V 4,8A


Vizitator victor ponta

Postări Recomandate

Vizitator victor ponta

Cum pot proteja iesirea la o sursa SMPS 24V 4,8A astfel incat sa nu ma trezesc cu alta tensiune decat cea specificata, in sensul de mai mare.

Sursa este capsulata si nu trebuie desfacuta. Posibil sa aibe si ceva protectie din proiectare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • UDAR

    5

  • ratza

    2

  • modoran

    1

  • giongiu

    1

Top autori în acest subiect

Sursele vechi de calculatoare aveau protectie cu tiristor pe iesire comandat de un comparator cu histerezis. Puneau sursa in scurt dar aceasta avea verificata protectia la supracurent.Cele din anii 70 pur si simplu ardeau cu tiristorul o siguranta calibrata de pe intrarea convertorului step-down.

Link spre comentariu
Vizitator victor ponta

Doresc o schema pentru a realiza un modul intre sursa si consumator. Este preferata aceasta sursa datorita faptului ca-i de mici dimensiuni,capsulata,etc.

Altfel faceam cu traf si redresare/filtrare si eram sigur de protectie.

Editat de victor ponta
Link spre comentariu

Crowbar. Tensiunea la care acţionează e suma căderilor de pe Zener şi poarta tiristorului. Pui fuzibila înainte de tiristor, în serie cu sarcina.

 

Posted Image

Link spre comentariu

Corect, depinde de cît de pretenţioasă e sarcina. Am folosit ceva similar în firma în care lucrez, pentru a proteja de supratensiune accidentală nişte echipamente de cîteva mii de euro. Timpul de răspuns al protecţiei e de circa 80ms. O variantă mult mai rapidă (şi mai scumpă) e folosirea unui comparator şi a unui FET mai forţos.

Link spre comentariu

Varianta crowbar clasică e gândită pentru a proteja la defectarea catastrofică a sursei . Ea datează de pe vremea surselor liniare când scurtcircuitarea ERS era moarte sigură pentru consumator . Folosirea crowbar fără histerezis pentru a proteja la supracreșteri de 2-3V este discutabilă - vezi ce zice @miticamy mai sus.

Astăzi protecții mai puțin violente sunt agreate - un MOSFET serie cu electronica aferentă , de multe ori înglobată într-un singur chip poate face  serviciul unei protecții combinate - scurt circuit/suprasarcină/supratensiune  eventual (auto)resetabile.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Un crowbar foarte rapid, s-ar putea face cu un mosfet si un driver dedicat, pe post de comparator rapid. De ex, in cazul de fata, un IRF3205, comandat de un driver TC4420, iar la intrarea acestuia un divizor rezistiv reglabil. Cred ca se poate obtine un timp de raspuns, de zeci ns.

Link spre comentariu

Crowbar cu MOSFET e mai tricky - trebuie un circuit basculant . Altfel : se deschide MOS-ul , scade tensiunea - siguranța nu apucă să se ardă - MOS-ul se blochează ,etc. Trebuie ceva care să-l facă să rămână în conducție .La discuția despre tiristoare,  de mai sus problema era - probabil - că nu apucau să se deschidă ferm din lipsa acelui minim histerezis . Aici s-a recomandat un driver care are histerezis , dar nu e suficient să se ardă siguranța .

Link spre comentariu

Păi concluzia la ”Protecție SMPS ...” e cam bizar să fie ... transformator toroidal. 

Ți s-a răspuns , în principiu și în limita detaliilor pe care le-ai oferit . Un crowbar cu tiristor și siguranță, cu un histerezis decent în comanda tiristorului sau un sistem mai sofisticat care întrerupe sarcina , nu arde siguranța , cu MOSFET și electronica aferentă .

Mai concret se poate răspunde când întrebi mai concret .

Link spre comentariu
Vizitator victor ponta

Păi concluzia la ”Protecție SMPS ...” e cam bizar să fie ... transformator toroidal. 

Ți s-a răspuns , în principiu și în limita detaliilor pe care le-ai oferit . 

Ce alte detalii as mai putea oferi?

Ma refeream la posibilitatea de a inlocui acea sursa cu un alimentator clasic.

Editat de victor ponta
Link spre comentariu

Ce zici de solutia montarii unui stabilizator clasic de tip LDO (Low Dropout Regulator) ? Are o cadere foarte mica in functionare normala si stabilizeaza automat tensiunea de iesire atunci cand tensiunea de intrare creste (se poate monta impreuna cu alte sisteme de protectie daca vrei).

 

Din ce observ pe tine te intereseaza protectia consumatorului, nu a sursei in sine.

Link spre comentariu

Păi , de exemplu , ce curent ia sarcina , ce supratensiune este admisibilă - cât timp , etc.

Adică , dacă sursa are 24V nominal și aș vrea să protejez sarcina împotriva tensiunilor mai mari de 25V , am o temă foarte dificilă dar dacă sarcina suportă 30V pentru fracțiuni de secundă , e mai simplu.

Niște detalii despre sursă ar fi prins bine dar înțeleg că nu sunt disponibile .

@modoran . Ideea în sine e interesantă dar asta înseamnă să pui radiator și se duce tot avantajul sursei în comutație .

EDIT Rectific . Dacă stabilizatorul lucrează corect și se autoprotejează , ar trebui să facă funcția , chiar și fără un radiator exagerat.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări