Emil 1986 Postat August 25, 2015 Autor Partajează Postat August 25, 2015 exact victor! Link spre comentariu
Marian Postat August 25, 2015 Partajează Postat August 25, 2015 Probabil este o eroare generata de parametrul ala total pe camp al acelui condensator, ca altfel nu-mi explic pentru ce sa setezi un esr metru sa-ti indice pana atat de sus. Oricum cert e ca acel condensator e tocmai bun de dus la tomberon. 1 Link spre comentariu
Stefan Postat August 26, 2015 Partajează Postat August 26, 2015 După măsurarea capacităţii şi a altor chestii, proba supremă e încărcarea cu tensiune şi verificarea pierderilor în dielectric, adică cît rămîne încărcat. Ăia buni ţin şi un an, ăia proşti se descarcă iute. Cei mai buni se încarcă singuri, din electricitatea statică înconjurătoare. Cum aplic regula de mai sus la acesti condensatori? Sa zicem ca nu am ESR-metru. Tensiunea de incercare este de maxim 6.3V chiar si pentru cel de 250V 470uF/250V nippon chemi-con - nou 820uF/6.3V TOSHIN KOGYO - vechi (pe pe o placa de baza) 820uF/6.3V X-CON - nou (polimer) Care tine cel mai mult incarcat? Link spre comentariu
zal Postat August 26, 2015 Partajează Postat August 26, 2015 (editat) Nu am de unde să ghicesc, dar cel vechi, dacă nu e defect şi sabotat de calitatea firmei, are avantajul formatării îndelungate, cei noi sînt uneori mai nehotărîţi pînă li se aplică o tensiune cu polarităţile corecte. În mod normal, cel cu tensiunea mai mare ar trebui să aibă şi pierderile cele mai mici şi e posibil să se încarce singur peste valoarea de 6,3Vcc din mediul înconjurător. Personal nu mai folosesc cond electrolitici cu tensiuni de 2,5-3-3,15-4-6-6,3-10V, doar de la 16V în sus. ............... Am uitat să specific că încărcarea se poate face fie printr-un ohmmetru cu ac, fie de la o sursă printr-o rez şi monitorizat cu un voltmetru. Editat August 26, 2015 de zal Link spre comentariu
Stefan Postat August 26, 2015 Partajează Postat August 26, 2015 proba supremă e încărcarea cu tensiune şi verificarea pierderilor în dielectric, adică cît rămîne încărcat. Presupun ca asta se face in gol si masurare se efectueaza dupa anumite intervale de timp sau descarcand condensatorul prin rezistenta interna a aparatului (ideala era o SCC). Daca il tin in permanenta pe sursa clar o sa tina pana cand ramane sursa fara alimentare. Pe puntea RLC dau asa: 470uF/250V nippon chemi-con - nou -> CAPACITATE: 431uF ESR 0.08ohmi @1KHz, dupa 5 min de la incarcare tensiune la borne este de 6.2V 820uF/6.3V TOSHIN KOGYO - vechi (placa de baza) -> CAPACITATE 11.8uF ESR 15.81ohmi @1KHz, , dupa 5 min de la incarcare tensiune la borne este de 4.6V 820uF/6.3V X-CON - nou (polimer) -> CAPACITATE: 754uF ESR 0.01ohmi @1KHz, dupa 5 min de la incarcare tensiune la borne este de 2.1V Link spre comentariu
zal Postat August 26, 2015 Partajează Postat August 26, 2015 Pe primul îl ajută izolaţia sporită, iar ultimul e clar că are nevoie de formatare. ........... O remarcă personală: după capacităţi se folosesc în alimentări şi decuplări pe alimentare, în audio nu se mai folosesc scheme cu cond în emitor, moştenire de la schemele cu lămpi, deci mai logic mi se părea ca verificarea să se facă la 100Hz. La 1kHz sau mai mult ar putea fi probaţi cei de capacităţi mici, care încă se mai folosesc în audio pînă vor fi înlocuiţi complet de nepolarizaţi cu folie. Link spre comentariu
Spitfire Postat August 26, 2015 Partajează Postat August 26, 2015 Personal nu mai folosesc cond electrolitici cu tensiuni de 2,5-3-3,15-4-6-6,3-10V, doar de la 16V în sus. Discutabil...asta e bine pentru siguranta, daca nu cunoasteti exact tensiunea care va aparea la bornele acelui condensator, dar e rau pentru ESR, la tensiuni ridicate izolatia fiind mai buna creste ESR-ul, nu e recomandat sa se puna la placi de baza condensatori cu tensiune mai mare, lasand la o parte ca nu e spatiu pe placa. Eu am ESR-metrul dupa schema ruseasca, realizat de Dl. Iora, la condensatorii cu polimer indica totdeauna zero ohm, nici un fel de ESR-insa capacitatea acestor condensatori nu e precis valoarea inscrisa pe ei. Link spre comentariu
UDAR Postat August 26, 2015 Partajează Postat August 26, 2015 (editat) dar e rau pentru ESR, la tensiuni ridicate izolatia fiind mai buna creste ESR-ul, Greșit de două ori ! Mai întâi , rezistențea de izolație n-ar nicio legătură cu ESR-ul . Simplificat , rezistența de izolație este în paralel iar ESR , după cum îi spune și numele , este în serie . Deci , e bine ca rezistența de izolație să fie mai mare respectiv ESR cât mai mic . Apoi , ia data sheet-ul de la orice condensatori , de la orice producători vrei - evident vorbim de low ESR , că sunt pentru plăci de bază - și o să vezi că la aceeași serie , la aceeași capacitate , la tensiuni mai mari , ESR-ul e mai mic . Fac , uneori , excepție tensiunile peste 100V . De fapt , ESR e cu atât mai mic , cu cât gabaritul e mai mare . Am editat , îmi scăpase. Editat August 26, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Stefan Postat Aprilie 30, 2017 Partajează Postat Aprilie 30, 2017 Resuscitez acest subiect deoarece nu are rost sa deschid unul nou pentru nimic. Am masurat doi condensatori electrolitice asemanatori dar cu ESR diferit fata de ce ma asteptam. Credeam ca cel de 22uF o sa aiba o valoare ESR aproximativ dubla fata de cea a condensatorului de 47uF, insa masuratorile tin sa ma contrazica. Condesator 22uF / 63V YXA Punte LCR DE-5000: 19.6uF / 1.5 ohmi @ 100Hz sau 10.9uF / 0.2 ohmi @ 100KHz LCESR-Unguresc: 20.1uF / 0.215 ohmi LCESR miron63: 20uF / 0.150 ohmi SuperMultiteser: 20.8uF / 0.21 ohmi / Vloss: 0.7% Condesator 47uF / 63V RD DE-5000: 45.9uF / 1.6 ohmi @ 100Hz sau 18.4uF / 0.54 ohmi @ 100KHz LCESR-Unguresc:47.5uF / 0.565 ohmi LCESR miron63: 47uF / 0.450 ohmi SuperMultiteser: 47.5uF / 0.58 ohmi / Vloss: 0.7% De ce in cataloagele celor doi condensatori nu este data valoarea ESR-ului ? La Rubycon seria YXJ http://www.farnell.com/datasheets/1657883.pdf?_ga=1.82436382.986632602.1493552696 este data impedanta dar acesta nu cred ca este echivalaenta cu ESR-ul. Am inteles bine ce este cu acest "MULTIPLIER FOR RIPPLE CURRENT" ? Adica curentul maxim admisibil prin condensator este cel de la la 100 KHz (data in catalog) * multiplicatorul. Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 30, 2017 Partajează Postat Aprilie 30, 2017 În cataloage se dă , de obicei, ESR doar pentru seriile de mică impedanță - YJX este o asemenea serie , celelalte nu . Sunt , desigur, și excepții . Și acel tabel cu multiplicatorul ne spune ceva - la seriile standard avem valoarea 1 la 120 Hz ( sau 100Hz la unii producători europeni ) pe când la seriile de mică impedanță avem 1 la 100kHz ( sau la > 10 kHz ) . Ba da , acea impedanță este ESR la 100kHz. Si da , așa cum ai desenat este cu multiplicatorul ! În ce privește măsurătorile , valorile sunt normale pentru cel de 47 µF . Par surprinzător de bune pentru cel de 22 µF. Link spre comentariu
Stefan Postat Aprilie 30, 2017 Partajează Postat Aprilie 30, 2017 Am inlocuit cativa condensatori la un generator Zopan si asa am descoperit acei condensatori Rubycon de 22uF, au fost foarte ieftini si din acest motiv imi pare ciudata valoarea "buna" a ESR-ului. Acum urmeaza sa-mi dau seama de ce partea de frecventmetru nu functioneaza corect. Multumesc UDAR pentru raspuns si pentru tot ce faci pe elforum! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum