Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Izolare tranzistor-radiator


mila

Postări Recomandate

Salut,

 

Ce izolator recomandati intre tranzistori (in cazul meu TO3) si radiator...eventual daca e cazul si ce pasta termica?

Pe privat va rog daca e link spre un magazin ca sa nu suparam moderatori.

Link spre comentariu

Pasta termica din aia ieftina si foita de mica special taiata pentru capsula ta. Nu uita de nippel (seibile alea de plastic pe surubile de prindere)

Link spre comentariu

nippel ptr suruburi am dar am auzit ca azi sunt izolatoare mai bune decat mica, mai ales ca tensiunea e sub 50V,

Tranzistorul regulator serie e MJ11016G pana la ce curent safe pot merge prin ele?Uce max 32V

Editat de mila
Link spre comentariu

În cazul dat , la tensiuni mici , trebuie un izolator cât mai subțire . Mica are avantajul că se poate cliva în regim DIY rezultând o foiță subțire . Padurile siliconice au avantajul că nu necesită pastă - deși am văzut de multe ori că se pune ( Or fi știind ei ce bine au prelucrat suprafețele !) . Pentru un tranzistor cu Rthj-c de 0.87K/W ar trebui un izolator cu cel mult 0.3-0.4 K/W să nu stricăm prea mult transferul de căldură. Paduri decente se găsesc la multe magazine . De preferat sunt cele care au specificat Rth ( nu toate au ) , de exemplu polonezul...

Și acum cea de-a doua întrebare . Să zicem că am pus un izolator de 0.4K/W , și avem un radiator de 2 K/W . Avem în total 3.27K/W ceea ce înseamnă un maxim de 53W disipație ( În realitate chiar mai puțin , se recomandă ca Tc să nu depășească 100°C ) . Asta împărțit la 32V duce la 1.66A . Cu un radiator mai bun curentul va fi mai mare .

Link spre comentariu

Intr-un articol pe care l-am citit (am postat link-ul si pe aici pe forum) se spunea ca problema cu foile de mica este ca nu au o grosime adecvata si cum bine a spus colegul Udar, trebuie subtiate prin clivare. Doar ca aceasta clivare DIY necesita o mana sigura, indemanare si o lama foarte ascutita.

 

O alta recomandare in articol era folosirea de banda kapton care ar avea multe avantaje. Iar ca sursa pentru kapton tape, search pe google. Se gaseste, e plin pe okazii de oferte cu banda kapton.

Si cu mica si cu kapton tape trebuie folosita pasta termica care sa astupe porii. In acest caz trebuie dozata corect, prea multa strica, trebuie pus un strat foarte subtire cat sa astupe porii materialelor si atat. Surplusul trebuie sters, eliminat.

Link spre comentariu

^Subscriu. Adica nu trebuie facut abuz de pasta, in rest la fel de bune mi se par si mica si pad-ul siliconic ( la care recunosc ca pun si eu pasta chiar daca teoretic cica nu e cazul ).

Link spre comentariu

Padul siliconic are rezistenta termica mai mare decit mica, chiar daca este mai groasa.

 

Am incercat cindva sa folosesc si nu mi-a placut transferul termic.

Acum folosesc scotch kapton gros de 65um care izoleaza electric pina pe la 2kV.

 

Mult mai bun si decit mica la transfer termic, evident dependent de grosime, doar ca trebuie foarte atent sa nu existe fir de impuritati metalice sau alte materiale, kaptonul se strapunge foarte usor mica este mult mai rezistenta la stringerea prin presare.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

Link spre comentariu

deci tot mica........+silicon

Clar ca fabricantii prefera padurile sau Kaptonul, e mai usor de lucrat cu ele.

Nu stiu ce rezistenta termica au radiatoarele dar sunt 200x300x35 cu talpa de10mm sper sa duca 2-2,5A/tranzistor(Pun cate 2 in paralel)

Editat de mila
Link spre comentariu

deci tot mica........+silicon

Nu neapărat , depinde și de grosime . Siliconul ieftin este cam la 0.3mm iar padurile de calitate de la 0.5mm în sus . Kapton , cum s-a zis începe de la 25 mil - riscant totuși , după părerea mea - dar dacă lucrezi îngrijit și ”în mediu controlat” rezultatele sunt probabil foarte bune . Odată montat , nu prea mai e pericol. Mica mai jos de 0.1 mm nu prea cred că o poți cliva cât de cât controlat .

Mai este și aspectul rezonabilității . La radiator de 2 K/W cât ziceam eu mai sus nu prea contează diferența de la 0.2 la 0.5 la izolator .

La radiatoarele care zici că le ai - în funcție de numărul de aripioare le estimez între 0.2 și 0.4 K/W - merită să pui un izolator mai performant . 

Cu două tranzistoare în paralel pe un radiator din ăsta apreciez că poți duce curentul precizat ( 2-2.5A per tranzistor , 4-5A total ) . 

Evident că este o estimare grosieră.

Link spre comentariu

În general așa este , nici eu nu am spus altfel mai sus . 

Totuși , ceva de la prietenii tăi : 

https://www.onsemi.com/pub/Collateral/AN1040-D.PDF

 

Pe scurt , spune acolo că în condiții de prelucrare foarte bună a suprafețelor siliconul ( de calitate , evident ) fără vaselină poate depăși mica cu vaselină. 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări