al3xo0o0o0 Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 (editat) Salut, Am nevoie sa pun un senzor la o poarta care va opri alimentarea bobinei incuietorii daca poarta este deschisa (daca poarta este deschisa, bobina se incinge fiind alimentata, in plus consuma curent). In consecinta am nevoie de un senzor (reed) bistabil care sa vada daca poarta este deschisa sau inchisa; la o trecere de magnet intr-un sens releul sa ramana inchis sau deschis. Aveti vreun link pentru asa ceva? Sau un senzor si un montaj de 12 V care sa faca asta.. Multumesc Editat August 21, 2015 de al3xo0o0o0 Link spre comentariu
leo 17 Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 de ce nu puneti un interupator din ala fara retinere cu doua perechi de contacte inchis-deschis ..si de aici va jucati cum vreti dm Link spre comentariu
Mircel Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 (editat) Așa cum a zis Leo, un limitator de capăt de cursă este mai ușor de folosit: în serie cu bobina broaștei se leagă contactul normal făcut. La deschiderea porții, contactul se deschide și decuplează alimentarea. Editat August 21, 2015 de Mircel Link spre comentariu
validae Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 La fel de bine poate folosi un simplu releu REED înseriat cu electromagnetul, care va cupla alimentarea doar când magnetul (lipit pe poartă) se află în dreptul releului (lmontat pe stâlp).Când poarta se va deschide, contactul releului REED se va întrerupe şi va opri alimentarea bobinei. La închiderea porţii, releul îşi va închide iar contactul, permiţând alimentarea electromagnetului. Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat August 21, 2015 Autor Partajează Postat August 21, 2015 Am o yala electromagnetica cu bolt normal inchis: http://www.yli.cn/en/product/Electric-Bolt/2014-01-06/859.html In ea are 2 senzori reed (unul pentru comanda bobinei, altul este doar un senzor de monitorizare a boltului). La actionarea butonului, bobina se alimenteaza si retrage boltul, apoi se poate deschide poarta. Alimentarea se opreste numai la intoarcerea portii in pozitie inchisa/prezenta magnetului pe senzorul reed; daca las poarta deschisa bobina se arde, este chinezeasca. Ma gandesc cum versiuniile se yala normal deschis rezista? Eu am o copie a acestui model de yala, facuta tot de chinezi, poate din motivul asta se incalzeste bobina. Cert este ca vreau sa pun un al doilea senzor reed bistabil care sa intrerupa bobina cand poarta trece de boltul metalic, iar apoi la intoarcere sa alimenteze din nou bobina retragand boltul, lasand poarta sa se inchida. La inchidere, primul senzor reed va intrerupe din nou bobina, declansand boltul. Alta idee mai simpla? Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat August 21, 2015 Autor Partajează Postat August 21, 2015 Ceva de genul https://standexelectronics.com/resources/technical-library/technical-papers/datasheet-mk27-series-reed-sensor/ Distanta este de 40 mm, ok dar magnetul prea mare. Am nevoie de ceva de voltaj mic, 12 v si cam 1-2 A, cu magnet mai mic, vreo idee..? Link spre comentariu
loleksibolek Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 Eu nu inteleg,bobina electromagnetului e alimentata permanent cand e poarta deschisa?De ce? Link spre comentariu
q_acdc Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 Am o yala electromagnetica cu bolt normal inchis: http://www.yli.cn/en/product/Electric-Bolt/2014-01-06/859.html In ea are 2 senzori reed (unul pentru comanda bobinei, altul este doar un senzor de monitorizare a boltului). La actionarea butonului, bobina se alimenteaza si retrage boltul, apoi se poate deschide poarta. Alimentarea se opreste numai la intoarcerea portii in pozitie inchisa/prezenta magnetului pe senzorul reed; daca las poarta deschisa bobina se arde, este chinezeasca. Ma gandesc cum versiuniile se yala normal deschis rezista? Eu am o copie a acestui model de yala, facuta tot de chinezi, poate din motivul asta se incalzeste bobina. Cert este ca vreau sa pun un al doilea senzor reed bistabil care sa intrerupa bobina cand poarta trece de boltul metalic, iar apoi la intoarcere sa alimenteze din nou bobina retragand boltul, lasand poarta sa se inchida. La inchidere, primul senzor reed va intrerupe din nou bobina, declansand boltul. Alta idee mai simpla? Cu acest tip de yala(versiunea normal deschis) de la yli sunt puse pe usi din sticla(control acces) merg fara probleme.(boltul coboara cand magnetul pus pe usa ajunge in pozitia finala) Link spre comentariu
digix Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 Ai aici un contact magnetic cu interspatiu rezonabil de mare pentru o poarta: http://www.spy-shop.ro/contact-magnetic-sm-35.html Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat August 21, 2015 Autor Partajează Postat August 21, 2015 Eu nu inteleg,bobina electromagnetului e alimentata permanent cand e poarta deschisa?De ce? Pai daca s-ar inchide boltul cum s-ar mai putea inchide usa? Probabil ca este asa in ideea in care usa are cilindru hidraulic de inchidere si nu va sta deschisa niciodata. digix, on 21 Aug 2015 - 9:52 PM, said:Ai aici un contact magnetic cu interspatiu rezonabil de mare pentru o poarta: http://www.spy-shop.ro/contact-magnetic-sm-35.html Este ok, insa mie imi trebuie un senzor reed bistabil. Link spre comentariu
digix Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 Daca am inteles eu bine cum functioneaza boltul tau poti face asa: Contactul magnetic direct (sau prin releu daca nu suporta curentul boltului) inseriat cu bobina boltului. Dai comanda deschidere usa, boltul se retrage si ramane retras pana cand contactul magnetic taie alimentarea dupa parcurgerea celor 5 cm de interspatiu. Cand inchizi usa, cu 5 cm inainte de pozitia inchis, contactul magnetic iti realimenteaza bobina boltului si se retrage permitand inchiderea usii. Mai simplu decat atat ? Link spre comentariu
al3xo0o0o0 Postat August 21, 2015 Autor Partajează Postat August 21, 2015 E si asta o varianta buna, iar la inchidere celalalt senzor reed va elibera bobina si va incuia usa. Dar tinand cont ca circuitul yalei nu este asa de simplu, are 2 senzori reed, un senzor optic, un atmel 1206 cred pentru delay incuiere reglabil, si curent variabil pentru bobina (impuls de 1 A parca pentru actionare, si curent mai mic pentru mentinere la pozitie deschis), ar fi o problema: [*]daca cineva vine imediat si deschide usa inainte ca ea sa se inchida complet, bobina se va actiona pentru putin timp; [*]dupa care la urmatoarea inchidere a usii, am observat ca bobina nu se mai actioneaza pt ca se limiteaza curentul din bobina astfel incat bobina poate mentine boltul deschis, insa nu il poate deschide; nu inteleg de ce nu se intalmpla asta imediat dupa prima deschidere a usii - bobina sa aiba curentul limitat pentru a nu se supraincalzi, poate chinezii aici au gresit copia Mai este varianta si mai simpla: Senzorul de inchidere usa sa fie suntat; De montat un singur senzor in paralel cu butonul de deschidere in afara boltului; La actionare buton, boltul se deschide pentru 5 secunde (netinand cont de pozitia butonului - circuitul existent asa functioneaza); fie ca usa se deschide, fie ca nu, boltul se inchide dupa 5 secunde; Daca usa este deschisa, la inchidere senzorul va actiona butonul, si boltul se va deschide 5 secunde ; Dupa 5 secunde usa se va incuia daca este inchisa; daca cineva o va deschide inainte sa se inchida, boltul se va inchide oricum. Se pot repeta pasii pana la incuiere. Am doar un osciloscop si nu cred ca pot masura curentul din bobina, dar cred ca yala nu functioneaza corect din moment ce se incalzeste asa tare. Curentul prin bobina trebuia limitat dupa prima deschidere. Link spre comentariu
loleksibolek Postat August 22, 2015 Partajează Postat August 22, 2015 (editat) Senzorul pus cam la jumatatea deschiderii usii actioneaza un temporizator care comanda boltul.Cand usa se inchide senzorul da comanda temporizatorului care tine boltul tras pana usa e inchisa apoi il elibereaza.Functioneaza de ani buni fara probleme. Editat August 22, 2015 de loleksibolek Link spre comentariu
digix Postat August 22, 2015 Partajează Postat August 22, 2015 Exista surse cu temporizare reglabila special construite pentru yale electromagnetice fail safe sau fail secure, descarca documentatia ei ca sa te lamuresti: http://www.yli.ro/sursa-de-alimentare-neintreruptibila-12vcc.html Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum