Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor pentru inserierea surselor ATX


Vizitator

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor!

 

Am crezut ca tot ce zboara se mananca si am facut urmatoarea treaba:

 

Am o bormasina autofiletanta careia i s-au dus acumulatorii. I-am inlocuit cu unii recuperati dintr-o baterie de laptop care au mai tinut si aia cat au tinut, 1-2 ani dar si-au dat duhul si acestia. Am crezut ca fac o sursa foarte puternica incat sa pot alimenta bormasina direct din ea. Pentru aceasta sursa am cumparat repede de pe olx 2 ATX-uri, cele mai ieftine si m-am grabit sa le inseriez. De la inseriere se intampla ceva care imi scapa si va rog frumos pe cei care ati mai incercat si ati reusit asa ceva sa ma indrumati si pe mine sa realizez o sursa de 24 v din 2 ATX-uri. In primul rand sa va explic montajul. Le-am alimentat pe ambele prin acelasi cablu numai cu faza si nul, am legat pentru fiecare sursa in parte un fir negru de cel verde. Am luat un fir galben de la una si unul negru de la cealalta si le-am inseriat. Pe celelalte 2 fire ramase, unul galben si unul negru am alimentat bormasina. Bag in priza si apas butonul bormasinii: merge si se opreste brusc una din surse cand bormasina prinde turatie sau cand o blochez manual, bormasina inca se invarte dar apatic. Era construita sa mearga cu 18 v si a ramas doar in 12V.  Intrebarea mea este de ce intra una in protectie, mereu aceiasi sursa, deluxe. Ca sa ma conving ca nu e busita am alimentat bormasina pe una dintre ele si am dat drumul cu 12 v si am blocat-o cu mana. Curentul absorbit cu motorul blocat era in jur de 7 A. La fel si cu cealalta (12 v, 7 A cu motor blocat). Ma gandesc ca daca fiecare sursa poate sa debiteze 7 a si 12 V, impreuna ar putea sa dea 7a si 24 V, mult mai mult decat as avea nevoie. In situatia cu 2 surse inseriate si bormasina blocata manual, curentul ajunge pe la 4-5 A si una din surse intra in protectie. Cumva, aceste surse nu vor impreuna, desi fiecare este mult mai puternica separat decat impreuna. Ce gresesc? ce imi scapa, ce lipseste din montajul meu? Ce-i drept, nu stiu prea multe despre sursele in comutatie, atx-uri, etc. Sunt oarecum incepator si pasionat de electroica. Am facut greseala sa cred ca daca 2 baterii se inseriara si obtin suma tensiunilor, asa e si cu sursele ATX, dar mi-am luat-o peste nas de la practica. (Stiti vorba aceea, teoria e grea si practica ne omoara) Am studii in domeniu dar nu te invata nimeni in facultate toate mismasurile ascunse. Astept din partea voastra pareri bazate pe experienta, pe studii, pe realizari, discutii tehnice si sfaturi practice. Va multmesc tuturor anticipat si sunt nerabdator sa vad feedback-urile voastre. (Daca s-a mai discutat, astept link-uri, daca nu scriu unde trebuie nu ma luati la suturi, indrunati-ma) Cu respect, Cristi-Craiova.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Multumesc pentru raspuns! Nu m-am gandit la asta. Am prin casa multe rezistoare. Voi incerca deseara cand ajung acasa. Sa pun sarcina doar la cea care intra in protectie sau la ambele? Ele nici nu sunt identice constructiv. Sunt de la 2 producatori diferiti si din tari si ani diferiti cred.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

nu am observat aspectul acesta, adica vreti sa spuneti dvs ca ar fi ceva in neregula cu ordinea in care le-am inseriat. O sa cercetez deseara si vad, le schimb si intre ele sa vad ce obtin si o sa scriu pe forum ce observatii voi avea.

Link spre comentariu

La ambele. Astia batranii(unii, nu pot generaliza) nu ne-am adaptat la ritmul vietii moderne si pierdem vremea cu diverse modificari fara sa contabilizam timpul pierdut. Adica atunci cand recomandam modificarea surselor ATX pt diverse aplicatii primeam replica ca dureaza mult mai ales pt cei cu mai putina experienta.Pe calea de 12V o sursa ATX poate da si 24V cu modificare si scoasa supervizarea. Asa ca practic ajungea o singura sursa dar modificarea este mai usoara pt TL494, celelalte integrate sant mai greu de pacalit.La CG8010 este usoara pacalirea supervizarii, am postat eu undeva, sa caut.Vezi si ce integrate ai in surse.AM GASIT: Am gasit la munca o sursa abandonata cu CG8010DX16.Am pus printro rez de 39ohm +5Vaux la pin 2, de la 2 la 3 una de 1k, de la 3 la 1 tot 1k si de la 1 la masa 3,3k. Firesc, piesele ce erau conectate inainte la acesti pini au fost scoase.Am lasat numai dioda pe 12V si am pus pe iesire 470microF/35v(asta am avut).Firul verde la masa si driverul porneste cu DELTA max.Am pus o rez intre masa iesire si mediana traf de 0,12 ohm(asta era in sertar)si am pus o sarcina pe iesire.Limitarea de curent cu 2 tranz pe care am postat-o mai demult si-a facut treaba conectate la pinul 10/ soft start.Am facut apoi scurt pe iesire si impulsurile sant egale, nu oscileaza nimic.La munca nu pot instala TinyCad ca sa fac rapid desenul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu cred ca dublu. Cand avem baterii in serie zicem asa: 2 baterii de 1 V si un A = 2 V si 1 A, cand sunt in paralel obtinem 2 A disponibili si 1 V. eu asa stiam. in fine, nu tre sa ne luam cu nimicuri, suntem aici sa invatam cu totii cate ceva si impreuna sa stim mai mult.

La una era un 2003 integratul, asta am retinut dar deseara lamurim tot. Modificarea uneia nu stiu daca este costisitoare sau complicata. Daca este usor de modificat una, nicio problema. Cand am timp imi bag nasul in ea. Daca merge cu sarcina in 5 V raman asa, e mlt mai comod

Link spre comentariu

nu am observat aspectul acesta, adica vreti sa spuneti dvs ca ar fi ceva in neregula cu ordinea in care le-am inseriat. O sa cercetez deseara si vad, le schimb si intre ele sa vad ce obtin si o sa scriu pe forum ce observatii voi avea.

 

Trebuie să aveţi în vedere că sursele sunt cu carcasa la minus(masa)...si dacă ati pus cele doua surse una peste alta si ati înseriat firul galben(+12v) la firul negru(masa) al celeilalte surse...ati făcut scurt pe tensiunea de 12v a sursei care aţi legat firul galben la firul negru...iar cealaltă sursă e normal să rămână in functiune ...ia nu are nici o tensiune în scurt!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Trebuie să aveţi în vedere că sursele sunt cu carcasa la minus(masa)...si dacă ati pus cele doua surse una peste alta si ati înseriat firul galben(+12v) la firul negru(masa) al celeilalte surse...ati făcut scurt pe tensiunea de 12v a sursei care aţi legat firul galben la firul negru...iar cealaltă sursă e normal să rămână in functiune ...ia nu are nici o tensiune în scurt!

am evitat asta. Am scos placile din carcase si le-am asezat pe parchet departe una de alta. Aveau contact doar prin inseriere si primeau ambele faza si nul pe acelasi cordon.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Este adevarat ca in principiu inseriind 2 surse, se dubleaza tensiunea, dar curentul ramane acelasi ca si la una singura ( daca sursele sunt identice ) sau cel disponibil de la sursa mai slaba. Insa cei 7A masurati la una singura nu reprezinta curentul maxim posibil de la aceea, ci doar sarcina pusa de bormasina pe ea pentru acea tensiune, insa atunci cand maresti tensiunea, si curentul tras de bormasina creste proportional, ( asta presupunand ca nu exista un regulator intern in comutatie ). Problema cu alimentarea acestui tip de sarcina ( inductiva ) este ca apar curenti de varf mari fata de curentul nominal de lucru, si sursele ATX au sistem de protectie cu stop, adica nu sunt concepute sa lucreze in regim de generator de curent constant, ci doar de tensiune constanta, pana la un anumit prag unde protectia o blocheaza, ei bine chestia asta este un inconvenient la ceea ce vrei tu sa faci, pentru ca asa cum am zis bormasina ca orice alta sarcina inductiva, trage varfuri mari de curent in anumite conditii, si sursa mai "sensibila" detecteaza asta si se blocheaza. O alta problema este bucla de reactie in tensiune la sursele ATX care monitorizeaza atat +5V cat si +12V, daca se pune sarcina doar pe una din iesiri, bucla se dezechilibreaza si sursa intra in protectie, deci trebuie neaparat o sarcina si pe +5V. O solutie simpla ar fi sa ramai la inserierea aia a surselor si sa te folosesti de o rezistenta balast ca la leduri, adica bormasina este pentru 18V, iti raman 6V pana la cei 24 de la surse, te folosesti de ei pentru a limita curentul la o valoare acceptata de tine, sa zicem spre exemplu 6A, deci 24-18=6V, si 6V/6A=1R, disipatia pe R este 6A*6A*1=36W, te poti folosi de niste nichelina de resou masori un segment sa aiba cca 1 Ohm si eventual o intinzi si apoi o infasori pe ceva suport ceramic pentru racire. De acelasi tip de rezistenta te poti folosi si pentru +5V, ceva intre 1 si 2 Ohm la fiecare sursa, astfel incat sa incarci si iesirile de 5V. La fiecare iesire folosesti macar cate 2 fire in paralel, adica 2 fire negre, 2 galbene, si 2 rosii.

 

O alta alternativa mai eficienta este asa cum Dl Miticamy a sugerat, modificarea uneia din surse sa scoata tensiunea dorita ( 18V in cazul de fata ) si convertirea protectiei intr-una de tip SCC, dar este ceva destul de minutios si cere ceva pregatire si experienta, nu stiu in ce stadiu esti tu, deci nu-mi pot da cu parerea daca ai fi in stare sau nu de asta, dar ca si sfat iti pot sugera sa parcurgi proiectul meu didactic despre modificarea de surse ATX acolo unde am explicat detaliat si pas cu pas o modalitate de modificare surse ATX, aici e topicul meu:

http://www.elforum.info/topic/82737-modificare-sursa-atx-proiect-didactic/

 

O alta cale ar fi modificarea sursei dupa modalitatea italianului Chirio ( parca asta e numele sau ), asta e site-ul sau:

http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm

 

Dar este in Italiana, eventual te poti folosi de gugle translate. exista si aici pe forum un topic unde s-au discutat diverse modificari pe modalitatea asta, aici daca nu ma insel:

http://www.elforum.info/topic/22807-din-atx-in-sursa-reglabila-modificare-sursa-atx/

 

Parcurge si tu ce poti si alege ce crezi ca-ti este la indemana.

Link spre comentariu

se opreşte cumva sursa care are firul galben legat la firul negru al celeilalte surse?(vorbesc de firele care fac înserierea surselor)

indiferent cum le inseriez, mereu sursa deluxe se opreste. ea e veriga slaba. am probat. Merci pentru sugestie. ipoteza cred ca se elimina. trebuie sa mai sapam.

Este adevarat ca in principiu inseriind 2 surse, se dubleaza tensiunea, dar curentul ramane acelasi ca si la una singura ( daca sursele sunt identice ) sau cel disponibil de la sursa mai slaba. Insa cei 7A masurati la una singura nu reprezinta curentul maxim posibil de la aceea, ci doar sarcina pusa de bormasina pe ea pentru acea tensiune, insa atunci cand maresti tensiunea, si curentul tras de bormasina creste proportional, ( asta presupunand ca nu exista un regulator intern in comutatie ). Problema cu alimentarea acestui tip de sarcina ( inductiva ) este ca apar curenti de varf mari fata de curentul nominal de lucru, si sursele ATX au sistem de protectie cu stop, adica nu sunt concepute sa lucreze in regim de generator de curent constant, ci doar de tensiune constanta, pana la un anumit prag unde protectia o blocheaza, ei bine chestia asta este un inconvenient la ceea ce vrei tu sa faci, pentru ca asa cum am zis bormasina ca orice alta sarcina inductiva, trage varfuri mari de curent in anumite conditii, si sursa mai "sensibila" detecteaza asta si se blocheaza. O alta problema este bucla de reactie in tensiune la sursele ATX care monitorizeaza atat +5V cat si +12V, daca se pune sarcina doar pe una din iesiri, bucla se dezechilibreaza si sursa intra in protectie, deci trebuie neaparat o sarcina si pe +5V. O solutie simpla ar fi sa ramai la inserierea aia a surselor si sa te folosesti de o rezistenta balast ca la leduri, adica bormasina este pentru 18V, iti raman 6V pana la cei 24 de la surse, te folosesti de ei pentru a limita curentul la o valoare acceptata de tine, sa zicem spre exemplu 6A, deci 24-18=6V, si 6V/6A=1R, disipatia pe R este 6A*6A*1=36W, te poti folosi de niste nichelina de resou masori un segment sa aiba cca 1 Ohm si eventual o intinzi si apoi o infasori pe ceva suport ceramic pentru racire. De acelasi tip de rezistenta te poti folosi si pentru +5V, ceva intre 1 si 2 Ohm la fiecare sursa, astfel incat sa incarci si iesirile de 5V. La fiecare iesire folosesti macar cate 2 fire in paralel, adica 2 fire negre, 2 galbene, si 2 rosii.

 

O alta alternativa mai eficienta este asa cum Dl Miticamy a sugerat, modificarea uneia din surse sa scoata tensiunea dorita ( 18V in cazul de fata ) si convertirea protectiei intr-una de tip SCC, dar este ceva destul de minutios si cere ceva pregatire si experienta, nu stiu in ce stadiu esti tu, deci nu-mi pot da cu parerea daca ai fi in stare sau nu de asta, dar ca si sfat iti pot sugera sa parcurgi proiectul meu didactic despre modificarea de surse ATX acolo unde am explicat detaliat si pas cu pas o modalitate de modificare surse ATX, aici e topicul meu:

http://www.elforum.info/topic/82737-modificare-sursa-atx-proiect-didactic/

 

O alta cale ar fi modificarea sursei dupa modalitatea italianului Chirio ( parca asta e numele sau ), asta e site-ul sau:

http://www.chirio.com/switching_power_supply_atx.htm

 

Dar este in Italiana, eventual te poti folosi de gugle translate. exista si aici pe forum un topic unde s-au discutat diverse modificari pe modalitatea asta, aici daca nu ma insel:

http://www.elforum.info/topic/22807-din-atx-in-sursa-reglabila-modificare-sursa-atx/

 

Parcurge si tu ce poti si alege ce crezi ca-ti este la indemana.

Merci pentru sfaturi si pentru referinte. Referitor la ce ai spus, am mai pus pe iesirile de 5 v cate o sarcina care avea cam 0.9 ohm, adica un spot cu halogen de 35 w, la 12 v pentru fiecare din cele 2 iesiri de 5 v. Situatia este identica. cu sursele inseriate si cu becuri puse pe iesirile de 5 v m-am dus cu bormasina pana pe la 5 A dupa care deluxe a intrat in protectie. Mi-ai mai sugerat sa inseriez o rezistenta cu bormasina pentru cei 6 v suplimentari, inca nu o am dar o sa pun tot un spot de-asta amarat sa vad ce mai obtin. asa arata spotul http://www.conrad.com/medias/global/ce/3000_3999/3600/3610/3613/361310_ZB_00_FB.EPS_1000.jpg 12 V, 35W, g4.

voi schimba si sarcina si o sa alimentez un consumator energofag rezistiv sa vad cum se comporta seria mea de atx-uri. Va multumesc pentru timpul acordat si pentru ideile sugerate. in continuare astept idei, poate va lamuriti din ce mai public si eu asupra fenomenului care imi scapa mie pana acum. 

Link spre comentariu

am evitat asta. Am scos placile din carcase si le-am asezat pe parchet departe una de alta. Aveau contact doar prin inseriere si primeau ambele faza si nul pe acelasi cordon.

De al treilea fir, care e folosit pentru priza de pamint, ati tinut cont?La inserierea surselor ATX,  tensiunea in scurt se datoreaza acestui fir, verde cu galben. Eu am reusit sa inseriez doua surse ATX si intr-adevar am obtinut 24V doar dupa ce am indepartat problema produsa de firul pentru priza de pamint.

Link spre comentariu

De al treilea fir, care e folosit pentru priza de pamint, ati tinut cont?La inserierea surselor ATX,  tensiunea in scurt se datoreaza acestui fir, verde cu galben. Eu am reusit sa inseriez doua surse ATX si intr-adevar am obtinut 24V doar dupa ce am indepartat problema produsa de firul pentru priza de pamint.

da. am tinut cont. mai inseriasem odata 2 surse si am stiut de problema cu firul galben-verde. De aceea am si precizat la inceput ca am alimentat pe 2 fire si doar cu faza si nul. nu am pomenit nimic de firul 3. e in aer cel care vine pe cordonul de la priza si nici intre ele nu exista nimic comun intre carcase care lipsesc si intre niciun alt punct decat inserierea ramurilor de 12v. Asa intuitiv am mai incercat sa pun cate un condensator de capacitate mai maricica pe fiecare iesire si tot nu am vazut nimic notabil.

Link spre comentariu

@fanelforum comportamentul este normal, daca citesti atent ce am scris mai sus gasesti si explicatia, o rezolvare poate fi acea rezistenta balast pentru ca ea limiteaza curentul pe care bormasina il trage, si spun "poate" pentru nu am cum sa fiu sigur, in definitiv repet, este o sarcina inductiva alimentata de la o sursa cu protectie de tip stop. Sursa aia este mai sensibila si protesteaza prima. Daca prin inserierea unei rezistente cu sarcina, nu rezolvi atunci singura aklternativa ramane fie modificarea uneia din ele sa dea 18V si 6-7A sau cat ai tu nevoie, si configurarea unei limitari SCC, ori ramai la acea inseriere si te folosesti de un regulator serie intre surse si bormasina, preferabil un buck pentru randament mai bun, dar merge si unul liniar, spre exemplu cel mai simplu ar fi LM317+PNP dar iti va trebui radiator maricel penteru ele...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări