gica70 Postat August 23, 2015 Partajează Postat August 23, 2015 E cam pompos acest titlu dar vreau sa incurajez tinerii sa construiasca chiar daca nu au aparatura performanta.Unul dintre aparatele importante este wattmetru rf care ne arata ce putere scoate emitatorul (reglaje ale circuitelor la etajele finale). Desigur, pentru incepatori, nu este indicat sa se "joace" cu puteri mari; de aceea acest aparat masoara pana la jumatate de watt. Ideea este a ing. Sergiu Florica si in cartea sa "Construiti modele telecomandate" descrie un asemenea aparat care in esenta este un dispozitiv (destul de ingenios) care masoara energia luminoasa a unui bec cu incadescenta aflat in circuitul de iesire al emitatorului (intre borna de antena si masa) printr-un dispozitiv fotoelectric. Pentru calibrare becul se introduce intr-un circuit electric (cu tensiune reglabila) in care se masoara puterea in cateva puncte (valori de putere). Pentru cei interesati pot pune schemele. Link spre comentariu
vergil Postat August 23, 2015 Partajează Postat August 23, 2015 Si de ce nu le-ai pus ? Link spre comentariu
walldemar Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Inca asteptam schemele ... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 Fix pix cu becul in mod direct! Era cea mai simpla metoda de evaluare a puterii la un Tx cu circuit de adaptare pi cu variabile. Necazul este ca prin incalzire isi schimba rezistenta si adio 50ohmi sau adaptare. Rezistenta de sarcina si o dioda sint mult mai precise decit orice bec . Grig Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 27, 2015 Partajează Postat Septembrie 27, 2015 (editat) Cu pretul a trei pachete de tigari putem achizitiona un SWR-metru +Power-metru pentru gama 27Mhz, ( si nu numai).Din schemele vechi am invatat cu totii. Am construit, am masurat, am fost dezamagiti de rezultate, dar pana la urma am reusit sa realizam ceva. Cu mijloacele de atunci. Si am fost multumiti.Totusi, de atunci, au trecut cativa zeci de an. Oare nu putem sa ne adaptam la o tehnologie noua de masurare? Editat Septembrie 27, 2015 de PINTI Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum