Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TNY268

Marian

Postări Recomandate

Conzii cu polimer is buni pentru riplul lor mare de curent suportat, dar nu e cazul aici, nu sunt convins ca ar fi mai buni in filtrarea iesirii.

Electrolitici pe aluminiu sunt destul de buni, eventual ca sa ai o impedanta cat mai mica a alimentarii pe un spectru larg, ii poti shunta cu ceramici de diferite valori in paralel. Ceramicii evident dupa inductante, iar inductantele pot fi ori pe acelasi tor si bobinate in sens invers una fata de cealalta, ori pe toruri diferite.

Link spre comentariu

Nu am deloc experienta in audio dar ma gandesc daca nu cumva zgomotul ce trece capacitiv din retea intre infasurari nu este mai deranjant decat riplul de pe iesire.

Poate nu degeaba in tv plasma/ LCD se folosesc surse LLC cu cativa milimetrii intre primar si secundar. Dar pt puteri asa mici schema LLC are prea multe componente.

Link spre comentariu

Am inteles. Va multumesc pentru indicatii.

Toate cele bune!

Referitor la performante, toate componentele pentru aceasta sursa costa destul de putin. Eu am deja o sursa clasica cu un mic transformatkr toroidal pentru acest montaj, dar vreau sa incerc acesta sursa deoarece cred ca imi va permite o micsorare a dimensiunilor montajului final. Voi incerca sa o incadrez pe un pcb cu latime maxima de 4 cm si lungime pana la 10 cm. Transformatorul are o latime de vreo 6 cm...vreau sa vad ce rezultate obtin.

Editat de vlad228
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca nu-i cu suparare, pun si eu un mic experiment folosind TNY din seria 27x

Am folosit idea lui @giongiu din postul #35 sa nu mai bobinez traful si sa folosesc ce gasesc prin sursele atx. Am probat vreo 3 variante diferite, toate au mers perfect.

La folosirea trafurilor din sursele atx, care sunt folosite la sursa auxiliara de 5v, trebuie identificati pinii, deci inainte sa se scoata dupa placa se identifica, in partea de primar, pinul care vine de la +310, cel care duce la drena mosfetului, apoi in secundar (deobicei sunt 3 pini), se identifica masa (GND), pinul care duce la dioda mare si care formeaza tensiunea de +5Vst-by, apoi celalalt capat care alimenteaza comanda PWM a sursei atx. Mie imi trebuie celalalt capat ca sa il folosesc pentru 12V

Am alimentat montajul cu +130Vcc

Ca sarcina pe 12V am folosit doar un led inseriat cu o rezistenta de 1K. Asa arata tensiunea pe primarul trafului

SDS00041.jpg

IMG_20170511_120225.jpg

Link spre comentariu

Cred ca ai pus sonda de tensiune invers. Sau mai bine spune exact cum ai pus sonda.

Sau cand spui tensiunea pe primarul trafului inseamna ca pui sonda pe pinii trafului ?

Link spre comentariu

Macar ai folosit traf separator pentru montajul ala?

Daca nu, atunci fa-o, evita sa mai pui sonda pe primar fara traf.

PS: Alimentarea normala a montajului final obtinut, va fi la 320Vcc ( reteaua intreaga )? Daca da atunci ce relevanta are cum functioneaza la 130V?

Daca iti arat un document scris de mine cu calculele unui traf flyback continuu, te lamuresti de ce intreb...

Link spre comentariu

Montajul e alimentat dintr-un traf normal cu 2x45Vca si e facut doar de test. Nu pun optocuplor ca in final voi alimenta comanda si protectia sursei mari in comutatie, deci nu imi trebuie separare

Vrei sa spui ca nu e normal ca sursa sa o testez cu doar cu 130Vcc pentru ca traful e calculat la 310Vcc ?

Osciloscopul e alimentat din doua trafuri separatoare luate din niste UPS-uri, deci e separat fata de faza retelei. Acum ca mai circula curenti capacitivi intre bobinajele trafurilor separatoare, nu neg

Link spre comentariu

Daca alimentezi osciloscopul prin trafuri atunci e in regula, nu am stiut si de aia am intrebat :)

Sursele ATX sunt de regula calculate sa functioneze la 230Vca sau variatii acceptabile pe acolo, deci si traful de la auxiliara la fel, cu siguranta traful functioneaza la alti parametrii atunci cand ii dai 320, la fel si snuberul din primar, deci alimenteaza direct de la retea si vezi asa cum se comporta, daca ai snuber rcd atunci verifica la ce valoare maxima ajung varfurile de tensiune pe integrat ( intre drena si sursa ), daca ai transil, vezi ce temperatura maxima atinge ( in ambele situatii verifici cu sarcina maxim anticipata pe iesire, ca aia aduce saltul maxim din primar ), verifici temperatura traf, eventual si a integratului, si daca e in regula atunci te-i scos, eviti bobinarea de EE19, lucru pe care eu il fac la sursele mele de la vanzari pentru ca nu am incredere in felul cum sunt bobinate de chinezi, si pentru ca asa cum sunt irosesc spatiu important de bobinare, cu infasurarea de mentinere si cu aia de 5v...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări