Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TNY268


Marian

Postări Recomandate

Salutari tuturor.

 

Aveam nevoie de o sursa de putere mica pentru a alimenta o lampa de veghe cu leduri, care momentan se alimenteaza dintr-un acumulator auto, eventual sa-mi mentina si acumulatorul incarcat precum un UPS, si recent am vazut un topic unde se vorbea despre integratele din gama tiny II, mi-am zis sa incerc si eu unul, propunandu-mi o sursa cu iesire pe la aproximativ 14V si cam 1A ( deci 14W ), am purces la studierea atenta a pdf-ului integratului:

http://www.mediafire.com/view/x64q6k071yszmxg/TNY268%231.pdf

 

Si apoi am pus de-o schema:

Posted Image

 

Nu aveam nevoie de stabilizare fixa la 14V, deci am mers doar pe varianta cu zenner la bucla de reactie negativa, care spre deosebire de cea cu TL431 nu necesita stresul compensarii. In rest schema este destul de simpla datorita integratului ( cumparat de la magazinul polonez ), O siguranta pe intrare, un NTC pentru protectia puntii redresoare, un varistor pentru protectia la supratensiunie, un filtru EMI simplu ca sa nu poluam reteaua, un snuber RCD in primar, traf EE19 recuperat de la sursa auxiliara a unei ATX, opto tot de acolo, la fel si torurile pentru inductante pe care le-am rebobinat eu, restul componentelor sunt evident noi. Mai multe explicatii despre integrat gasiti in pdf-ul atasat mai sus. Eagle nu are fisier de librarie pentru el motiv pentru care am creeat eu unul complet, atat cu simbolul de schema cat si cu elementul pentru pcb si pun aici o arhiva cu fisierul respectiv, instalarea in eagle este simpla, library/use:

http://www.mediafire.com/download/k960vhsfz463ui4/TNY26x.rar

 

A urmat cablajul, care este asta:

Posted Image

 

Deasemeni traful EE19 nu are element in libraria eagle, deci l-am creeat eu ( la fel ca si mai sus am desenat atat simbolul cat si elementul pentru pcb ), iata-l:

http://www.mediafire.com/download/n0ln72zdxwgq3dx/Traf-EE19.rar

 

Traful are intrefier de 0,4mm si a fost bobinat cu 160 spire cuem 0,3mm in primar, si 20 spire cu 2x0,3mm in secundar. Producatorul integratului ofera pe pagina sa gratuit softul PI expert care ajuta mult la proiectarea trafului, pun aici arhiva:

http://www.mediafire.com/download/2pk86q1kkqh8753/PIExpertSuiteSetup64.rar

 

Traful inainte si dupa fierberea de rigoare:

Posted Image

Posted Image

 

Traful rebobinat:

Posted Image

 

Cablajul gata pregatit:

Posted Image

Posted Image

 

Montajul:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

 

Iesirea vazuta cu osciloscopul in DC, 5V/div:

Posted Image

 

Iesirea in AC, 10mVdiv/500nS/div:

Posted Image

 

Ceva zgomot de inalta frecventa asa cum se poate observa, zgomot care poate fi usor inlaturat cu un filtru LC ceva mai restrictiv, adica o inductanta ceva mai mare si un condensator deasemeni ceva mai mare pentru un pol mai jos, dar cum sursa de fata nu alimenteaza ceva audio am gasit de cuviinta ca este deajuns asa.

 

Iesirea in gol:

Posted Image

 

Limita este undeva pe la 19W asa cum se poate observa:

Posted Image

 

Montajul va alimenta asa cum am zis o lampa de veghe, in principiu undeva sub 100mA, si va mentine acumulatorul incarcat, adica ofera mai mult decat suficient. In incheiere atasez si o arhiva continand toate fisierele eagle atat la schema cat si la cablaj, accesibile oricui in caz ca se doreste reproducerea sa.

http://www.mediafire.com/download/p5l8yl0mu3p3zrd/TNY268.rar

 

Toate cele bune tuturor.

Marian.

 

Link spre comentariu

Teoretic C5 are rolul de a șunta zgomotul de mod comun care trece prin capacitatea parazită a transformatorului  în sursele care nu au pământ de protecție la intrare ( Acolo există doi condensatori în serie iar  pământul e legat la joncțiunea lor). 

Valoarea lui e limitată la circa 2.2nF din motive de limitarea curentului de scurgeri cu frecvența rețelei iar clasa lui trebuie să fie Y1.

Link spre comentariu

Multumesc UDAR pentru explicatie, pare logic dar nu ma ducea capul.

Partea proasta a fost ca acel condensator s-a strapuns (desi avea 1kV), sau ce naiba a facut nu stiu ca pe aparat dadea OK dar nu face teste la tensiue mare, si a ajuns faza pe iesirea de 12V a sursei spre camera (de supraveghere) astfel camera s-a defectat.

M-am tot gandit ca daca DVR-ul era conectat la impamantare nu prea avea de ce sa crape camera dar cei de la services-ul camerei asa au zis, pe vremea aia eu fiind de la services-ul sursei.

 

Logica mea a gandit asa: FAZA a ajuns la GND camera prin condensator -> GND alimentare camera sigur e acelasi cu GND video camera -> prin cablu video a ajuns la GND video DVR (coaxial nu balun)-> GND video DVR e pe carcasa -> IMPAMANTARE. Trebuia sa de-a afara ceva siguranta dar probabail ma depaseste.

Link spre comentariu

Greu de aflat . Probabil că a fost un șoc serios dacă s-a străpuns condensatorul - ar fi trebuit  Y1 care rezistă la 8kV în impuls sau Y2 la 5kV dacă aveai împământare în aval - și a trecut ceva curent și ”pe lângă ” masă . 

Am avut cazuri de șocuri de rețea care au afectat echipamente după redresoare . De obicei apar influențe combinate - conductivă , străpunge izolația ( condensatorul în cazul tău ) , trece un curent mare care induce în firele ce merg la semnal mic . E un scenariu posibil dar greu de confirmat.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Multumesc Thunderer. Nu e asta cea cu pureci, urmeste si aia zilele astea cand oi avea timp, aceea este cu TNY276 care face parte din seria tiny III, si aceea tot o lampa cu leduri va alimenta, dar este un picut diferita, si ea va fi prezentata aici pe topic atunci cand va fi gata, probabil si placa va fi un pic mai mica, om vedea, inca nu am avut timp sa o fac, abea ieri am primit SMD-urile de la TME pentru ea si cum am in lucru o comanda pentru un pachet sursa F1T plus regulator 5,5A, platite in avans, au in mod evident prioritate, dupa aia mai vedem, pentru ca am in lucru si sursa de laborator de 10A, asa ca... timp sa fie, de lucru e destul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salutari tuturor.

 

Sursa din inceputul topicului a fost deja pusa la treaba la locul ei si functioneaza in regim non-stop de aproape 2 saptamani, in gol exista ceva zgomot audibil in traf, dar in sarcina acesta dispare din cate vad. Sarcina este o lampa cu leduri cu fotosenzor ( deci comutare automata ), dupa schema de aici:

http://www.elforum.info/topic/73951-miliohm-metru-lampa-led-cu-fotosenzor/?p=789080

 

Consumul cu ledurile aprinse este undeva spre 90mA, temperatura masurata in diverse puncte ( integrat, traf, dioda, etc ) nu a trecut de 37*C, ce-i drept temperatura ambientala era tot cam pe acolo, masuratoarea facandu-se saptamana trecuta pe caldurile alea. Pentru a o proteja de umezeaza am lacuit-o cu ajutorul unui spray, mai multe straturi ( nu le mai stiu numarul ), in fine deci ma declar satisfacut pe deplin de ea.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Asa cum am promis revin cu o varianta a sursei cu tinyIII, integratul este TNY276, SMD de la colegul @componente, iata schema:

Posted Image

 

Pecebeul:

Posted Image

 

Traful este tot un EE19 recuperat evident tot de la o sursa ATX, traful de la auxiliar bineinteles, intrefier 0,4mm, l-am bobinat cu 150 de spire de 0,2mm in primar, si 30 spire cu 0,3 in secundar, calculul numarului de spire a fost asistat de soft-ul pus in prima postare. Scopul a fost obtinerea unei iesiri de 24Vcc la ceva mai mult de 0,2A, pentru alimentarea unei baghete de leduri:

Posted Image

 

Destinatia este iluminat nocturn, am recurs la solutia asta din 2 motive, primul ar fi consumul mai redus, si al 2-lea ar fi ca becul ce sta de obicei in locul unde va fi pusa bagheta asta, se tot arde din cand in cand, cu solutia asta rezolv 2 probleme. In fine iata marea mea realizatiune:

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Sunt constient ca poate lipiturile alea la semedeuri nu arata foarte profi dar fiti indulgenti, e prima oara cand lucrez cu asa ceva, si... si imaginati-va un elefant intr-un magazin cu portelanuri :rade:

 

Sunt multumit de tensiunea obtinuta la iesire, nici nu m-as fi asteptat la 24V fix, dioda zener nu-i o referinta fixa, apoi nici ledul opto nu-i foarte fix la Vf, dar e foarte ok asa. Nu am mai folosit filtru LC suplimentar pe iesire, avand in vedere aplicatia nu-i vad rostul, deasemeni am simplificat si filtrul EMI ( rezistenta 10R in loc de inductanta ) din acelasi motiv, sursa este complet muta atat in gol cat si in sarcina. Vor urma ceva teste de anduranta in sarcina ca sa vad cam pe unde se va stabiliza temperatura sa in diverse puncte, dar asta dupa ce o sa trantesc ledurile alea pe un radiator, inca n-am decis care va fi acela, e timp, si oricum nu ma astept la surprize neplacute.

 

Inchei atasand link catre o arhiva care contine toate fisierele in eagle necesare realizarii, inclusiv elementul de librarie creeat de mine:

http://www.mediafire.com/download/unblr65pnmqaoap/TNY276.rar

 

Si cam atat, scuze daca v-am plictisit.

Sanatate,

Marian.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am pus link catre pdf-ul ledurilor in postarea anterioara, ascuns chiar in expresia "bagheta leduri" care se poate observa in culoarea albastra, credeam ca se va observa... in fine:

http://www.mediafire.com/view/26n7w9zv5y4wx3n/Leduri_MX6.pdf 

Cat despre configuratia ceruta, nu este posibila acea putere, conform pdf-ului acestei grupe de TNY, maximul de putere care se poate obtine este de 36W de la TNY280 in mediu deschis si bine ventilat, evident cu un pad cat mai generos.

Link spre comentariu

Pentru montajul cu TNY268 ,exista in comert traful gata facut  ,se numeste TRFSP-E20/6 094.941 TNY26 .

 

 

Practic ,in functie de miez si intrefier ,se bobineaza primarul pentru inductanta mentionata.Montajul asta ,eu il folosesc in toate locurile unde am nevoie de tensiune de 12-14v,in locul trafo clasic,modulul cu el are amprenta pe cablaj mai mica decat trafo clasic

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări