Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Power-metru rf

gica70

Postări Recomandate

E cam pompos acest titlu dar vreau sa incurajez tinerii sa construiasca chiar daca nu au aparatura performanta.Unul dintre aparatele importante este wattmetru rf care ne arata ce putere scoate emitatorul (reglaje ale circuitelor la etajele finale). Desigur, pentru incepatori, nu este indicat sa se "joace" cu puteri mari; de aceea acest aparat masoara pana la jumatate de watt.

Ideea este a ing. Sergiu Florica si in cartea sa "Construiti modele telecomandate" descrie un asemenea aparat care in esenta este un dispozitiv (destul de ingenios) care masoara energia luminoasa a unui bec cu incadescenta aflat in circuitul de iesire al emitatorului (intre borna de antena si masa) printr-un dispozitiv fotoelectric. Pentru calibrare becul se introduce intr-un circuit electric (cu tensiune reglabila) in care se masoara puterea in cateva puncte (valori de putere).

Pentru cei interesati pot pune schemele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• walldemar

1

• vergil

1

• gica70

1

• Ion_Bumbu

1

Top autori în acest subiect

• 1 lună mai târziu...

Fix pix cu becul in mod direct!

Era cea mai simpla metoda de evaluare a puterii la un Tx cu circuit de adaptare  pi cu variabile.

Necazul este ca prin incalzire isi schimba rezistenta si adio 50ohmi sau adaptare.

Rezistenta de sarcina si o dioda sint mult mai precise decit orice bec .

Grig

Link spre comentariu

Cu pretul a trei pachete de tigari putem achizitiona un SWR-metru +Power-metru pentru gama 27Mhz, ( si nu numai).Din schemele vechi am invatat cu totii. Am construit, am masurat, am fost dezamagiti de rezultate, dar pana la urma am reusit sa realizam ceva. Cu mijloacele de atunci. Si am fost multumiti.Totusi, de atunci, au trecut cativa zeci de an. Oare nu putem sa ne adaptam la o tehnologie noua de masurare?

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări