Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TNY268

Marian

Postări Recomandate

Eu am făcut sursă cu traf de auxiliară din atx nemodificat și merge foarte bine. Are și înfășurare ecran ce se leagă la masa primarului. Eu am încercat să obțin 6V din înfășurarea pentru 5V da nu a vrut așa că am folosit secundarul celălalt care era pentru 12V (alimentare controler smps-ATX) și a mers perfect. Avantajul e că nu mai am sunete în traf nici în gol nici cu sarcină.

Trafurile alea au unele 180 spire altele 200 în primar.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Am masurat doua astfel de trafuri. La unul am gasit primarul de 2,4mH, iar secundarele de 65, respectiv 130microH, inductanta de scapari de 110microH, masurata cu sec de 130mico in scurt. 

Al doilea, 4mH primar, 50 si 100microH, secundare, inductanta de scapari, 170microH. Daca nu gresesc, raportul de transformare e egal cu radical din raportul inductantelor. Ar veni cca 4 la primul, respectiv cca 6, la al doilea. Destul de aproape de 5, raportul la traful tau. Daca au 180- 200spire in primar, fata de cele 150, la tine, poate ca n-ar fi nici-o problema de a fi folosite. Nu stiu ce sectiune au sarmele, asa ca n-am idee ce putere s-ar putea trage din ele.

Oricum, colegul zice ca a testat si a functionat.

Desigur ca ideal e sa-l bobinezi de la zero, e totusi destul de migalos, sunt spire multe, cu sarma subtire,  eu unul n-as avea rabdare. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Da asa este, raportul de transformare e radacina patrata din cel al inductantelor.

Referitor la scaparile mentionate, inseamna ca strategia cu juma de primar-secundar-a 2-a jumara de primar, a tinut, am scapari mai mici... yupiii :)

Ai dreptate ca e migala cu bobinatul, dar nu ma deranjeaza, inca am rabdare, cat anume D-zeu stie, mi-a luat cam 45 de minute cu ferchezuieli si izolatii si toate cele.

Link spre comentariu

N-am rezistat sa nu testez un traf nemodificat. Functioneaza mai bine decat cu traful original cu care am testat initial. Bonus, se pot obtine simultan, doua tensiuni diferite, de ex 12V si 5V. 

Posted Image

Posted Image

Posted Image

N-am folosit optocuplor, nu ma intereseaza separarea galvanica, vreau sa folosesc astfel de surse, pentru alimentarea partii de comanda a unor surse in comutatie, de putere. O sa pun si schema, cu care am testat.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Da, buna ideea folosirii surselor astora pe post de auxiliare, si pana la urma nu prea ar avea de ce sa nu mearga cu traf direct luat de la auxiliarul unei surse ATX, tot flyback e asa cum zici si tu, ca e autooscilant e mai putin relevant. In pdf-ul TNY27x frecventa se specifica a fi cca 130khz dar la tine pe oscilograme vad doar jumatate de atat si nu sunt sigur ca inteleg care-i baiul...

Link spre comentariu

si ar mai fi un secundar, cel folosit pentru intretinerea oscilatiei pentru tranzistor, dar tot undeva pana in 5v se poate scoate si de acolo, dar se poate inseria cu alt secundar.

Eu am numarat cand desfaceam astfel de trafuri la cel putin vreo 5 buc, toate erau ori cu 180sp ori cu 200sp.

Link spre comentariu

Marian, habar n-am de ce frecventa e doar jumatate din cat ar trebui, dar poate aflu. Apropo de trafurile nemodificate din atx. Desi au cam acelasi nr de spire, dupa cum spune XAN77, inductanta primarului variaza foarte mult, am masurat intre 1,5 si 4mH. La puteri mici, cativa W, nu conteaza aceasta diferenta. Dar la puteri mai mari, spre maximul suportat de integrat, cca 10W, sau mai mult, ma tem ca inductanta conteaza. Asta daca-mi amintesc bine, despre functionarea sursei flyback. Daca tu ai masurat cca 1,5mH in primar, cred ca aceasta e inductanta optima. Adica cu valori mai mari, nu se poate extrage maxim de putere. Solutia, ar trebui marit intrefierul, spre a se obtine 1,5mH. Corecteaza-ma daca gresesc, nu sunt familiarizat cu acest tip de sursa.

Link spre comentariu

La traful bobinat de mine am 2,89mH in primar. Cred ca diferenta intre valorile inductantei masurate la trafurile de la ATX este data si de spire dar si de intrefier, pentru ca am gasit dimensiuni diferite la intrefier la trafurile desfacute alaltaieri pentru a-l bobina pe asta, la unele am gasit 0,3, la altele 0,4, la altele 1... SI cu cat intrefierul este mai mic, cu atat inductanta este mai mare. De acord si eu cu faptul ca inductanta prea mare nu este in regula la puteri ceva mai mari, inductanta mare semnifica intrefier mic si deci punct de saturatie posibil destul de jos.

Link spre comentariu

Ce spui tu, 88/8 spire si 1,2mH primar, difera cam mult de ce spune Marian, 150/30 si 2,9mH. Probabil integratul e foarte rezistent de suporta asa mari diferente.

Marian, nu stiu unde am vazut 1,5mH la traful tau, probabil oboseala ...

Ca sa nu derutam prea mult incepatorii, sa fac un rezumat...Am testat cu vreo 3 trafuri nemodificate ATX, cu primarul intre 1,5-4mH si TNY276. Habar n-am cate spire sunt in primar/secundar, am calculat doar raportul de transformare, pe baza inductantelor. Rezultatele sunt identice, am tras cca 0,8A/12V pe iesire. Adica integratul e foarte permisiv.  Una peste alta, combinatia asta, TNY27x plus traf ATX, e imbatabila. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări