Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TNY268

Marian

Postări Recomandate

• 3 săptămâni mai târziu...

Pentru montajul cu TNY268 ,exista in comert traful gata facut  ,se numeste TRFSP-E20/6 094.941 TNY26 .

Posted Image094941_01.pdf

Practic ,in functie de miez si intrefier ,se bobineaza primarul pentru inductanta mentionata.Montajul asta ,eu il folosesc in toate locurile unde am nevoie de tensiune de 12-14v,in locul trafo clasic,modulul cu el are amprenta pe cablaj mai mica decat trafo clasic

"availability 0" :(

pare destul de simplă treaba, aş putea folosi (eventual cu o recalculare a pieselor) schema pentru ceva gen 12 volţi / 3 sau 5 amperi?

Link spre comentariu

... să-mi fie învăţătură de minte să mai pun întrebări ÎNAINTE să mă uit în datasheet! :bataieai dreptate, 268 poate scoate maximum 23 de waţi... cu un watt mai puţin decât ar fi minimul necesar! :)278 sau 280 ar fi mai potrivite pentru ce vreau eu... nimic deosebit: am un letcon auto, şi mi se pare cam aiurea să-l alimentez dintr-un transformator "clasic"... un alimentator în comutaţie fix, urmat de un pwm simplu cu 555 şi FET serie consider că e absolut de-ajuns pentru un letcon netermostatat...

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Recent am facut si eu o sursa cu TNY278. Aveam cateva bucati cat si trafuri, cumparate de ceva vreme de pe forum. Am ramas placut surprins de integrat, functioneaza incepand de pe la 60Vdc. Pentru diverse aplicatii, unde nu e nevoie de izolare galvanica, intre primar/secundar, se poate renunta la optocuplor. Se foloseste un NPN, o rezistenta de cca 1K, BE si un zener intre baza si tensiunea de iesire. 

Marian, ce nu mi-a placut, in sarcina, in drena mosfetului intern, am varfuri de cca 600V. Cum tensiunea maxima suportata de mosfet, e de 700V, parca e prea mult. Eu am folosit snuber RCD, nu am avut transil de 150-200V. Vad ca tu ai testat si cu transil, ai avut aceleai varfuri de tensiune ca la RCD ?

Posted Image

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Nu am verificat chestiunea asta atunci, iar acum ar fi dificil sa o fac, sursa alimenteaza o lampa exterioara facuta cu led-uri CREE, dar transilul folosit de mine este de 220V la care se mai adauga Vin, un total probabil undeva sub 600V in functie de retea, ceea ce mi se pare in regula, cu mai bine de 100V sub maximul admis de acel mosfet. Cu siguranta o sa mai fac cateva exemplare cu TNY276 si o sa verific atunci varfurile.

Link spre comentariu

Oscilograma pusa anterior, e la 280V, tensiune pe condul de intrare, 12V iesire, in sarcina. Am modificat zenerul, pentru 18V pe iesire. In sarcina, varfurile ajung la aproape 700V, se observa in oscilograma. De aceea intrebam de transil...Cu RCD, parca e prea riscant, oricum producatorul recomanda transil de 150V.

Posted Image

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Intrigat de varfurile foarte mari, am masurat inductanta de scapari a trafului. Cu secundarul in gol, am masurat o inductanta a primarului de 2mH. Cu secundarul in scurt, am masurat in primar, cca 130microH. Inductanta de scapari e foarte mare, asa cam tatonat alte valori ale RC din snubber. Daca initial testasem cu 68K si conzi de 2,2-4,7-10nF, de data asta am redus rezistenta, pana la cca 20K. Astfel varful de tensiune s-a redus, au disparut si oscilatiile vizibile in oscilogramele anterioare. Cine are osciloscop, poate tatona aceste componente, cine nu are, cred ca e mult mai sigur sa foloseasca un transil de 150-200V.

Posted Image

Marian, cand vei construi urmatoarea sursa, pune te rog si inductanta obtinuta la traful construit si cateva oscilograme. Daca ai avea timp, n-ar strica sa prezinti si modul de calcul al RC din snuber. Ar fi util celor ce au o punte de masurat inductante, dar nu au osciloscop, sau n-au la indemana diode transil, asa cum am patit eu.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

130uH scapari la un traf asa mic mi se pare inexplicabil de mult, 6,5% scapari la un traf asa mic?... O sa bobinez zilele astea un traf pentru sursa asta si masor inductantele, sper sa nu fi vorbit prea devreme si sa obtin si eu scapari asa mari ca il trimit direct la tomberon :rade:

Eu n-am calculat snuber-ul la sursa cu 268 unde am folosit RCD ci am pus ceea ce se recomanda in pdf intr-o schema, stiu ca nu e deloc academic insa raportul de transformare nu era atat de mare incat sa am o inversa foarte mare, am calculat eu cam 120V inversa cu raportul ce l-am folosit, la care se adauga scaparile, dar asa cum am zis, nu stiu cat sunt, aflu dupa ce mai bobinez un traf si revin. Oricum cu transil e mult mai sigur, 150V mi se pare cam putin, depinde de cat este inversa, dar cred ca undeva in jur de 200 e tocmai bun.

Link spre comentariu

Am zece trafuri, le-am masurat pe toate, la toate am cam aceeasi inductanta scapari, 130microH. Habar n-am de ce e asa mare.

Traf pentru o astfel de sursa, are la TME. Cui nu-i place sa bobineze, poate nu i se va parea scump.  http://www.tme.eu/ro/details/ti-efd25-1679/transformatoare-pcb/feryster/

TNY, au si la miv... mai ieftine ca la TME. Am comandat cateva bucati, sa vad ce le poate capul.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

De la miva am testat eu TNY, nu mi-a mers deloc, in schimb de la TME au mers pe acelasi montaj din prima.

PS: Dupa o mini-aventura in selectarea trafului si o leaca de vorbe de duh scapate printre dinti ( ba una din jumatati era sparta, ba dispunerea pinilor nu era buna, ba intrefierul nu era cat vroiam eu... etc ), ma apucai de bobinat unul, cand e gata revin cu masuratori inductante.

Link spre comentariu

Gata traful, 150 spire cu 0,2 la primar impartite in 2 jumatati cu secundar intre ele, si secundar de 30 de spire cu 0,3, intrefier de 0,4mm, inductanta primar 2,89mH, iar scapari 37uH, deci 1,3%, ceea ce este ceva mai mult de cat as fi dorit eu, adica sub 1% dar nu-i nimic, merge si asa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări