Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

trafuri ferita


Emil 1986

Postări Recomandate

Spatiul care rămâne între cele două părți se numește întrefier în românește , air gap în engleză.

La un transformator normal acel spațiu nu trebuie să existe - fac excepție transformatoarele pentru flyback - care nu sunt chiar niște transformatoare adevărate . De asemenea , în unele aplicații speciale se lasă un mic întrefier pentru liniarizarea curbei de magnetizare .

Dar , la sursele semipunte cu IR2153 ca și la orice convertor  cu transfer direct ( forward cu unu sau doi tranzistori , punte completă , push-pull* ) transformatorul nu trebuie să aibă întrefier . 

De ce ? Păi acel întrefier face să scadă permeabilitatea µ efectivă a miezului și deci să scadă inductanța care se obține la același număr de spire . 

Exemplu - un miez clasic ETD39 cu material 3C90 bobinat cu 40 de spire are L = 4.8mH . Cu un întrefier de 1mm are doar 240 µH adică de 20 de ori mai puțin. 

Scăderea inductanței primarului conduce la creșterea în aceeași proporție a curentului de magnetizare ( de mers în gol ) care poate determina defectarea semiconductorilor . Chiar dacă aceasta nu se produce acest curent  solicită inutil tranzistorii prin care circulă crescând pierderile în conducție ale lor . De asemenea acest curent determină pierderi suplimentare pe rezistența înfășurării .

În plus inductanța de scăpări a transformatorului crește - ca procent din inductanța primarului - ceea ce înrăutățește transferul de putere . 

 

Pe scurt - cu o inductanță de 20 de ori mai mică ai toate șansele să pleznească tranzistorii instantaneu . La un întrefier mai mic lucrurile se vor limita la pierderi mari adică randament scăzut și încălzire puternică.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pentru că titlul topicului este ”trafuri ferită” , deci destul de larg , propun să se pună aici întrebările legate de acest subiect - cele la nivel de începător . Pentru calcule și formule există secțiunea specializată.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări