dacos Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 Buna seara, Intentionez sa construiesc blocul FM de Gloria din nr iunie 2004 al revistei Tehnium. Este construit cu trei tranzistori BF506, 509 care nu se gasesc. Ce echivalenti as putea folosi? BF506.pdf Link spre comentariu
leo 17 Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 http://eprofu.ro/docs/tehnic/documente/lectii/TRANZISTORUL%20BIPOLAR.pdf Link spre comentariu
flomar60 Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 Concret , uite ce zice google: parametri BF509 ...http://alltransistors.com/transistor.php?transistor=27117...si accesati rubrica echivalent BF509... Link spre comentariu
franzm Postat August 18, 2015 Partajează Postat August 18, 2015 (editat) Pe intrare merge f. bine BF324. In celelalte pozitii s-ar putea sa mearga BF272 sau BF979 (ca mixer). Daca nu gasiti echivalenti, folositi tranzistoare npn si inversati polaritatea la diode si electrolitici. Si bineînteles îl alimentati invers (cu minusul la masa). Editat August 18, 2015 de franzm Link spre comentariu
digix Postat August 19, 2015 Partajează Postat August 19, 2015 Cred ca BF509 mai am eu chiar "noi". Verific maine si daca doresti iti pot dona cateva bucati, platesti numai transportul. Link spre comentariu
dacos Postat August 31, 2015 Autor Partajează Postat August 31, 2015 (editat) Am realizat montajul. Functioneaza. Sunt multumit de sensibilitate si claritate. Momentan nu am reusit sa il reglez cum trebuie. Receptionez doar de la 97-108 mhz. Nu am avut timp sa migalesc ca deja e tarziu. Am tot deformat L3 ca sa experimentez. Nu am antena radioului, asa ca am agatat un fir de fereastra, cam de 80cm lungime. Pe cat receptionez prinde mai bine decat un bloc original modificat. Din schema nu am pus C6 pt ca am considerat ca bobina e reglata pe frecventa din fabrica + ca are ea condensatorul ei. Am uitat sa pun C7 pt ca nu era mentionat pe partea cu piese, dar nu din cauza lui prind doar o parte. O sa il pun zilele urmatoare pe partea placata. Mai trebuie sa pun C16 de 22nF. Am avut doar de 4,7 nF. Atasez partea placata in format vectorial. Am refacut-o in Photoshop pt ca scanarea era proasta. Am pus si denumirea pieselor. Filmare: https://www.youtube.com/watch?v=N0Izox0q_4E&feature=youtu.be bloc_uus_vectorial.pdf Editat August 31, 2015 de dacos Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Felicitari Bobina arata prea torturata(stransa) incearca sa mai pui o spira sa stea mai aerisita. Cum ai facut cablajul? Link spre comentariu
Radiotelegrafist Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 tranzistoare de genul bf506,bf509 se gasesc in selectoarele de canale in tv-urile alb negru fabricate dupa anii 88,89. Link spre comentariu
adi1967 Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 (editat) Condensatorii cred ca ar fi bine sa fie toti ceramici. Editat Septembrie 1, 2015 de adi1967 Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Felicitari pt realizare. Eu de cate ori aveam cate un aparat,ziceam ca la asta ii voi face acest montaj ca sa-l probez,si sfarseam prin a modifica blocul vechi.Ce e interesant la modificarea blocului vechi e ca nu exista reproductibilitate,adica nu totdeauna folosind aceleasi valori ale pieselor noi pt modificare se obtin aceleasi rezultate,si de cele mai multe ori nefiind vorba doar de reglaje.Daca tot ai avut succes pana acum,macar definitiveaza-l si incearca sa-l faci sa mearga pe tot domeniul, adica de la 88 la 108MHZ.Asta era si problema modificarii blocului vechi,nu totdeauna reuseste extinderea domeniului in limitele dorite.Am blocuri care au colaborat si am reusit extinderea fara probleme dupa cum am avut cateva la care indiferent ce le-as fi facut imi trunchiau cca 6...8 Mhz din domeniu,si trebuia sa renunt ori intr-un capat ori in celelalt la acel rest.Din poze nu mi-am dat seama,se poate refolosi acel ecranaj la noua forma de cablaj,sau se renunta la el? Sa ne tii la curent daca definitivezi montajul,pana acum mi-a facut impresie buna,si cred ca il voi aborda si eu intr-un final,ca prea de multa vreme ma uit la schema asta. Link spre comentariu
mila Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Asa am patit si eu, sa zicem daca am modificat 5 blocuri Gloria si 3 Selena aparate absolut identice (deci tote 5 erau gloria 3 si facute aproape in acelsi an) 1-2 aparate nu reuseam nicicum sa le fac sa mearga ca lumea(satisfacator)....cred ca si din cauza partii FI-MF care nu era calibrata corect pe frecventa sau alte cauze pe care eu nu le pot explica Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Nu,la mine singura problema a fost sa stabilesc domeniul de la 88 la 108.Probleme de sensibilitate chiar n-am avut,am tras de ele si au mers bine toate,in schimb trebuia sa trunchiez putin domeniul receptionat,si doar la unele,sa zicem 1 din 4.M-am jucat cu valorile de la condensatorii de pading de m-am plictisit.Acum am primit cateva blocuri si voi incerca sa le schimb la acele aparate care nu mi-au iesit cum am vrut eu,ocazie cu care cred ca o sa pun si de un cablaj(doua) cu montajul de fata,macar sa pot face o comparatie. Link spre comentariu
adi1967 Postat Septembrie 1, 2015 Partajează Postat Septembrie 1, 2015 Si eu am vrut sa realizez acest bloc,dar tot ce am reusit a fost desenarea cablajului in paint dupa poza din revista. Gloria ukw.rar Link spre comentariu
dacos Postat Septembrie 2, 2015 Autor Partajează Postat Septembrie 2, 2015 Am adaugat cei doi condensatori si am schimbat transformatorul de iesire. Incerc sa il fac sa prinda tot domeniul, asta e si scopul. Inca nu am probat pt ca nu stiu ce m-a apucat si am dat cu spray de contacte in CV. Si acum astept sa se usuce. Sper sa nu faca vreo pelicula.Blocurile vechi intr-adevar nu se comporta toate la fel, desi eu am facut aceleasi operatiuni. Sa raspund pe rand. 1. Bobina a fost intr-adevar torturata. Cele mai bune rezultate sunt cu spirele cat mai stranse. Cum o largesc putin (cu o scobitoare) iese din domeniul de frecventa. 2. Cablajul mi l-a facut cineva care se ocupa cu asa ceva. Va pot da adresa pe MP. 3. Ecranul se poate folosi. Noua placuta are aceleasi dimensiuni. Nu mai este prins cu surubul de la mijloc. Placuta se poate prinde cu cele doua suruburi, dar in cazul acesta cam iese in afara pe lateralul CV. Eu as lasa-o total in interior. Mai e de lucru pana acolo. 4. Filtrul ceramic l-am cumparat de pe AliExpress. E singura sursa. Am cautat in fel si chip. Abia am gasit sursa asta. De cand am cumparat eu (acum cateva luni, parca pe la inceputul anuluI), vad ca au mai aparut oferte (cantitati diferite, transport gratis sau cu bani). http://www.aliexpress.com/premium/bp87108m.html?ltype=wholesale&SearchText=bp87108m&d=y&origin=y&origin=y&initiative_id=SB_20150902082928&isViewCP=y&catId=0 Problema mai este transformatorul de iesire. Eu abia am gasit intr-un jaf. Si nici nu sunt sigur ca e cel bun. Din ce m-am uitat pe cablaj acela ar trebui sa fie. Dar culorile ma dezorienteaza. Unii folosesc portocaliu, altii roz, altii rosu. Cine are RR Song defect poate lua piesa la sigur de pe cablaj. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum