paulbt Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 (editat) Buna seara, Am achizitionat astazi un mavo 2 si l-am probat in toate domeniile lui. Pe ohm-metru pe scala x1 indica exact ca pe scala x1K si pe ampermetru pe scala de 10 in loc de 9,5mA (masurati cu un altul digital si calculat simplu 9.5V/1Kohmi) arata 7,2mA. Aceeasi eroare e si pe scala de 100 mA. Cam unde as putea sa ma uit si ce ar fi de facut? Am idee cum functioneaza un multimetru, dar nu am experienta sa-l repar. Multumesc anticipat pt orice parere ! PS: probabil mai fericit as fi daca mi-ar explica cineva scrisul si insemnele de pe ecran dreapta jos... Editat August 20, 2015 de paulbt Link spre comentariu
doru3160 Postat August 21, 2015 Partajează Postat August 21, 2015 In primul rand trebuie sa te asiguri ca acele contacte de cama sunt perfecte,curatate si lubrifiate.Dupa asta,verifici toate rezistentele,nu sunt multe,in jur de 20bc,si e posibil sa mai gasesti duse de pe valoare,chiar daca nu ti-l scoate din uz lucrul asta,insa nici precizie nu vei avea daca nu le inlocuiesti.Nu lipsit de importanta e condensatorul paralel cu instrumentul...ala daca are curent rezidual mare,iti poate influenta indicatia pe toate domeniile.Nu umbla la rezistentele reglabile decat daca ai epuizat toate caile de a aduce aparatul in parametri,si daca nu stii sa-l recalibrezi,sau nu ai conditii de recalibrare,nici atunci.Apeleaza la careva care a mai umblat cu asa ceva,daca chiar vrei sa-l folosesti,dar daca operatiunea e cu scop didactic,atunci e alta poveste...totul e la liber,si mizeaza pe noroc(desi nu e varianta cea mai fericita) Uite un exemplu de schema Link spre comentariu
djvas Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Am o nelamurire legata de un mavo 2. Am pus multimetrul in pozitie orizontala ( pe masa ) si am reglat acul la 0. Daca ridic aparatul sa zicem la 45 grade acul se deplaseaza cam 3 gradatii pe scala 0..10 (adica citesc valoarea 0.6) si nu mai poate fi adus la 0. Comportamentul este normal ? sau este defect (dereglat ) uA-metrul ? Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Daca odata calibrat pt pozitie orizontala se comporta normal,lasa-l asa.In mod normal inclinarea cu 30 grade fata de orizontala in toate planurile ar trebui sa nu influenteze semnificativ pozitia acului(45 grade e prea mult,nici un instrument nu isi mentine pozitia de zero la asa inclinare,fara corectie).Daca totusi nu se mentine pozitia echipajului mobil,trebuie echilibrat,insa nu recomand,pt ca e o operatiune delicata,si fara experienta,se risca scoaterea din uz definitiv a instrumentului analogic. Link spre comentariu
djvas Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Daca totusi nu se mentine pozitia echipajului mobil,trebuie echilibrat,insa nu recomand,pt ca e o operatiune delicata,si fara experienta,se risca scoaterea din uz definitiv a instrumentului analogic. Imi era frica de acest raspuns :( O sa vad cum se comporta dupa ce-l termin de reansamblat. Stiam ca la modificarea pozitie trebuie readus la 0. Totusi sunt convins ca la alte aparate de masura se poate aduce la 0 in orice pozitie. Din pacate nu am acasa nici un HP analogic (am dat exemplu de HP pentru ca sunt convins de calitatea lor) ca sa verific. In schimb am verificat si unul rusesc si comportamentul este identic ... ok la orizontala ,imposibil de adus la 0 in alta pozitie. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Instrumentul de pe MAVO 2 a fost de clasa medie spre inferioara,deci sa nu va asteptati la prea multe gesturi de bunavointa din partea lui.Daca e sa-l comparam cu instrumentul de pe MAVO35 e diferenta de la cer la pamant...nu mai vorbesc de alte branduri din afara.Trebuie luat asa cum este,si atunci treaba e buna...daca ii cereti sa se comporte ca un HP ma tem ca o sa fie prea mult pt el. Link spre comentariu
djvas Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Nu numai instrumentul... tot MAVO 2 este de clasa inferioara.Nu vreau sa se comporte ca un hp. Doar incercam sa inteleg cum e treaba cu "acele". ( sunt destul de tanar si experienta cu analogice este mica.... pana sa ma deprind cu multimetrele deja tata avea primul digital ...). Doru, merci pentru sfat. Link spre comentariu
adydep Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Eu stiu asa:"micutul"MAVO2 este proiectat sa functioneze numai orizontal-daca va uitati cu atentie nu are proeminente(sau picioruse)pentru pozitie verticala.MAVO35 are picioruse si pe spate-orizontal-si pe latura dinspre operator vertical. Oricum ar fi MAVO2,cu toate problemele lui,este produs de Industria Romaneasca,care acum nu mai exista.Sa ma iertati dar in Romania acum sunt numai c...e si moluri;nu se mai produce decat prostie pe banda rulanta........ Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 11, 2016 Partajează Postat Ianuarie 11, 2016 Ca sa evitam discutiile si folclorul,fiecare instrument analogic,are marcat pe scala,pe langa multe altele si pozitia de lucru.La MAVO 35 este orizontala(si atat). Cine vrea poate sa-l puna si cu curul in sus,e problema lui,daca mai si merge,inseamna ca are un echipaj mobil foarte bine echilibrat,dar asta nu inseamna ca e pozitia recomandata de fabricant,in care a fost facuta etalonarea. Link spre comentariu
paulbt Postat August 25, 2016 Autor Partajează Postat August 25, 2016 Multumesc, doru3160 pt sfaturi! La cat pare de umblat in el, nu stiu ce sanse o sa am sa-l readuc in parametri. Poza cu interiorul: https://postimg.org/image/seum7et1b/ Link spre comentariu
dan cod Postat August 25, 2016 Partajează Postat August 25, 2016 Daca uA este bun restul se repara usor.E prea simplu aparatul ala sa nu poata fi reparat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum